Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Δένδιας: Περνάμε σε φάση πλήρους αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπει η «Ατζέντα 2030» - Αλλαγές στη θητεία

Δένδιας: Περνάμε σε  φάση πλήρους αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπει η «Ατζέντα 2030» - Αλλαγές στη θητεία
Στο Στρατόπεδο Παπάγου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας
«Περνάμε σε μια φάση πλήρους αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπει η «Ατζέντα 2030», που θα παρουσιαστεί στην αρμόδια Επιτροπή (της Βουλής) και θα εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ», ενώ «συγχρόνως προχωράμε σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν τη θητεία», τόνισε από το Στρατόπεδο Παπάγου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας παρέστη σήμερα, Κυριακή 15/9, στη Θεία Λειτουργία και τον εορτασμό του Προστάτη των Εφέδρων Αξιωματικών Μεγαλομάρτυρος Αγίου Νικήτα του Γότθου, τον οποίο διοργάνωσε η Ανώτατη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών (ΑΠΟΕΑ), στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας, στο Στρατόπεδο Παπάγου.
Παρέστησαν επίσης ο επίτιμος Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτής Α’ Αθηνών, Νικήτας Κακλαμάνης, εκπρόσωποι των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, ο Πρόεδρος της ΑΠΟΕΑ Δρ. Φίλιππος Κωσταράς, ο Γενικός Γραμματέας Θρασύβουλος Λαδόπουλος, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΠΟΕΑ, οι Πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών του Νομού Αττικής και Έφεδροι Αξιωματικοί.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Δένδιας μίλησε αρχικά για τη δική του θητεία 28 μήνες ως Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός, ξεκινώντας από το Κουφόβουνο Έβρου και καταλήγοντας στην Κέρκυρα, σημειώονοντας πως «ήταν μήνες που ήταν σκληρότατοι. Αλλά εκ των υστέρων κρίνοντας, με τη σοφία που μου χαρίζει η ηλικία και η απόσταση, ήταν χρησιμότατοι για τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν ήταν το ίδιο χρήσιμοι για την πατρίδα. Δεν πιστεύω ότι οι δυνατότητες μου προσέφεραν στη χώρα κάτι σημαντικό, αλλά προσέφεραν σίγουρα στο να στερεωθεί ο χαρακτήρας μου και πιστεύω ότι αυτό ισχύει για όλους τους Έφεδρους Αξιωματικούς».
Κάνοντας αναφορά στο μέλλον, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «περνάμε σε μια φάση πλήρους αναδιοργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων που προβλέπει η «Ατζέντα 2030». Εδώ και ελάχιστες μέρες παρουσιάστηκε στον Πρωθυπουργό της χώρας ο συνολικός εξοπλιστικός σχεδιασμός της χώρας για τα επόμενα 20 χρόνια. Θα παρουσιαστεί μετά στην αρμόδια Επιτροπή (της Βουλής) και θα εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ. Συγχρόνως προχωράμε σε σημαντικές αλλαγές που αφορούν τη θητεία. Τον τρόπο δηλαδή που οι νέοι υπηρετούν την πατρίδα τους, ώστε να είναι χρήσιμοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τον εαυτό τους αλλά – και εδώ θέλω να καταλήξω κ. Πρόεδρε – και την εφεδρεία. Είμαστε μια μικρή χώρα 11 εκατομμυρίων. Αντιμετωπίζουμε απειλές και η κύρια εκφραζόμενη απέναντί μας διεκδίκηση προέρχεται από μια χώρα που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια, χωρίς ορθή αξιοποίηση του στοιχείου της εφεδρείας, η χώρα δεν μπορεί να έχει το επίπεδο ετοιμότητας που απαιτείται για να διατηρήσει την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα.
Σε συνεργασία λοιπόν με τους Συνδέσμους Εφέδρων κ. Πρόεδρε – πριν ελπίζω από τα Χριστούγεννα – θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε ένα συνολικό τρόπο αντιμετώπισης της εφεδρείας στην πατρίδα μας».
Εξήγησε πως έχουν μελετηθεί όλα τα μοντέλα τα οποία προσομοιάζουν σε εμάς στον πλανήτη, η ηγεσία έχει καταλήξει στο πώς πρέπει να γίνει.
«Αυτό όμως που θα ήθελα να παρακαλέσω εσάς, με τη σημερινή ευκαιρία, είναι η στενή συνεργασία σας, ώστε η κοινωνία να ενστερνιστεί ότι έχει έναν αυξημένο ρόλο στην υπεράσπιση της πατρίδας μας και αφού βγάλει την έντιμη στολή του Έλληνα Στρατιώτη και του Έλληνα Αξιωματικού και επιστρέψει στα καθημερινά της καθήκοντα. Οφείλει η υπηρεσία προς την Πατρίδα να είναι μια διαρκής διαδικασία και όχι ένα διάστημα κάποιων μηνών», πρόσθεσε ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης