Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Πως οι Εργατικοί του Starmer οδήγησαν στον θρίαμβο τον Farage - Στόχος η νίκη το 2029

Αποκάλυψη: Πως οι Εργατικοί του Starmer οδήγησαν στον θρίαμβο τον Farage - Στόχος η νίκη το 2029
Το επιτελείο του Starmer γνώριζε ότι η είσοδος του Farage στη φετινή αναμέτρηση θα έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στους κεντροδεξιούς Συντηρητικούς
«Μην αφήνετε τις αξίες σας να μπαίνουν εμπόδιο στη νίκη σας».
Αυτός ήταν ο αδίστακτος υπολογισμός που έκανε η ομάδα του Keir Starmer όταν αποφάσισε πώς να αντιμετωπίσει τη νέα σκληρή δεξιά δύναμη στη βρετανική πολιτική: το κόμμα Reform UK του Nigel Farage.
Το επιτελείο του Starmer γνώριζε ότι η είσοδος του Farage στη φετινή αναμέτρηση θα έκανε πολύ μεγαλύτερη ζημιά στους κεντροδεξιούς Συντηρητικούς παρά στο Εργατικό Κόμμα του.
Έχοντας αυτό κατά νου, έδωσαν εντολή στους υποψηφίους και τις ομάδες τους επί τόπου να μη χάνουν χρόνο προσπαθώντας να πολεμήσουν τον Farage, παρόλο που τον θεωρούν «τοξικό» για τη λαϊκιστική, αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή πολιτική του.
Ήταν μια περίπτωση του «εχθρού του εχθρού σου», αποκάλυψε ένας ανώτερος αξιωματούχος των Εργατικών στο Politico. 
«Δεν είναι μια υγιής εξέλιξη για τη βρετανική πολιτική να έχουμε τον Nigel Farage να οργιάζει στη χώρα, προκαλώντας διχασμό», δήλωσε ένας ανώτερος σύμβουλος του κόμματος.
«Αλλά ξέρουμε επίσης ότι όσον αφορά τις εκλογές, ο μεγαλύτερος χαμένος από αυτό είναι ο Rishi Sunak και οι Συντηρητικοί».

Αδίστακτοι οι Εργατικοί

Η απόφαση ήταν χαρακτηριστική της αδίστακτης εστίασης που χαρακτήριζε την προεκλογική επιχείρηση του Starmer.
Ο Morgan McSweeney, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών, μελέτησε τις μεθόδους που χρησιμοποίησε με καταστροφικό αποτέλεσμα ο δόγης των στρατηγικών των Συντηρητικών, Lynton Crosby, για να εξασφαλίσει τη νίκη των Συντηρητικών το 2015.
Εφαρμόζοντας το εγχειρίδιο παιχνιδιού του Crosby για την αδυσώπητη πειθαρχία στα μηνύματα, την ανθεκτικότητα και την εστίαση, ο McSweeney ενορχήστρωσε την πιο αποτελεσματική εκστρατεία στην ιστορία, κερδίζοντας πάνω από το 60% των εδρών στο Κοινοβούλιο με μόλις 34% των ψήφων.
Οι γνώσεις σχετικά με τις στρατηγικές της προεκλογικής εκστρατείας των Εργατικών αποκαλύπτονται στο Landslide: Η εσωτερική ιστορία των εκλογών του 2024, ένα επερχόμενο βιβλίο για την ψηφοφορία του Ιουλίου που οδήγησε τους Εργατικούς του Starmer στην εξουσία και έβαλε τέλος σε 14 χρόνια διακυβέρνησης των Τόρις.
Οι συγγραφείς μίλησαν με άτομα που συμμετείχαν σε όλα τα επίπεδα των μεγάλων κομμάτων, πολλοί υπό τον όρο της ανωνυμίας για να αποκαλύψουν ευαίσθητες λεπτομέρειες σχετικά με τις εκστρατείες.
Το αποτέλεσμα της απόφασης των Εργατικών να δώσουν στον Farage το ελεύθερο, ήταν δραματικό.
Ορισμένες αναλύσεις έδειξαν ότι οι Συντηρητικοί έχασαν έως και 80 έδρες στο Κοινοβούλιο, επειδή οι υποψήφιοι του Farage δίχασαν τη δεξιά ψήφο, επιτρέποντας στους Εργατικούς να κερδίσουν.
Αν αυτές οι ψήφοι της Μεταρρύθμισης είχαν πάει σε συντηρητικούς υποψηφίους, η πλειοψηφία του Starmer θα ήταν σημαντικά μικρότερη.

Στόχος η νίκη το 2029

Τελικά, η Reform UK κέρδισε 4,1 εκατομμύρια ψήφους - το 14% του συνόλου των ψήφων - και πέντε έδρες στο Κοινοβούλιο.
Για τον Farage προσωπικά, ήταν μια σημαντική στιγμή, κερδίζοντας την πρώτη του έδρα μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν.
Πλέον έχει θέσει ως στόχο του να ξεπεράσει τους Συντηρητικούς, οι οποίοι υπέστησαν τη χειρότερη ήττα στην ιστορία τους, και πρότεινε μάλιστα ότι η Μεταρρύθμιση θα μπορούσε να κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2029.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης