Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος τρόμος από προειδοποίηση Ρωσίας στις ΗΠΑ για κοινό χτύπημα με Κίνα, αν εγκαταστήσουν πυραύλους Typhon στην Ιαπωνία

Παγκόσμιος τρόμος από προειδοποίηση Ρωσίας στις ΗΠΑ για κοινό χτύπημα με Κίνα, αν εγκαταστήσουν πυραύλους Typhon στην Ιαπωνία
Αυστηρή προειδοποίηση στις ΗΠΑ για κοινή σκληρή απάντηση... ήτοι χτύπημα από κοινού με την Κίνα, απηύθυνε η Ρωσία
Σε μια κρίσιμη συγκυρία για το κόσμο η Ρωσία απεύθυνε σκληρή προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ πως αν υλοποιήσουν τα σχέδιά τους να εγκαταστήσουν πυραύλους μέσου βεληνεκούς στην Ιαπωνία, η απάντηση που θα λάβουν θα είναι κοινή με την Κίνα και δεν θα είναι μόνο πολιτική - διπλωματική, αργά το βράδυ του Σαββάτου 14/9!
Με δύο πολεμικά μέτωπα ανοιχτά και το ένα μάλιστα στο χείλος μιας γενικευμένης σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, η πρόθεση των ΗΠΑ να αναπτύξουν επίγεια πυραυλικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς όπως τα Typhon σε ιαπωνικό έδαφος, πυροδότησε την άμεση απάντηση Ρωσίας - Κίνας ξεκαθαρίζοντας άμεσα τις προθέσεις των δύο χωρών που αισθάνονται να απειλούνται, έστω και εάν πρόκειται για εγκατάσταση που εξυπηρετεί την πραγματοποίηση ασκήσεων.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την εγκατάσταση πυραύλων

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν το ενδιαφέρον, και το σχέδιό τους, για την ανάπτυξη ενός συστήματος επίγειων πυραύλων μέσης εμβέλειας Typhon στην Ιαπωνία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, όπως δήλωσε η υπουργός Στρατού των ΗΠΑ, Christine Wormuth, εξοργίζοντας τόσο την Κίνα όσο και τη Ρωσία.
Η Wormuth, είπε σε εκδήλωση στη Βιρτζίνια νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η ανάπτυξη της Task Force Multi-Domain του Στρατού, μιας νέας μονάδας που φιλοξενεί το σύστημα πυραύλων Mid-Range Capability,  γνωστό ως Typhon — είχε συζητηθεί κατά την επίσκεψή της στην Ιαπωνία τον Ιούλιο 2024. Είχα μια εποικοδομητική επίσκεψη στην Ιαπωνία, μια σπουδαία συζήτηση με τον υπουργό Άμυνας (Minoru) Kihara», είπε η Wormuth στο Defense News.
«Ξέρετε, θα μας ενδιέφερε πολύ, να δούμε την … Ομάδα Εργασίας πολλαπλών Τομέων … να λειτουργεί και εκτός Ιαπωνίας ως μέρος των ασκήσεων.
«Έχουμε καταστήσει σαφές το ενδιαφέρον μας για αυτό με τις Ιαπωνικές Δυνάμεις Αυτοάμυνας», είπε, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε ανάπτυξη θα «είναι σε απόλυτη συνεννόηση με την ιαπωνική κυβέρνηση».
Η Ρωσία αντέδρασε την Τετάρτη ότι η συνεργασία της με την Κίνα δεν στοχεύει σε τρίτες χώρες, αλλά οι δύο δυνάμεις θα μπορούσαν να «συνδυάσουν το δυναμικό τους» εάν αντιμετωπίσουν μια απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτή η απόφαση κατέστη δυνατή μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Ρωσοαμερικανική Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (INF), η οποία απαγόρευε προηγουμένως την ανάπτυξη τέτοιων όπλων.
Το σύστημα Typhon είναι μια πλατφόρμα πολλαπλών ρόλων ικανή να μεταφέρει μια ποικιλία πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να πλήξουν τόσο εναέριους όσο και επίγειους στόχους σε βεληνεκές έως και 1000 km.
Η ανάπτυξη των συστημάτων στην Ιαπωνία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με την Κίνα και τη Ρωσία.
01_65.JPG
Η ρωσική απάντηση - προειδοποίηση

Όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε νεότερη ανακοίνωση το βράδυ του Σαββάτου 14/9: «Εξετάζουμε την περίπτωση πραγματοποίησης μιας συνολικής στρατιωτικής επέμβασης σε περίπτωση ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων στην Ιαπωνία», ανέφερε με αφορμή τα δημοσιεύματα για εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων στην Ιαπωνία
«Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα απαντήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από κοινού», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova όταν ρωτήθηκε για πιθανή ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων στην Ιαπωνία.
Όπως είχαν γράψει οι Japan Times στις 7 Σεπτεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εκφράσει ενδιαφέρον για την ανάπτυξη ενός πυραυλικού συστήματος μεσαίας εμβέλειας Typhon στην Ιαπωνία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
«Είναι σαφές ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα θα αντιδράσουν στην εμφάνιση πρόσθετων και πολύ σημαντικών πυραυλικών απειλών και η αντίδρασή τους δεν θα είναι πολιτική, κάτι που έχει επίσης επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από τις δύο χώρες», είπε η Zakharova στους δημοσιογράφους. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης