Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αμερικανικές Goldman και Citi υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Κίνα

Οι αμερικανικές Goldman και Citi υποβάθμισαν τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Κίνα
Η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα τον Αύγουστο αύξησε την προσοχή στην αργή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας

Στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το 2024, προχώρησαν Goldman Sachs και Citigroup, με τη βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου να επιβραδύνεται σε χαμηλό πέντε μηνών τον Αύγουστο.
Η αδύναμη οικονομική δραστηριότητα τον Αύγουστο αύξησε την προσοχή στην αργή οικονομική ανάκαμψη της Κίνας και υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω μέτρα τόνωσης της ζήτησης.
Η παραπαίουσα ανάπτυξη ώθησε τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές εταιρείες να μειώσουν τις προβλέψεις τους για το 2024 κάτω από τον κυβερνητικό στόχο του 5% περίπου.
Η Goldman Sachs ανέμενε νωρίτερα την ανάπτυξη της οικονομίας για το σύνολο του έτους στο 4,9%, ενώ η Citigroup είχε προβλέψει ανάπτυξη 4,8%.
Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο επεκτάθηκε κατά 4,5% σε ετήσια βάση, επιβραδυνόμενη από το ρυθμό 5,1% τον Ιούλιο και σηματοδοτώντας την πιο αργή ανάπτυξη από τον Μάρτιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).
Οι λιανικές πωλήσεις – ένας βασικός δείκτης της κατανάλωσης – αυξήθηκαν 2,1% τον Αύγουστο, επιβραδυνόμενες από την αύξηση 2,7% τον Ιούλιο εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών και μιας καλοκαιρινής ταξιδιωτικής αιχμής.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες ήταν αναιμικές όλο το έτος, θα αυξάνονταν κατά 2,5%.

Goldman Sachs

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος να χάσει η Κίνα τον στόχο για την ανάπτυξη του ΑΕΠ «γύρω στο 5%» για το σύνολο του έτους αυξάνεται και, συνεπώς, αυξάνεται και η επείγουσα ανάγκη για περισσότερα μέτρα χαλάρωσης από την πλευρά της ζήτησης», ανέφερε η Goldman Sachs σε σημείωμά της με ημερομηνία 15 Σεπτεμβρίου.
Διατήρησε την πρόβλεψη για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας το 2025 στο 4,3%.

Citigroup

H Citigroup την Κυριακή υποβάθμισε την εκτίμησή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας για το τέλος του έτους 2025  στο 4,2% από 4,5%, λόγω της έλλειψης σημαντικών καταλυτικών παραγόντων για την εγχώρια ζήτηση.
«Πιστεύουμε ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ενταθεί ώστε να σπάσει η παγίδα της λιτότητας και να αναπτυχθεί έγκαιρα η στήριξη της ανάπτυξης», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Citigroup.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης