Τελευταία Νέα
Αυτοκίνητο

Η ACEA ζητά παράταση για δύο χρόνια

Η ACEA ζητά παράταση για δύο χρόνια
Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) ζητά την καθυστέρηση των στόχων εκπομπών CO2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δύο χρόνια, καθώς η βιομηχανία δυσκολεύεται να ανταποκριθεί λόγω χαμηλής ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ανταγωνισμού από χώρες εκτός ΕΕ
Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) προτείνει την αναβολή των στόχων εκπομπών ρύπων που έχει θέσει η ΕΕ για το 2025 κατά δύο χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg. Η νόρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει μέγιστη εκπομπή CO2 στα 95 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο για τα νέα αυτοκίνητα, μειώνοντας το τρέχον όριο των 106,6 g/km που καταγράφηκε το 2023.
Αυτό σημαίνει πως οι κατασκευαστές είτε θα πρέπει να διακόψουν την παραγωγή περίπου 2 εκατομμυρίων αυτοκινήτων, είτε να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επιβατικά αυτοκίνητα και 3 δισεκατομμυρίων για τα επαγγελματικά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ACEA.
Η ACEA υποστηρίζει πως η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει κρίση, λόγω χαμηλής ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα (BEV) και του ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, κυρίως την Κίνα.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κατασκευαστές δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στους αυστηρότερους στόχους εκπομπών, θέτοντας σε κίνδυνο την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας.
Ο Luca de Meo, Διευθύνων Σύμβουλος της Renault και πρόεδρος της ACEA, έχει ήδη αρχίσει να πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε συνέντευξή του στη γαλλική ραδιοφωνία, τόνισε πως οι επερχόμενοι στόχοι θα πρέπει να επανεξεταστούν, καθώς οι περισσότερες εταιρείες δεν θα καταφέρουν να τους καλύψουν.
Η ACEA ωστόσο δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη θέση (Διαβάστε περισσότερα)

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης