Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντίβαρο στην ανεξέλεγκτη Δύση οι BRICS, ενισχύουν την κοινή προσπάθεια για την ασφάλεια

Αντίβαρο στην ανεξέλεγκτη Δύση οι BRICS, ενισχύουν την κοινή προσπάθεια για την ασφάλεια
Συμβούλιο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των BRICS, προανήγγειλε ο Putin
Συμβούλιο για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο των BRICS, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin σε συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματούχους ασφαλείας που εκπροσωπούν τα κράτη της ομάδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ένωση έχει ήδη καλή εμπειρία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα αυτό, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και της τρομοκρατίας.
Οι εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από τηn Izvestia συμφωνούν ότι οι BRICS θα ήταν χρήσιμο να ενισχύσουν τις κοινές προσπάθειες στον τομέα της ασφάλειας.
Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν μέσω της κλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης και της πιθανής έγκρισης από την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο να επιτρέψουν στο Κίεβο να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα υψηλής ακρίβειας.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη, ο Vladimir Putin τόνισε ότι μια τέτοια απόφαση θα σήμαινε την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Στη συνάντηση συμμετείχαν αξιωματούχοι από τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Νότια Αφρική, καθώς και από την Ινδία, την Κίνα και το Ιράν.
Ο Ρώσος πρόεδρος είχε στη συνέχεια κάποιες κατ' ιδίαν συνομιλίες, ιδίως με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Wang Yi, τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας της Δημοκρατίας της Ινδίας Ajit Kumar Doval και τον γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν Ali Akbar Ahmadian.

Σημαντικό αντίβαρο στη Δύση

Ενώ η συνάντηση των BRICS για την ασφάλεια ήταν κρίσιμη, ιδίως εν μέσω της επιδείνωσης της διεθνούς κατάστασης, η ένωση θέλει να καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρεί τον εαυτό της ως αντιδυτική συμμαχία.
Παρόλα αυτά, οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι οι χώρες BRICS αποτελούν σημαντικό αντίβαρο στη Δύση. Ο όμιλος υπερηφανεύεται ότι αφορά την ισότητα και την κυριαρχία, κάτι που σαφώς ενοχλεί ορισμένες χώρες: ως εκ τούτου, οι BRICS αμφισβητούν τις τρέχουσες αντιλήψεις για το τι σημαίνει παγκόσμια ασφάλεια, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Dmitry Elovsky στην Izvestia.
Οι BRICS είναι σε θέση να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, ιδίως στο πλαίσιο των προσπαθειών της Δύσης να διατηρήσει την κεντρική της θέση στη διεθνή σκηνή, πιστεύει το μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας Dmitry Belik.
«Αν και οι BRICS δεν είναι στρατιωτικός οργανισμός, οι χώρες τους διαθέτουν ένα τεράστιο συνδυασμένο στρατιωτικό δυναμικό. Για παράδειγμα, οι χώρες BRICS αναπτύσσουν αμοιβαία επωφελείς διμερείς σχέσεις στον τομέα της άμυνας. Τώρα, που οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν την κυριαρχία τους στον κόσμο, χάρη στις BRICS μπορεί να εγκαθιδρυθεί μια νέα παγκόσμια τάξη και να διαμορφωθεί μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας με βάση την ισορροπία ισχύος των κρατών που ανήκουν σε αυτή την ένωση», δήλωσε στην εφημερίδα.
Η βουλευτής της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας Natalia Poluyanova πιστεύει ότι η κατάσταση στην Ουκρανία χρησιμεύει ως κίνητρο για έναν ευρύτερο διάλογο των BRICS για θέματα ασφάλειας. «Δηλώνοντας την προσέγγιση της Ρωσίας με το Ιράν και την Κίνα στον τομέα της άμυνας, λέμε ανοιχτά στη Δύση ότι οικοδομούμε έναν πολύ ισχυρό συνασπισμό», δήλωσε στη Izvestia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης