Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το φιάσκο της Moody’s επέδρασε στο ΧΑ +0,31% στις 1.423 μον. με Alpha +3% - Κρίσιμες στηρίξεις οι 1.400 και 1.387 μον. οι ΚΜΟ των 200 ημερών

Το φιάσκο της Moody’s επέδρασε στο ΧΑ +0,31% στις 1.423 μον. με Alpha +3% - Κρίσιμες στηρίξεις οι 1.400 και 1.387 μον. οι ΚΜΟ των 200 ημερών
Στο επίκεντρο το  φιάσκο της Moody’s όπου δεν αναβάθμισε την Ελλάδα σε  επενδυτική βαθμίδα στις 13 Σεπτεμβρίου 2024… αλλά πήρε μόνο αναβάθμιση προοπτικών
Σχετικά Άρθρα
(upd20) Συνεχίστηκε η επενδυτική αδιαφορία στο ελληνικό χρηματιστήριο σ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης,  κλείνοντας όμως στις 1.423 μονάδες, στο υψηλό της ημέρας, καθώς επιστατεύτηκε στις δημοπρασίες η Alpha Bank με άνοδο +2,62% αλλά και η δεικτοβαρής Coca Cola με κέρδη +1,14%.
Στο επίκεντρο το  φιάσκο της Moody’s όπου δεν αναβάθμισε την Ελλάδα σε  επενδυτική βαθμίδα στις 13 Σεπτεμβρίου 2024… αλλά πήρε μόνο αναβάθμιση προοπτικών.
Η Ελλάδα αιφνιδιάστηκε αρνητικά αλλά υπήρξε κάποιος που πανηγυρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης όπως πανηγύρισε στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ενώ το κράτος έχασε 42 δισεκ.
Για την ζημιά των 42 δισεκ. ο υπουργός Οικονομικών δεν είπε απολύτως τίποτα…
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί προσώρας την στήριξη των 1.400 μονάδων και των 1.387 μονάδων, οι ΚΜΟ των 200 ημερών ( ο απλός και ο εκθετικός αντίστοιχα), ενώ ο στόχος των 1.450 μονάδων δεν μπορεί να επιτευχθεί με την καθίζηση των συναλλαγών που λαμβάνει χώρα στις τελευταίες συνεδριάσεις και χωρίς νέους καταλύτες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, εκτός της Alpha Bank, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,07% και Eurobank +0,23% ενώ ήπια υποχώρησε η   Πειραιώς -0,23%..
Στις αγορές ετοιμάζεται να βγει η Eurobank τ
ο επόμενο διάστημα, με την έκδοση νέου 6ετούς πράσινου ομολόγου
Τ
α έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ή την αναχρηματοδότηση επενδυτικά προγράμματα της τράπεζας με πράσινα κριτήρια.
Στα μη τραπεζικά blue chips, με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Autohellas +1,82%, Lamda +1,72%, Τιτάν +1,26%....ενώ υποχώρησαν ΕΛΧΑ -1,07%, ΔΕΗ -1,05%, Μυτιληναίος -0,95%...
Εβδομάδα επιτοκίων αυτή που ξεκινάει, με τους επενδυτές να αναμένουν την απόφαση της Fed για τα επιτόκια στη συνεδρίαση της 17-18 Σεπτεμβρίου αλλά και της Λαϊκής Τράπεζας  της Κίνας (PBoC) στις 20/9.
Στα διεθνή, οι προσδοκίες είναι αυξημένες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) θα ακολουθήσει την ΕΚΤ στη νομισματική χαλάρωση, με μια τουλάχιστον μείωση 0,25%, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, καθώς και της Bank of England. 
Στο εσωτερικό, η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s ήταν μάλλον αναμενόμενη και προεξοφλημένη, αλλά θα μπορούσε να βελτιώσει λίγο το κλίμα.
Η επόμενη αξιολόγηση θα λάβει χώρα στις 18 Οκτωβρίου από την Standard and Poor’s με τον οίκο να  έχει δώσει θετικές προοπτικές και αξιολόγηση BBΒ-.
Την Παρασκευή 20/9 θα πραγματοποιηθεί η τριπλή λήξη παραγώγων αλλά και  το rebalancing της αναθεώρησης των δεικτών FTSE Russell όπου αναμένεται αύξηση του τζίρου για όλες τις μετοχές λόγω των ροών, όπως έχει καταγραφεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις rebalancing.
Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Cenergy αλλά και της Intralot είναι οι μεγάλες κερδισμένες από την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell που ανακοινώθηκε στις 23/8.
Πιο αναλυτικά, στον δείκτη Large Cap (υψηλής κεφαλαιοποίησης) του οίκου FTSE Russell (για τα χρηματιστήρια «αναπτυσσόμενων», Emerging Europe) αναβαθμίστηκε η μετοχή της Cenergy, που μέχρι πρότινος βρισκόταν στον Mid Cap, ενώ την ακριβώς αντίστροφη πορεία ακολούθησε η μετοχή της Viohalco, η οποία υποβαθμίστηκε απο τον Large Cap στον Μid Cap.
Νέα προσθήκη στους δείκτες της FTSE Russell είναι η μετοχή της Intralot, στον δείκτη Mid Cap, ενώ στον Micro Cap προστέθηκε για πρώτη φορά η Interlife. Δεν κατάφεραν να παραμείνουν στον εν λόγω δείκτη οι AustriaCard, AVAX, Dimand, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης και διαγράφονται.
Για πέμπτη συνεδρίαση η Frigoglass έκλεισε πτωτικά -2%, με τα νέα για τη μετοχή να μην είναι καλά, καθώς κάποιοι αναφέρουν ότι εξετάζεται ακόμη και αναστολή διαπραγμάτευσης το επόμενο διάστημα. 

Παγώνουν οι οίκοι αξιολόγησης τις αναβαθμίσεις της βαθμολογίας της Ελλάδος

Για την Ελλάδα τα χειρότερα είναι εμπρός αφού σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές που μίλησαν στο BN (bankingnews) και κόντρα στην προπαγάνδα Χατζηδάκη του υπουργού Οικονομικών που ενθουσιάστηκε από την ψήφο αποδοκιμασίας της μη αναβάθμισης της Moody’s… οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s παγώνουν τις αναβαθμίσεις μέχρι να αποσαφηνιστούν τρεις σημαντικές παράμετροι:
1) Η ανάπτυξη στηρίχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης ενώ οι εσωτερικές δυνάμεις δεν έχουν ενεργοποιηθεί στο βαθμό που θα αναμενόταν.
Είναι προφανές ότι η μεταρρυθμιστική κόπωση έχει θολώσει την ορατότητα, με εξαίρεση τις εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών που ήταν μια μεγάλη μεταρρύθμιση αλλά ζημίωσε το κράτος 42 δισεκ. ευρώ δεν έχει υπάρξει κάποια άλλη κομβική οικονομική μεταρρύθμιση.
Η κυβέρνηση βρίσκεται σε γκρίζα ζώνη.
Οι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch και Standard and Poor’s δεν θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα εάν δεν δουν ουσιώδεις αλλαγές.
Ως γνωστό όταν ένας οίκος αξιολόγησης αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές σημαίνει ότι σε διάστημα 12 μηνών θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Όμως στην περίπτωση της Ελλάδος μπορεί να έχουμε αρνητική έκπληξη…
2) Ένα νέο στοιχείο που προστίθεται στην εξίσωση της αβεβαιότητας είναι ο πολιτικός κίνδυνος αφού η πιθανότητα αυτοδυναμίας οποιουδήποτε κόμματος στις εκλογές του 2027 είναι απίθανη.
Ως εκ τούτου – όπως αναφέρει η πηγή που μίλησε στο BN – ενώ είχαμε πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ένας νέος παράγοντας πρέπει να προστεθεί η αύξηση του πολιτικού ρίσκου.
Η ίδια πηγή τονίζει ότι η στροφή παγκοσμίως στα πατριωτικά κόμματα συνεπάγεται ότι στην Ελλάδα μπορούμε να δούμε και ποσοστά 25% αθροιστικά από τα κόμματα που είναι δεξιότερα της ΝΔ και δεν επιθυμούν συνεργασία με τον Μητσοτάκη.
3) Τι θα συμβεί στις εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου και πως θα εξελιχθεί το μέτωπο στην Ουκρανία;
Εάν κερδίσει ο Trump θα υπάρξει οικονομική ομαλοποίηση, εάν κερδίσει η Kamala Harris θα εκτιναχθεί το ρίσκο.
Στο Ουκρανικό οι Ρώσοι κερδίζουν αλλά το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να δεχθεί την ήττα οπότε έρχεται κλιμάκωση με επίδραση στο κόστος ενέργειας που θα πλήξει και την ελληνική οικονομία.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε χρηματιστηριακοί δείκτες με τον  Γενικό Δείκτη στο +0,01% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,24%.
Περί τις 10:45, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με Eurobank -1,03%, αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips,  o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,37% .
Λίγο μετά τις 15:30, με το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, σε αρνητικό πρόσημο,  με Jumbo -1,72%, Μυτιληναίος -1,48%, ΟΠΑΠ -1,28% .... o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,38%.
Στις δημοπρασίες με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank +2,62% και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Τιτάν +1,26%, Coca Cola +1,14%, o Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας +0,68% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,31%
O Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,31% στις 1.4239 μονάδες, έχοντας υψηλό στις 1.423,61 μονάδες και χαμηλό τις 1.413,85 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 73,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 13,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος στα 17,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,6 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 13,85 εκατ. ευρώ και όγκου 2,94 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 75 χιλ. τεμάχοια αξίας 555 χιλ. ευρώ, η Πειραιώς 1,98 εκατ. τεμάχια αξίας 7,64 εκατ. ευρώ και η Eurobank 652 χιλ. τεμάχια αξίας1,28 εκατ. ευρώ..
Η Jumbo 174,7 χιλ. τεμάχια αξίας 4,26 εκατ. ευρώ και η Παπουτσάνης 50 χιλ. τεμάχια αξίας 115 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.423 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.450 – 1.460 μονάδες και ακολουθούν οι 1.480 και οι 1.500 – 1.510  μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.400 μονάδες (ο απλός  ΚΜΟ των 200 ημερών) και οι  1.387  μονάδες (ο εκθετικός  ΚΜΟ των 200 ημερών) .
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινείται στις 1.224 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 1.250 μονάδες και ακολουθούν οι 1.300, οι 1.320 μονάδες, οι 1.360 και οι 1.400 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 1.218 μονάδες ( ο απλός εκθετικός των 200 ημερών) και οι 1.197 μονάδες  ( ο εκθετικός  ΚΜΟ των 200 ημερών ) και ακολουθούν οι 1.180 και οι 1.150 μονάδες..

Βελτίωση στα ομόλογα, το 10ετές ελληνικό στο 3,08% -  Το spread με την Ιταλία στις 40 μ.β.

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 16/9 στην αγορά ομολόγων, με τις αγορές να αναμένουν την απόφαση της FED για τα επιτόκια την Τετάρτη 18/9 με τα στοιχήματα  για αύξηση 0,25% τουλάχιστον, ακολουθώντας την ΕΚΤ..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,08% και το 10ετές ιταλικό 3,48% με το μεταξύ τους spread στις -40 μονάδες βάσης.
Βελτίωση και στα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,64% και το 2ετές στο 3,55%, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ξεπεράσει το 2ετές  μετά από μακρά περίοδο.
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στο επίκεντρο η αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή 13/9 η οποία ήταν να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα – ο μόνος οίκος που δεν έχει  δώσει την επενδυτική βαθμίδα – ωστόσο, αναβάθμισε μόνο τις προοπτικές της οικονομίας αλλά όχι την βαθμολογία , την ουσία δηλαδή της αξιολόγησης της κάθε χώρας.
Η Ελλάδα λοιπόν αιφνιδιάστηκε αρνητικά αλλά υπήρξε κάποιος που πανηγυρίζει ο Κωστής Χατζηδάκης όπως πανηγύρισε στην ιδιωτικοποίηση των τραπεζών και ενώ το κράτος έχασε 42 δισεκ.
Για την ζημιά των 42 δισεκ. ο υπουργός Οικονομικών δεν είπε απολύτως τίποτα…
Το 2023 χαρακτηρίστηκε από την περιβόητη επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα μια παρωχημένη διαδικασία καθώς όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά… η ΕΚΤ έκανε την δουλειά πριν 3 χρόνια… όταν αποφάσισε να αγοράσει και τα ελληνικά ομόλογα τότε junk bond από το παράθυρο…
Η Ελλάδα βρέθηκε άτυπα σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το περιβόητο πρόγραμμα Πανδημίας χωρίς να πληροί τα κριτήρια…
Έτσι η ΕΚΤ αγόρασε 40 δισεκ. ελληνικών ομολόγων και παραμένει και στο πρόγραμμα επανεπενδύσεων… δηλαδή ότι θα πρόσφερε η επενδυτική βαθμίδα…
Να θυμίσουμε ότι σε σύνολο 407 δισεκ. ελληνικού χρέους και εξαιρώντας τα έντοκα γραμμάτια… μόνο 48 δισεκ. ελληνικού χρέους είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο, π.χ. στους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ χρωστάμε δάνεια 233 δισεκ. ευρώ.
Παρ΄ ότι οι επενδυτές μας κρίνουν για 48 δισεκ. η Ελλάδα έχει την δεύτερη ακριβότερη τιμολόγηση ως προς τον ελληνικό κίνδυνο στην ευρωζώνη… δεν το λες επιτυχία.
Οπότε η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα αφορά 48 δισεκ. ελληνικού χρέους και είναι μια κίνηση εκ του ασφαλούς.
Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα γελοιοποιηθούν όπως το 2008 και 2009 που βαθμολογούσαν την Ελλάδα σε κλίμακες επενδυτικής βαθμίδας εκτός πραγματικότητας. Οπότε οι οίκοι αξιολόγησης δεν μας κάνουν και κανένα δώρο αφού το ρίσκο αξιολόγησης που αναλαμβάνουν είναι ασήμαντο.

Ήπια άνοδος στην Ασία - Κλειστές οι αγορές σε Ιαπωνία, ηπειρωτική Κίνα,  Νότια Κορέα λόγω αργιών

Ήπια ανοδικά έκλεισαν σήμερα 16/9 οι ασιατικές αγορές εν αναμονή της νεότερης απόφασης νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών  και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC) που έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Οι αγορές στην Ιαπωνία, στην ηπειρωτική Κίνα και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές  λόγω αργιών.
Στις υπόλοιπες αγορές ο δείκτης  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,15%, και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,27%.

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικές τάσεις επικρατούν σήμερα 16/9 οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να αναμένουν τις αποφάσεις  για τα επιτόκια από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στη συνεδρίαση της 17-18 Σεπτεμβρίου και της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας (PBoC) την Παρασκευή 20/9.
Το διεθνές εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης σε αγαθά ήταν 21,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, υψηλότερο από 6,7 δισ. ευρώ από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι
Το εμπορικό πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 19,1 δισ. ευρώ, αυξημένο από το πλεόνασμα 4,9 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023, με τις εξαγωγές να αυξάνονται κατά 11,6% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και να διαμορφώνονται στα 230,2 δισ. ευρώ, ενώ η Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε 211,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,8% σε ετήσια βάση.
Στο 1,1% επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Αύγουστo ενώ σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,2%, επίσης αμετάβλητος από την προκαταρκτική εκτίμηση.
Ο ελβετικός δείκτης τιμών παραγωγού και εισαγωγών στην Ελβετία αυξήθηκε κατά 0,2% τον Αύγουστο στις 107,4 μονάδες μηνιαίως, ενώ σημειώθηκε πτώση 1,2% σε ετήσια βάση.
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου με το brent να διαμορφώνεται στα 72,90 δολ. το βαρέλι στο +1,8% και του αμερικανικού αργού στα 69,14 δολ. το βαρέλι στο +2%.
Απώλειες -3,8% καταγράφεται  στις τιμές του φυσικού αερίου, με το ολλανδικό TTF Οκτωβρίου στα 34,30 ευρώ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο -0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,05% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,01%.
Στη Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,90% και αμετάβλητο το ETF GREC (41,66 δολ. ).

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στις δημοπρασίες στο υψηλό της ημέρας η Alpha Bank +3%

Αδύναμες εμφανίστηκαν οι τράπεζες σ' 'ολη τη διάρκεια της στυνεδρίασης ενώ στις δημοπρασίες επιστρατεύτηκε η Alpha Bank κλείνοντας με κέρδη +2,62% στο υψηλό της ημέρας.
Η Εθνική έκλεισε στα 7,3840 ευρώ, με άνοδο +1,07% με όγκο 1,01 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 6,75 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,5595 ευρώ, με άνοδο +2,62%, με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είνα ι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στις 3,85 ευρώ, με πτώση -0,70% με όγκο 3,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 4,81 δισ.ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,98 ευρώ, με άνοδο +0,23%,  με όγκο 2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 7,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η Optima έκλεισε στα 13,00 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 30 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 959 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στα 4,77 ευρώ, με πτώση -0,21% και  κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Εν τω μεταξύ την Παρασκευή 13/9 με συντριπτική πλειοψηφία, η  έκτακτη Γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, ενέκρινε την επανεισαγωγή των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου στο χρηματιστήριο Aθηνών.
Οι μετοχές της Τράπεζας αναμένεται να διαγραφούν από το Λονδίνο στις 19 Σεπτεμβρίου και επαναδιαπραγματευτούν στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου με βάση το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας στο χρηματιστήριο της Κύπρου.
Η Attica Bank έκλεισε στα 6,02 ευρώ, με πτώση -10,42% με όγκο 58 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 319 εκατ. ευρώ..
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,0660 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκελισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με χαμηλές συναλλαγές.
Με τη μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Autohellas +1,82%, Lamda +1,72%, Τιτάν +1,26%, Coca Cola +1,14%....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν  ΕΛΧΑ -1,07%, ΔΕΗ -1,05%, Μυτιληναίος -0,95%...
H Coca Cola έκλεισε στα 33,84 ευρώ, με άνοδο +1,14% και κεφαλαιοποίηση στα 12,48 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,04 ευρώ, με άνοδο +0,47%  και αποτίμηση 6,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στη 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 15,95 ευρώ, με πτώση -0,31% και αποτίμηση 5,93 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 33,44 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 4,81 δισεκ. ευρώ στην 4η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στα μη τραπεζικά blue chips.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 11,28 ευρώ, με πτώση -1,05% και αποτίμηση 4,35 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 32,10 ευρώ, με άνοδο +1,26% και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισ.ευρώ.
Η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε στα 17,28 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 1,77 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε στα 19,40 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 2,29 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ  έκλεισε στα 7,0450 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 21,62 ευρώ, με πτώση -0,18% και κεφαλαιοποίηση 2,4 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 24,28 ευρώ, με πτώση -0,41% και κεφαλαιοποίηση 3,31 δισ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 5,64 ευρώ, αμετάβλητη και  κεφαλαιοποίηση 601 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,85 ευρώ, με πτώση -1,07% και κεφαλαιοποίηση 700 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25)  έκλεισε στα 3,4350 ευρώ, με πτώση -2,41% και κεφαλαιοποίηση 106 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης, το 10ετές ελληνικό στο 3,08% - Το spread με την Γερμανία στις 95 μ.β.

Βελτίωση  καταγράφεται  σήμερα 16/9 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,08% και το 10ετές ιταλικό 3,48% με το μεταξύ τους spread στις -40 μονάδες βάσης.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 95 μονάδες βάσης από 96 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 62 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,62% ή 620 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -40 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 37 μονάδες βάσης.

Βελτίωση στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 16/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 16 Σεπτεμβρίου του 2024 στο 3,48%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/9/2024 στο 2,13%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,5% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,71% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,92% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,48% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,25% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης