Τελευταία Νέα
Speculator

Πρωτοφανές - Οι 13 οικονομικές χρήσεις της Παπαστράτος που δεν έχουν ελεγχθεί φορολογικά και τα θολά στοιχεία για εξαγωγές

Πρωτοφανές - Οι 13 οικονομικές χρήσεις της Παπαστράτος που δεν έχουν ελεγχθεί φορολογικά και τα θολά στοιχεία για εξαγωγές
Απίστευτο κι όμως ελληνικό. Μια από τις μεγαλύτερες θυγατρικές πολυεθνικής στην Ελλάδα η οποία έχει λάβει κρατικές επιχορηγήσεις από το ελληνικό δημόσιο για δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια έχει ελεγχθεί μόνο για μια οικονομική χρήση

Ο λόγος για την Παπαστράτος που το 2023 έγινε έλεγχος για τη χρήση του 2017 ενώ είναι ανέλεγκτη από το 2010 έως και το 2016, χρήσεις που έχουν παραγραφεί αλλά και από το 2018 έως και την περασμένη χρήση 2023.
Η εταιρία ωστόσο ελέγχεται από ορκωτούς ελεγκτές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το κράτος δεν μπορεί να πραγματοποιήσει φορολογικό έλεγχο όπως πράττει και σε άλλες εταιρίες προκειμένου να ελέγξει και το έργο των ορκωτών ελεγκτών το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις εταιριών έχει αποδειχτεί ανεπαρκές χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό ισχύει κατ ανάγκη και για την Παπαστράτος.

Μπερδεμένα στοιχεία


Εν τω μεταξύ η εταιρία ισχυρίζεται ότι η ανάπτυξή της προέρχεται από εξαγωγές.
Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της για τα οικονομικά αποτελέσματα αναφέρει ότι
Κατέγραψε αύξηση 10% στον μικτό τζίρο, ο οποίος ανήλθε σε €1,75 δισ. το 2023, από €1,6 δισ. το 2022.
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη στρατηγική εξωστρέφειας της εταιρείας, η οποία επεκτείνει διαρκώς την παρουσία της σε διεθνείς αγορές

Επίσης στις οικονομικές της καταστάσεις αναφέρει ότι «Η Εταιρεία έχει εξελιχθεί σε μια καθαρά εξαγωγική δύναμη, καθώς σχεδόν το 60% των παραγόμενων προϊόντων σήμερα εξάγεται σε 20 χώρες.
Η μεγαλύτερη αγορά στην οποία εξάγει είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία.
Από το 2017 μέχρι σήμερα η Εταιρεία έχει δημιουργήσει μεγάλη αξία για την Ελλάδα, με συνολική επένδυση που ξεπερνά πλέον τα 700 εκατ. ευρώ, εξαγωγική δυναμικότητα που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως και περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας».

Ωστόσο αυτά δεν συνάδουν με τα όσα αναφέρονται στη σελίδα 8 των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023 όπου οι πωλήσεις εσωτερικού καταγράφονται στο ποσό των 1,355 δις ευρώ και του εξωτερικού σε 387 εκ ευρώ.
Για την ακρίβεια η εταιρία με έναν έξυπνο τρόπο παρουσιάζει τις πωλήσεις που γίνονται από την παραγωγή στην Ελλάδα των οποίων τα μεγέθη αποκρύπτονται ενώ την ίδια στιγμή αποσιωπά ότι μεγάλο μέρος των πωλήσεών της στην Ελλάδα γίνονται από εισαγωγές που κάνει από άλλες εταιρίες του ομίλου.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό όμως η αύξηση του τζίρου είναι μεγαλύτερη στην Ελληνική αγορά από ότι στο εξωτερικό σε επίπεδο καθαρού τζίρου.

Τα στοιχεία των οικονομικών καταστάσεων

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2023 η Παπαστράτος εμφανίζεται να πραγματοποίησε αγορές αγαθών από άλλες εταιρίες του ομίλου ύψους 176 εκ ευρώ (ενώ παράλληλα αγόρασε και υπηρεσίες ύψους 70 εκ ευρώ που αφορούν κυρίως υπηρεσίες διοικητικής και μηχανογραφικής υποστήριξης και δικαιώματα για τη χρήση σημάτων.
Μάλιστα δεν παρέχονται αναλυτικά στοιχεία για τις συναλλαγές αυτές.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι τελικά που βρίσκεται η αλήθεια στην περίπτωση τις Παπαστράτος που ευαγγελίζεται μεγάλες επενδύσεις όταν δεν βγαίνει λογαριασμός από τα ίδια οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιεύει.
Προφανώς αν η εταιρία μπορεί να κάνει αναλυτικό λογαριασμό που δεν έχει κάνει έως σήμερα είμαστε στη διάθεσή της.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης