Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Φαρμάκι» ο καφές - Σε υψηλό 13 ετών ο Arabica, άλμα 40% στις τιμές το 2024

«Φαρμάκι» ο καφές - Σε υψηλό 13 ετών ο Arabica, άλμα 40% στις τιμές το 2024
Το ράλι του καφέ ενισχύει τον πληθωρισμό σε όλο το φάσμα των ποτών.

Δεν έχει τέλος το ράλι στις τιμές του καφέ, καθώς οι συνεχείς διαταραχές του εφοδιασμού ωθούν το κόστος της ποικιλίας Arabica υψηλής ποιότητας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ειδικόερα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν έως και 3,3% στα 2,6805 δολάρια ανά λίβρα στη Νέα Υόρκη, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 40% το 2024, καθώς οι ελλείψεις των φθηνότερων κόκκων robusta υποδαυλίζουν τη ζήτηση για την ποικιλία arabica που προτιμούν οι εξειδικευμένες αλυσίδες.

Ξηρασία στη Βραζιλία

Το ράλι του καφέ έχει επιταχυνθεί λόγω της ανησυχίας για τις δύσκολες καιρικές συνθήκες στην κορυφαία παραγωγό Βραζιλία, η οποία ολοκληρώνει τη συγκομιδή του 2024-25 και οι προοπτικές της παραγωγής εξασθένησαν μετά τη ζέστη και την ξηρασία που έπληξαν τα χωράφια.
«Όλα εξαρτώνται από τον καιρό», δήλωσε ο Kona Haque, επικεφαλής έρευνας της ED&F Man, επισημαίνοντας τις συνθήκες στις κύριες περιοχές καλλιέργειας καφέ της Βραζιλίας και την έλλειψη βροχής που προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερo.
«Το δυναμικό της σοδειάς Αrabica του 2025/26 κρέμεται από μια κλωστή», προεδοποίησε ο αναλυτής της Rabobank Carlos Mera.
Οι βροχοπτώσεις στις περιοχές καλλιέργειας αραβικής ήταν σταθερά κάτω από τα κανονικά επίπεδα από την αρχή της ξηρής περιόδου τον Απρίλιο, σημείωσε.
«Το πρόβλημα αυτό έρχεται σε μια εποχή που η βιομηχανία καφέ υποφέρει από τη συμφόρηση των λιμανιών σε πολλές χώρες, την παγκόσμια έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων, τις διαταραχές γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα, αλλά και τις απογοητευτικές σοδειές στο Βιετνάμ».

Ράλι στις τιμές του robusta, επηρεάζονται όλα τα ποτά

Οι τιμές του robusta έχουν επίσης σημειώσει ράλι εδώ και πάνω από μία εβδομάδα, σημειώνοντας άλμα έως και 3% τη Δευτέρα.
Σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ο αντίκτυπος του φετινού ράλι είναι ήδη εμφανής. Η JM Smucker Co., της οποίας οι μάρκες όπως η Folgers και η Café Bustelo κυριαρχούν στην αμερικανική αγορά καφέ για το σπίτι, αύξησε τις τιμές της νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι. Η αλυσίδα εστιατορίων Pret A Manger κατήργησε τη συνδρομή καφέ της στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία παρείχε στους πελάτες της έως και πέντε ροφήματα την ημέρα.
Το ράλι του καφέ  ενισχύει τον πληθωρισμό σε όλο το φάσμα των ποτών.
Οι τιμές του χυμού πορτοκαλιού έχουν επίσης αυξηθεί λόγω των ελλείψεων στην παραγωγή και η άνοδος ρεκόρ των προθεσμιακών συμβολαίων για το κακάο αυξάνει το κόστος για τα ροφήματα και τα επιδόρπια σοκολάτας.
Παρόλα αυτά, οι τιμές για άλλα σημαντικά βασικά προϊόντα – όπως τα σιτηρά – παραμένουν υποτονικές, μετριάζοντας τον συνολικό πληθωρισμό των τροφίμων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης