Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στο Στρασβούργο - Στον αέρα η ομάδα von der Leyen, η ακύρωση της ομιλίας Orban και η... Σλοβενία

Χάος στο Στρασβούργο - Στον αέρα η ομάδα von der Leyen, η ακύρωση της ομιλίας Orban και η... Σλοβενία
Ο Ούγγρος Viktor Orban δεν θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα
Η τετραήμερη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρχίζει τη Δευτέρα, αλλά οι ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής και τα απρόβλεπτα εμπόδια κινδυνεύουν να φέρουν σε αταξία την ημερήσια διάταξη, σημειώνει το Euronews.
Ο Ούγγρος Viktor Orban δεν θα μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αυτή την εβδομάδα αφού ακύρωσε τις διεθνείς του υποχρεώσεις λόγω έντονων πλημμυρών που έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας.
Ερωτηματικά εγείρονται επίσης για την εμφάνιση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία έχει κληθεί για να αποκαλύψει την 26μελή ομάδα διορισμένων Ευρωπαίων Επιτρόπων - και τα χαρτοφυλάκια πολιτικής που θα τους ζητήσει να κατευθύνουν - κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων το πρωί της Τρίτης.
Όμως, τη Δευτέρα, ο Thiery Bretton - ο Γάλλος Ευρωπαίος Επίτροπος που είχε προταθεί για μια ακόμη θητεία - παραιτήθηκε αιφνιδίως από τη θέση του και αποσύρθηκε από την κούρσα, κατηγορώντας τη von der Leyen ότι άσκησε προσωπικά πιέσεις στη Γαλλία για να αποσύρει την υποψηφιότητά του.
Οι πολιτικές εσωτερικές διαμάχες στη Σλοβενία, όπου η αντιπολίτευση εμποδίζει την απαιτούμενη από το νόμο ακρόαση για την επιβεβαίωση της υποψηφίας της κυβέρνησης Marta Kosh, κινδυνεύουν επίσης να εκτροχιάσουν το σχηματισμό της επόμενης Επιτροπής και να την παγιδεύσουν σε μια εκκρεμότητα.
Η Επιτροπή επιμένει μέχρι στιγμής ότι η von der Leyen θα παραστεί στη συνεδρίαση, η οποία έχει ήδη αναβληθεί μία φορά λόγω καθυστερήσεων, παρά το ενδεχόμενο να μην είναι σε θέση να μοιράσει τα χαρτοφυλάκια αν δεν υπογραφεί η υποψηφιότητα της Kosh.
"Είναι πολύς καιρός μέχρι την Τρίτη. Λένε ότι οι 24 ώρες είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική και αυτό ισχύει σίγουρα για τις θεσμικές διαδικασίες", δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής Eric Mamer, προσθέτοντας ότι το εκτελεστικό όργανο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Σλοβενία.
"Η πρόθεση είναι να πάμε στη Διάσκεψη των Προέδρων την Τρίτη και να παρουσιάσουμε το κολέγιο", πρόσθεσε ο Eric Mamer, παρά το γεγονός ότι η προοπτική η von der Leyen να μοιράσει τα χαρτοφυλάκια πριν η Σλοβενία επιβεβαιώσει τους υποψηφίους της παραμένει απίθανη.

Η von der Leyen στο στόχαστρο

Το ραντεβού της von der Leyen με τους κοινοβουλευτικούς πολιτικούς ηγέτες αποτελεί μέρος των ανανεωμένων κανόνων που επιτρέπουν στο κοινοβούλιο μεγαλύτερη εποπτεία του τρόπου με τον οποίο η επικεφαλής της Επιτροπής συγκροτεί την ομάδα της.
Αυτό αυξάνει την πίεση στην von der Leyen να μοιράσει τα χαρτοφυλάκια με τρόπο που να μην αποξενώσει τα κυρίαρχα, φιλοευρωπαϊκά κόμματα που της παρείχαν την υποστήριξή τους κατά την επανεκλογή της, δηλαδή τους Φιλελεύθερους, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους.
Ανεξάρτητα από το αν το πολιτικό αδιέξοδο στη Σλοβενία θα της επιτρέψει να αποκαλύψει το πλήρες φάσμα των χαρτοφυλακίων πολιτικής και τον κατάλογο των υποψηφίων της, η φον ντερ Λάιεν είναι πιθανό να δεχθεί πιέσεις από τους πολιτικούς ηγέτες σχετικά με τους ρόλους εξουσίας στο επόμενο εκτελεστικό της όργανο.
Η κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) έχει ήδη εκτοξεύσει προειδοποιήσεις σχετικά με τις πληροφορίες που διέρρευσαν ότι οι υποψήφιοι που προέρχονται από τη δική της ομάδα του ΕΛΚ θα λάβουν τα χαρτοφυλάκια με τη μεγαλύτερη επιρροή, συμπεριλαμβανομένων των βασικών κοινωνικών τομέων τους οποίους διεκδικεί η ομάδα.
Η ομάδα έχει επίσης καυτηριάσει τα σχέδια που διέρρευσαν ότι ο υποψήφιος της Ιταλίας, ο Raffaele Fito των σκληρών δεξιών Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), θα γίνει εκτελεστικός αντιπρόεδρος.
Οι Σοσιαλιστές είχαν εξαρτήσει την υποστήριξή τους για τη δεύτερη θητεία της von der Leyen από τη διατήρηση των θεσμικών κιγκλιδωμάτων στην Georgia Meloni και τους συμμάχους της.
Μια σειρά από άλλες ανησυχίες θα μπορούσαν να εκφραστούν από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος - συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης γυναικών υποψηφίων.

Αναβλήθηκε η «αναμέτρηση»με τον Orban

Η ομιλία του Orban στην Ολομέλεια -που αρχικά είχε προγραμματιστεί για την ολομέλεια του Ιουλίου αλλά αναβλήθηκε εν μέσω κατακραυγής για τη συνάντηση του Ούγγρου πρωθυπουργού με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin έχει πλέον ματαιωθεί για δεύτερη φορά.
Η προγραμματισμένη ομιλία είναι ρουτίνα για την κυβέρνηση που ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.
Οι σφοδρές πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της κεντρικής Ευρώπης το Σαββατοκύριακο ώθησαν τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το ταξίδι του στο Στρασβούργο.
Αυτό σημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές δεν θα έχουν πλέον την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν ευθέως τον Orban για μια σειρά από πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες που έχουν φέρει τις εντάσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Βρυξελλών σε σημείο βρασμού.
Την Τρίτη, οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την απόφαση της Ουγγαρίας να ανοίξει το σύστημα θεωρήσεων για εργαζόμενους "Εθνική Κάρτα" σε Ρώσους και Λευκορώσους υπηκόους, ανοίγοντας το δρόμο για μόνιμη διαμονή.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ φοβάται ότι το σύστημα θα μπορούσε να υπονομεύσει την ασφάλεια της ταξιδιωτικής ζώνης Σένγκεν χωρίς διαβατήρια, επιτρέποντας "σε πιθανούς Ρώσους κατασκόπους και σαμποτέρ να έχουν εύκολη πρόσβαση στην ΕΕ", και ζήτησε διευκρινίσεις με επιστολή του προς τη Βουδαπέστη.
Η ουγγρική κυβέρνηση απάντησε στην επιστολή αυτή, δήλωσε στο Euronews αξιωματούχος της Επιτροπής.
Μια κλιμακούμενη διαμάχη σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχει δει τη Βουδαπέστη να απειλεί να μεταφέρει με λεωφορεία παράτυπους μετανάστες από τα ουγγροσερβικά σύνορα στις Βρυξέλλες, έχει επίσης φουντώσει την αγανάκτηση με τον Ούγγρο πρωθυπουργό.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ κατήγγειλε τα σχέδια ως σαφή παραβίαση του δικαίου της ΕΕ, υποσχόμενο να χρησιμοποιήσει "όλες τις εξουσίες" για να διασφαλίσει ότι η Βουδαπέστη συμμορφώνεται με τις νομικές της υποχρεώσεις.
Οι απειλές της Ουγγαρίας αποτελούν αντίποινα για το εφάπαξ πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ που επέβαλε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ΔΕΕ) τον Ιούνιο για την αποτυχία της χώρας να εγγυηθεί το δικαίωμα ασύλου.
Το Δικαστήριο ζήτησε επίσης από τη Βουδαπέστη να καταβάλλει 1 εκατ. ευρώ ημερησίως έως ότου ευθυγραμμίσει την πολιτική της για το άσυλο με τη νομοθεσία της ΕΕ.
Η Ουγγαρία έχει χάσει μέχρι στιγμής την προθεσμία για την καταβολή των 200 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η δεύτερη προθεσμία λήγει την Τρίτη. Ο Όρμπαν ισχυρίζεται ότι η ΕΕ οφείλει χρήματα στην κυβέρνησή του επειδή δεν κάλυψε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει δαπανήσει για την "προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης