Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στις Βρυξέλλες από τις μηχανορραφίες της Ursula Von Der Leyen – Δριμύ κατηγορώ και παραίτηση Breton, προτάθηκε ο Séjourné

Χάος στις Βρυξέλλες από τις μηχανορραφίες της Ursula Von Der Leyen – Δριμύ κατηγορώ και παραίτηση Breton, προτάθηκε ο Séjourné
Ηχηρό «χαστούκι» Γαλλίας προς τις μεθοδεύσεις της Ursula Von Der Leyen
(upd) Χάος επικρατεί στις Βρυξέλλες μετά το δριμύ κατηγορώ του Γάλλου επιτρόπου Thierry Breton, ο οποίος μάλιστα παραιτήθηκε από τη θέση του, επιφέροντας νέο πλήγμα στις προσπάθειες της Ursula Von Der Leyen να χτίσει την επόμενη ομάδα της.
Ο Thierry Breton, ο ισχυρός Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, παραιτήθηκε, ισχυριζόμενος ότι η Ursula Von Der Leyen πίεσε τη Γαλλία, τη χώρα καταγωγής του, να υποβάλει άλλον υποψήφιο για να τον αντικαταστήσει.
Ο απερχόμενος Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Stéphane Séjourné θα αντικαταστήσει τον Thierry Breton ως υποψήφιος της Γαλλίας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ανακοίνωση το Elysée.

Δριμύ κατηγορώ

Ο Breton ανακοίνωσε την κίνηση σε επιστολή που δημοσιεύθηκε το πρωί της Δευτέρας, 16 Σεπτεμβρίου 2024, λέγοντας ότι ενημερώθηκε για αυτό το υποτιθέμενο λόμπι "πριν από λίγες ημέρες", ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν προσπαθεί να έχει άλλο στέλεχος.
Ο Γάλλος αναμενόταν να λάβει σημαντικό χαρτοφυλάκιο στην επικείμενη Κομισιόν, αφού φημολογούνταν για την εκτελεστική αντιπροεδρία.
«Πριν από λίγες μέρες, στην τελευταία φάση των διαπραγματεύσεων για τη σύνθεση του μελλοντικού Κολλεγίου, ζητήσατε από την Γαλλία να αποσύρει το όνομά μου -για προσωπικούς λόγους που σε καμία περίπτωση δεν έχετε συζητήσει απευθείας μαζί μου- και προσφέρατε, ως πολιτικό συμβιβασμό, ένα υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή για τη Γαλλία στο μελλοντικό Κολλέγιο», γράφει ο Breton.
«Τώρα θα σας προτείνουν διαφορετικό υποψήφιο».
GXlAjh5WIAAZDmY.jpg
Στη συνέχεια, ο Breton λέει ότι ήταν «τιμή» που εργάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια ως Επίτροπος για την εσωτερική αγορά «πάνω από τα εθνικά και κομματικά συμφέροντα».
«Ωστόσο, υπό το φως αυτών των εξελίξεων - περαιτέρω μαρτυρία αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης - κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Κολλέγιο», προσθέτει.
«Ως εκ τούτου, παραιτούμαι από τη θέση μου ως Ευρωπαίου Επιτρόπου, με άμεση ισχύ», κατέληξε ο Breton.

Οι διαφωνίες Breton με Κομισιόν

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πριν από περίπου ένα μήνα, στις 13 Αυγούστου 2024, οι Βρυξέλλες είχαν κατηγορήσει τον Επίτροπό τους για την Εσωτερική Αγορά ότι υπερέβη των αρμοδιοτήτων του στέλνοντας επιστολή στον Elon Musk.
Μάλιστα, ο Breton απειλήθηκε με τιμωρία εάν διαπιστωθεί ότι το περιεχόμενο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X έθετε τους πολίτες της ΕΕ σε κίνδυνο «σοβαρής βλάβης».
Ο Breton, ο Γάλλος επίτροπος, είχε αναρτήσει την προειδοποιητική επιστολή στο Χ, την πλατφόρμα που ανήκει στον Musk, ώρες πριν ο δισεκατομμυριούχος πάρει συνέντευξη από τον υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Donald Trump, επίσης στο Χ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε ότι ο Breton είχε έγκριση από την πρόεδρό της Ursula Von Der Leyen για να στείλει την επιστολή.
«Ο χρόνος και η διατύπωση της επιστολής δεν συντονίστηκαν ούτε συμφωνήθηκαν με τον πρόεδρο ούτε με τους [επιτρόπους]», ανέφερε.
Η επιστολή του Breton στάλθηκε σε ένα πλαίσιο αυξημένων φόβων στην Ευρώπη σχετικά με τη διάδοση παραπληροφόρησης στο X.
Οι ψευδείς πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατηγορηθεί ότι τροφοδοτούν το ακροδεξιό αίσθημα εντός της ΕΕ και τη διάδοση πρόσφατων ταραχών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Breton έχει την εξουσία να επιβλέπει την επιβολή του DSA και μπορεί να επικοινωνεί ανεξάρτητα με εταιρείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης