Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τι συμβαίνει με CVC, προβληματισμός για τα 1,2 δισ επενδύσεις - Fund από Κατάρ θέλει Υγεία – Λάθη σε Εθνική Ασφαλιστική

Τι συμβαίνει με CVC, προβληματισμός για τα 1,2 δισ επενδύσεις - Fund από Κατάρ θέλει Υγεία – Λάθη σε Εθνική Ασφαλιστική
Η Ελλάδα δεν είναι αυτός ο επενδυτικός παράδεισος που είχε υποσχεθεί ο Μητσοτάκης στον Φωτακίδη… είμαστε μια μικρή Μπανανία… χωρίς μπανάνες…
Το CVC Capital Partners είναι ένα πανίσχυρο αμερικανικό fund με ενεργητικό 180 δισεκ. δολάρια και στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τον έμπειρο τεχνοκράτη Αλέξανδρο Φωτακίδη…
Έως σήμερα έχει επενδύσει σημαντικά κεφάλαια περίπου 900 εκατ με 1 δισεκ. και εάν συμπεριληφθούν και οι επενδυτικές θέσεις στην ΔΕΗ και αλλού ξεπερνούν τα 1,2 δισεκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι θέλει να αποκτήσει μεγάλη επενδυτική θέση στην ΔΕΗ...

Ωστόσο ενώ προφανώς θα ήθελε να επαναλάβει άλλα επιτυχημένα εγχειρήματα όπως το Ισπανικό μοντέλο στον κλάδο Υγείας αλλά… υπάρχει προφανώς ένα αλλά…
Στον κλάδο Υγείας έχει αποκομίσει κάποια κέρδη μεν αλλά όχι… τα κέρδη της… Ισπανίας.
Το ενδιαφέρον από fund από το Κατάρ για το Υγεία... είναι υπαρκτό αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία… υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον αλλά υπάρχουν και ορισμένα ζητήματα…
Στον κλάδο τροφίμων υπάρχει μια διαχείριση η οποία συνεχίζεται.
Στον κλάδο των Ασφαλειών δηλαδή στην Εθνική Ασφαλιστική έγιναν πολλά λάθη, η παρελθούσα διοίκηση ήταν απλά εκτός πραγματικότητας, ωστόσο δεν ευθυνόταν ο Φωτακίδης αλλά το CVC Λονδίνου που από απόσταση… νόμιζαν ότι μπορούν να κατανοήσουν την ασφαλιστική πραγματικότητα.

Fund από το Κατάρ ενδιαφέρεται για την πλειοψηφία του Υγεία

Το CVC αγόρασε σχεδόν έναντι περίπου 200 εκατ το Υγεία και άλλα θεραπευτήρια.
Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι στο Υγεία το CVC έχει ήδη αποσβέσει ένα μεγάλο μέρος της επένδυσης κάνοντας χρήση ορισμένων στοιχείων του ισολογισμού του Υγεία.
Το fund από το Κατάρ όντως έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον – υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον εδώ και 3 μήνες – αλλά ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία.
Η σωστή στρατηγική του CVC στο Υγεία και στα άλλα θεραπευτήρια είναι ότι κράτησε τα επιτυχημένα management και έτσι διασφαλίστηκαν οι αποδόσεις στον ισολογισμό.
Το fund από το Κατάρ θέλει τον έλεγχο, το CVC όμως δεν θέλει να αποεπενδύσει από το Υγεία… οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Να τονίσουμε ότι το CVC όταν αγόρασε το Υγεία… ήθελε να επαναλάβει το μοντέλο Ισπανίας.
Το μοντέλο Ισπανίας με απλά λόγια δομείται ως εξής… το CVC αγόρασε ιδιωτικά νοσοκομεία και άλλες δραστηριότητες στον κλάδο Υγείας πριν χρόνια στα 940 εκατ και κατέληξε να τα πουλάει μετά από 3-4 χρόνια σχεδόν 5,3 δισεκ. ευρώ.

Στην Vivartia δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο ορατό μέλλον

Το CVC αγόρασε την Vivartia κάτω από 200 εκατ όταν η MIG για να την αγοράσει είχε επενδύσει πάνω από 2,5 δισεκ. ευρώ.
Το CVC είναι ικανοποιημένο από την διοίκηση Παπανικολάου αλλά όλοι γνωρίζουν ότι το αμερικανικό fund πρέπει να αντιμετωπίσει την πρόκληση που ονομάζεται ΔΕΛΤΑ.
Στην εστίαση η κίνηση να μεταφερθούν οι δραστηριότητες των Everest και Goody’s εντός των πλοίων της Attica group ήταν πετυχημένη κίνηση όπως και να ανοίξουν κάποια νέα καταστήματα…
Ωστόσο ακόμη απαιτείται δουλειά.

Στην Εθνική Ασφαλιστική το CVC τα βρήκε σκούρα

Το CVC αγόρασε έναντι 455 εκατ την Εθνική Ασφαλιστική.
Το λάθος του CVC ήταν ότι αντί να αφήσει τον Φωτακίδη να διαχειριστεί την κατάσταση ανέλαβε το CVC Λονδίνου και οι άνθρωποι τα έκαναν μαντάρα τοποθετώντας για CEO ένα ξένο που ήταν εκτός ελληνικής πραγματικότητας.
Μάλιστα λόγω των ακραίων λαθών του το CVC τον αντικατέστησε με τον Μαζαράκη ο οποίος είναι ποιο έμπειρος προφανώς.
Τα λάθη του Λονδίνου θα οδηγήσουν σε καρατομήσεις… στο Λονδίνο.
Ωστόσο η Εθνική Ασφαλιστική είναι μια ιδιαίτερη ασφαλιστική εταιρία και π.χ. στην εν εξελίξει εθελούσια έξοδο με στόχο 100 στελέχη θα αποχωρήσουν 70 εκ των οποίων 35 με 40 ικανά…
Με αποζημιώσεις για τα υψηλά κλιμάκια 180.000 ευρώ και 80.000 ευρώ για τα χαμηλότερα… φεύγουν και ικανά στελέχη τα οποία χρειάζεται η Εθνική Ασφαλιστική.
Υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα στην Εθνική Ασφαλιστική και ένα από αυτά η όσμωση συλλόγου εργαζομένων με τις παρελθούσες διοικήσεις… κάποια στιγμή όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν.
Χρειάζεται πολύ δουλειά η Εθνική Ασφαλιστική γιατί είχε κακό παρελθόν και μέρος της ευθύνης είχε και η Εθνική τράπεζα που δεν έλυσε πολλά ζητήματα στο παρελθόν πριν την πωλήσει.

Συμπέρασμα

Το αμερικανικό fund CVC δεν είναι ικανοποιημένο από τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Μπορεί να δηλώνουν άλλα… αλλά στην πραγματικότητα περίμεναν άλλα…
Η Ελλάδα δεν είναι αυτός ο επενδυτικός παράδεισος που είχε υποσχεθεί ο Μητσοτάκης στον Φωτακίδη… είμαστε μια μικρή Μπανανία… χωρίς μπανάνες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης