Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Άστεγο» το στεγαστικό πρόγραμμα Μητσοτάκη με 11 παρεμβάσεις που παραπέμπουν στο... μέλλον

«Άστεγο» το στεγαστικό πρόγραμμα Μητσοτάκη με 11 παρεμβάσεις που παραπέμπουν στο... μέλλον
Για την ενεργειακή αναβάθμιση αλλάζουν τα κριτήρια και μπορούν να επιδοτηθούν χωρίς να είναι απαραίτητο η αναβάθμιση αυτή να αφορά την 1η κατοικία – Καταργούνται και τα εισοδηματικά κριτήρια
Με τρείς αλλαγές στο στεγαστικό σχέδιο και με 11 μέτρα που πάνε στο μακρινό μέλλον η κυβέρνηση επιχειρεί να λύσει το στεγαστικό πρόβλημα, ενώ ουσιαστική είναι η δυνατότητα, καθώς δεν έχει κριτήρια (ούτε εισοδηματικά, αλλά ούτε 1ης κατοικίας) για την ενεργειακή αναβάθμιση για τα οποία θα διατεθούν 400 εκ. ευρώ.
Οι μεγάλες αλλαγές αφορούν:
1. Στο πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» το οποίο μπαίνει σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο, αυξάνεται το ύψος του τραπεζικού δανείου από τα 150.000 ευρώ στα 190.000 ευρώ, μεγαλώνει η παλαιότητα των διαμερισμάτων/κατοικιών τα οποία μπορεί να πηγαίνουν ως το 2007, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια, μικραίνουν τα επιτόκια, ενδεχόμενα κάτω από 2% (μηδενικό για πολύτεκνους) και αυξάνονται τα ηλικιακά όρια από το 39ο ως το 50ο έτος.
2. Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» διευρύνεται ο δανεισμός από 10.000 ευρώ σε 13.330 ευρώ και μεγαλώνει το ύψος επιδότησης από το 40% σε 60%, που σημαίνει ότι θα επιδοτείται ποσό 8.000 ευρώ αντί των 4.000 ευρώ.
3. Ενεργειακή αναβάθμιση: Αλλάζουν τα κριτήρια και μπορούν να επιδοτηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά την οικία τους, χωρίς να είναι απαραίτητο η αναβάθμιση αυτή να αφορά την 1η κατοικία.
Όσοι επιλέξουν το πρόγραμμα, θα πρέπει να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε δαπάνη ενεργειακής αναβάθμισης (κουφώματα, συστήματα ψύξης-θέρμανσης, θερμομονώσεις κ.λπ.), χωρίς τους περιορισμούς αναβάθμισης ενεργειακής κατηγορίας των προγραμμάτων Εξοικονομώ, θα έχουν μηδενικό επιτόκιο για δάνεια έως 25.000 ευρώ με περίοδο αποπληρωμής έως 7 χρόνια.
Πρακτικά, κάποιος που θα λάβει το μέγιστο ποσό δανείου των 25.000 ευρώ, θα πληρώνει λιγότερα από 300 ευρώ τον μήνα για 7 χρόνια για την αποπληρωμή του δανείου του.

1. Πρόγραμμα «Σπίτι μου 2»

Το νέο Πρόγραμμα απευθύνεται σε 20.000 δικαιούχους και θα προβλέπει: 50% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης, 50% έντοκο τραπεζικό δάνειο.
Ως πλεονεκτήματα θα είναι το χαμηλό επιτόκιο μεσοσταθμικά, τα διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια δικαιούχων έως 50 ετών.
Για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους προβλέπεται 75% άτοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και 25% έντοκο τραπεζικό δάνειο.
Θα αφορά ακίνητα αξίας έως 250.000 ευρώ (αξία συμβολαίου), έως 150 τ.μ. και κατασκευής έως και το 2007.
Το ποσό του δανείου θα ανέρχεται έως και στα 190.000 ευρώ και έως το 90% του συμβολαίου.
Η διάρκεια δανείου θα ανέρχεται από 3 έως 30 έτη.
Αφορά άτομα ή ζευγάρια από 25 έως 50 ετών με εισόδημα:
- έως 20.000 ευρώ για άγαμους
- έως 28.000 ευρώ για ζευγάρια + 4.000 ευρώ / παιδί
- έως 31.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια + 5.000 ευρώ / παιδί

2. Πρόγραμμα: Ανακαινίζω – Νοικιάζω – Στο 60% η επιδότηση
Η επιδότηση ανεβαίνει στο 60% και ανέρχεται έως τις 8.000 ευρώ για ανακαίνιση έως 13.330 ευρώ, προκειμένου να ανοίξουν κλειστά σήμερα σπίτια/διαμερίσματα.
Οι όροι που παραμένουν:
- Να έχουν το 50% και άνω της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητα
- Οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 € και ακίνητη περιουσία έως 300.000 €
- Το ακίνητο πρέπει να είναι μέχρι 100 τ.µ. και να µην έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, ή ως μισθωμένο
Όσοι υποβάλουν αίτηση και ενταχθούν στο πρόγραμμα θα λάβουν επιδότηση για να ανακαινίσουν μια κλειστή κατοικία επιφάνειας έως 100 τ.μ., την οποία στη συνέχεια θα πρέπει να ενοικιάσουν για διάστημα τουλάχιστον τριών ετών.

3. Πρόγραμμα Κοινωνικής Αντιπαροχής

Το έργο παραπέμπει στο μέλλον αφορά στην ανέγερση κατοικιών σε ακίνητα του Δημοσίου µέσω διαγωνιστικών διαδικασιών & µε δαπάνες του αναδόχου & εκμίσθωση διαμερισμάτων Έχει γίνει προκαταρκτική επιλογή 15 οικοπέδων ιδιοκτησίας ΔΥΠΑ, τα οποία είναι ώριμα προς αξιοποίηση.
Θα είναι μηδενικού κόστους με κατασκευαστικές εταιρίες να λαμβάνουν ως αντάλλαγμα την παραχώρηση της εκμετάλλευσης μέχρι την κάλυψη του κόστους και με την προϋπόθεση ότι ποσοστό των κατοικιών θα διατίθεται με μειωμένο ενοίκιο στους δικαιούχους του προγράμματος κοινωνικής αντιπαροχής.
Η διάρκεια της παραχώρησης θα ορίζεται διαφορετικά στην κάθε προκήρυξη και δεν μπορεί να είναι ενιαία για όλες τις περιοχές και τις αξίες της γης.
Το ποσοστό εκμετάλλευσης του αναδόχου θα κυμαίνεται μεταξύ 30% και 60%, με σκοπό να διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον.
Από την καταγραφή που έχει γίνει, εντοπίστηκαν 98 κατάλληλα οικόπεδα εντός σχεδίου, συνολικής επιφάνειας 627 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι στην Αττική, μεταξύ αυτών και το πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς, αλλά και 10 οικόπεδα με οικοδομική άδεια επιφάνειας 75 στρεμμάτων τα οποία θεωρούνται τα πλέον ώριμα για αξιοποίηση. Στο σχεδιασμό εντάσσονται εκτάσεις εκτός σχεδίου όπως και αδιάθετες κατοικίες, διαμερίσματα, γραφεία. Μέσα στο 2025, αναμένεται να «βγουν στην αγορά», 11 στρέμματα στη Κηφισιά, 20 στην Παιανία, 40 στη Λάρισα, 28 στρέμματα στη Ξάνθη, 74 στρέμματα στο Βόλο, αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως Αγρίνιο, Πάτρα, Σέρρες και Χαλκιδική.
Για τους δημοσίους υπαλλήλους θα υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα, αφού το υπουργείο μελετά κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Δηλαδή πως μπορεί να αξιοποιήσει παλιά αστυνομικά τμήματα, παλιά σχολεία, δημοτικά ή δημόσια κτήρια κ.α.

4. Πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία»

Το βελτιωμένο πρόγραμμα, «Στέγαση και Εργασία» αφορά τουλάχιστον 700 ευάλωτα νοικοκυριά σε 60 δήμους.
Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας πληρώνει για τρία χρόνια το ενοίκιο, λογαριασμούς ΔΕΚΟ, δαπάνες οικοσκευής ενώ προστέθηκαν και δαπάνες για επισκευές και ενεργειακά πιστοποιητικά..
Αν μετά τα τρία χρόνια ο ωφελούμενος κρατήσει το σπίτι, θα μπορεί να λαμβάνει πλέον το επίδομα ενοικίου για 1 + 1 χρόνο.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτεί παράλληλα για ένα χρόνο την εργασία σε επιχειρήσεις ή εργοδότες με καταβολή του κατώτατου μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη.
Αυξήθηκαν οι προβλεπόμενες δαπάνες ενοικίου αναλογικά µε τον αριθμό των µελών του νοικοκυριού.

5. Πρόγραμμα Κάλυψη

Απευθύνεται επίσης σε νέους ηλικίας 25-39 ετών, οι οποίοι περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Με προτεραιότητα σε µονογονείς, τρίτεκνες & πολύτεκνες οικογένειες.

6. Πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες Αθήνα- Θεσσαλονίκη
Σε συνεργασία με τους Δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης ανακαινίζονται 100 διαμερίσματα (70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη) για τη στέγαση 250 νοικοκυριών από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που απειλούνται από ή βιώνουν έλλειψη στέγης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης