Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόλαφος ο de Guindos (EKT) και για Ελλάδα: Χώρες με χρέος άνω του 100% να προχωρήσουν σε προσαρμογές - «Όλα ανοιχτά» για επιτόκια

Κόλαφος ο de Guindos (EKT) και για Ελλάδα: Χώρες με χρέος άνω του 100% να προχωρήσουν σε προσαρμογές - «Όλα ανοιχτά» για επιτόκια
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι η αύξηση στην κερδοφορία των τραπεζών στην ευρωζώνη δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα
Σχετικά Άρθρα
Σε μια δήλωση, που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, προέβη ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, δείχνοντας τον δρόμο για... νέα μέτρα, διαμηνύοντας ότι χώρες της ευρωζώνης με χρέος άνω του 100% θα πρέπει να προχωρήσουν σε προσαρμογές.

«Η δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη στην Ευρώπη και ανέφερε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ έχει αυξηθεί σε αρκετές χώρες, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%, γεγονός που θα απαιτήσει μια λογική διαδικασία εξυγίανσης», τόνισε. Αν και ο de Guindos δεν έκανε άμεση αναφορά στην Ελλάδα, η επισήμανση του αφορά άμεσα τη χώρα μας, καθώς το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 158% του ΑΕΠ, αγγίζοντας τα 356 δισ. ευρώ. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το 2009, όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση, το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 126,3% του ΑΕΠ. Το 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, αναμένεται να κλείσει στο 152,3% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ο de Guindos δήλωσε ότι οι αγορές θα επικεντρωθούν περισσότερο στη δημοσιονομική πολιτική. «Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας των οικονομιών» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σιγήν ιχθύος» για επιτόκια

Την ίδια στιγμή, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ τήρησε «σιγήν ιχθύος» όσον αφορά την πορεία των επιτοκίων θέλοντας να διατηρήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
«Θέλουμε να κρατήσουμε όλες τις επιλογές ανοιχτές, όταν πρόκειται για αποφάσεις επιτοκίων. Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί τον Σεπτέμβριου, αλλά θα ανακάμψει το δ' τρίμηνο του 2024» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει προκαθορισμένη πορεία. «Θα αποφασίζουμε για τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση» διεμήνυσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι προβλέψεις της ΕΚΤ δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται κάτω από τον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025, ενώ κύρια ανησυχία παραμένει ο πληθωρισμός υπηρεσιών.

Το... καμπανάκι για τις τράπεζες

Τέλος, όσον αφορά τις τράπεζες της ευρωζώνης, ο de Guindos επεσήμανε ότι η αύξηση της κερδοφορίας δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, ενώ αναμένεται επιβράδυνση της ανόδου στο εγγύς μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης