Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πανικός στις ΗΠΑ με την απειλή των BRICS – Σοκαρισμένο το Πεντάγωνο πηγαίνει σε έναν άκρως επικίνδυνο πυρηνικό εκβιασμό

Πανικός στις ΗΠΑ με την απειλή των BRICS – Σοκαρισμένο το Πεντάγωνο πηγαίνει σε έναν άκρως επικίνδυνο πυρηνικό εκβιασμό
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα στρατιωτική έρευνα για την πιθανότητα εμπλοκής σε μια ακραία σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές της Ευρώπης, κάτι που φαίνεται να είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού της Ρωσίας
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για ένα σενάριο πυρηνικού πολέμου στην Ευρασία αλλά πίσω από αυτή την πρόθεση κρύβονται βαθύτεροι γεωπολιτικοί λόγοι και όχι επιχειρησιακοί.
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ξεκίνησε πρόσφατα στρατιωτική έρευνα για την πιθανότητα εμπλοκής σε μια ακραία σύγκρουση στις ανατολικές περιοχές της Ευρώπης, κάτι που φαίνεται να είναι μια προσπάθεια εκφοβισμού της Ρωσίας.
Η Μόσχα, από την πλευρά της, δεν φαίνεται διατεθειμένη να παραδοθεί στον δυτικό πυρηνικό εκβιασμό, καθώς οι όποιες αμερικανικές προσπάθειες «αποτροπής» είναι εντελώς μάταιες, επισημαίνει σε άρθρο του ο γεωπολιτικός αναλυτής Lucas Leiroz.
Σε πρόσφατη δήλωση του Πενταγώνου, ανακοινώθηκε ότι ξεκίνησε μια μελέτη για μια πιθανή πυρηνική σύγκρουση σε περιοχές της Ευρασίας, κυρίως «πέρα από την Ανατολική Ευρώπη και τη Δυτική Ρωσία».
Το επίκεντρο της μελέτης είναι η αξιολόγηση των επιπτώσεων μιας τέτοιας στρατιωτικής σύγκρουσης, ειδικά στην παγκόσμια γεωργία – και κατά συνέπεια στην επισιτιστική ασφάλεια.

To AgriShock στην Ευρασία

Οι υπεύθυνοι λήψης στρατιωτικών αποφάσεων των ΗΠΑ θέλουν να αξιολογήσουν εάν ένας πυρηνικός πόλεμος είναι «εφικτός» ή εάν οι επιπτώσεις στη γεωργική σταθερότητα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.
«Ο στόχος αυτής της έρευνας είναι να βασιστεί σε προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση του AgriShock, μιας σειράς κωδικών για τη μοντελοποίηση των επιπτώσεων των πυρηνικών όπλων στα γεωργικά συστήματα.
Οι ελάχιστες ανάγκες αυτής της σύμβασης είναι ο ανάδοχος να παρέχει όλο το προσωπικό, τον εξοπλισμό, τις εγκαταστάσεις, την επίβλεψη και άλλα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή μελετών που αποδεικνύουν τη μοντελοποίηση του πυρηνικού πολέμου σε παγκόσμια κλίμακα που θα οδηγούσε σε καταστροφή των γεωργικών συστημάτων, όπως τα μεγάλα αγροκτήματα, », αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα.

Σε δράση το βαθύ κράτος των ΗΠΑ

Στην έρευνα συμμετέχουν αρκετοί παράγοντες των ΗΠΑ, τόσο εκπρόσωποι από το βαθύ κράτος, όσο και μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες.
Η ομάδα περιλαμβάνει φορείς, όπως το Σώμα Μηχανικών Στρατού των ΗΠΑ, το Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Μηχανικών (ERDC) και την Terra Analytics, μια εταιρεία με έδρα το Κολοράντο που ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων.
Υπάρχει κρατική έκκληση για άλλες εταιρείες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις ΗΠΑ, δεδομένης της περίπλοκης φύσης της έρευνας, η οποία απαιτεί την αμοιβαία εργασία πολλών φορέων.
Υπολογίζεται ότι η έρευνα θα κοστίσει τουλάχιστον 34 εκατομμύρια δολάρια, αλλά το ποσό ενδέχεται να αυξηθεί καθώς προχωρούν οι μελέτες και χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
Ο αριθμός των ερευνητών που εμπλέκονται στην επιχείρηση και το υψηλό κόστος του έργου υποδηλώνουν ότι οι ΗΠΑ είναι πράγματι έτοιμες να καταβάλουν σημαντικές προσπάθειες για να προετοιμαστούν για μια πυρηνική επιχείρηση στην Ευρασία.

Ο φόβος ως εργαλείο

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς το Πεντάγωνο σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που λαμβάνουν οι ερευνητές.
Υποστηρίζεται ότι η τελική έκθεση της μελέτης θα καθοδηγήσει τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σχετικά με την έναρξη ή όχι ενός πυρηνικού πολέμου.
Ωστόσο η μελέτη είναι απλώς μια δημόσια τακτική για να φαίνεται στους αντιπάλους των ΗΠΑ ότι η χώρα είναι πρόθυμη να ξεκινήσει έναν πυρηνικό πόλεμο, παρατηρεί ο Leiroz.
Η κίνηση θα μπορούσε να είναι ένα είδος αποτρεπτικής προσπάθειας, με σκοπό να πείσει τη Ρωσία και άλλους εχθρούς των ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους λόγω του φόβου για πυρηνικό πόλεμο.
Ένας άλλος παρόμοιος ελιγμός που έκαναν πρόσφατα οι ΗΠΑ ήταν η αλλαγή στο πυρηνικό δόγμα, καθιερώνοντας μια στρατηγική πολλαπλών ταυτόχρονων συντονισμένων επιθέσεων, με κύριους στόχους τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Σε ένα παιχνίδι που δεν έχει νικητές, δεν υπάρχει φόβος

Η Ουάσιγκτον προσπαθεί ξεκάθαρα να σκορπίσει πανικό και φόβο για έναν πυρηνικό πόλεμο, δείχνοντας στους γεωπολιτικούς της αντιπάλους ότι είναι «πρόθυμη να κάνει τα πάντα» για να αποτρέψει τη δημιουργία μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης των BRICS αποφαίνεται ο Leiroz.
Από την πλευρά τους, όμως, οι εχθροί των ΗΠΑ δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.
Ένας παγκόσμιος πυρηνικός πόλεμος θα ήταν απολύτως επιζήμιος για όλες τις χώρες και δεν θα είχε νικητές.
Έτσι, εάν οι ΗΠΑ αναλάβουν μια τέτοια πυρηνική πρωτοβουλία, θα «ηττηθούν» επίσης λόγω της αμοιβαίας εξασφαλισμένης καταστροφής που εγγυάται τα αντίποινα που θα υποστούν αμέσως.
Σε ένα παιχνίδι που δεν έχει νικητές, δεν υπάρχει λόγος φόβου.
Είτε οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν πλέον να αποτρέψουν τη δημιουργία του πολυπολικού κόσμου είτε χάνουν όλοι μαζί.

Δεν χρειάζεται νέα επιστημονική έρευνα για να αποδειχθεί το προφανές

Υπό αυτή την έννοια, μέτρα όπως αυτή η πρόσφατη «μελέτη» του Πενταγώνου είναι απολύτως άχρηστα.
Είναι προφανές ότι ο αντίκτυπος ενός πυρηνικού πολέμου στην Ευρασία θα ήταν καταστροφικός για τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια.

Εκτός από την καταστροφή της εύφορης γης, ένας πυρηνικός πόλεμος θα μολύνει το έδαφος, τον αέρα και το νερό ακόμη και στις περιοχές που δεν έχουν προσβληθεί.
Η καταστροφή θα ήταν απόλυτη, όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένα σε εκατοντάδες προηγούμενες επιστημονικές μελέτες.
Προσπαθώντας να προωθήσει νέα «έρευνα», η αμερικανική πρόθεση δεν μπορεί παρά να προσπαθεί να προωθήσει την πυρηνική ατζέντα, αφού επιστημονικά η απάντηση φαίνεται προφανής.
Παρά τον παραλογισμό της αμερικανικής στρατηγικής τα τελευταία χρόνια, ο αναλυτής ευελπιστεί ότι η Ουάσιγκτον θα δώσει τη δέουσα προσοχή πριν μετατρέψει τις ηγεμονικές της φιλοδοξίες σε πραγματικές πολιτικές αποφάσεις.
Διαφορετικά, ολόκληρος ο κόσμος θα βρίσκεται σε κίνδυνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης