Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιο κοντά σε θερμό επεισόδιο - Οι Φιλιππίνες θα συνεχίσουν να περιπολούν στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

Πιο κοντά σε θερμό επεισόδιο - Οι Φιλιππίνες θα συνεχίσουν να περιπολούν στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας

Το 2016, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τις αξιώσεις της Κίνας σε αυτά τα εδάφη

Σχετικά Άρθρα
Η ακτοφυλακή των Φιλιππίνων θα διατηρήσει την παρουσία της στα αμφισβητούμενα ύδατα της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, παρά τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της Κίνας.
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων (PCG) Jay Tarriela.
Το τμήμα εξήγησε ότι παρά την απόσυρση του περιπολικού πλοίου PCG Teresa Magbanua από το αμφισβητούμενο Sabina Shoal, το οποίο είχε καταστραφεί από κινεζικό πλοίο, οι Φιλιππίνες θα συνεχίσουν να διατηρούν την παρουσία τους στα αμφισβητούμενα ύδατα παρά τις απαιτήσεις της Κίνας.
Ο Tarriela είπε ότι η επιστροφή του πλοίου δεν είχε σχέση με την απαίτηση της Κίνας για τη Μανίλα να αποσύρει το σκάφος της, αντίθετα, είχε ως αποτέλεσμα να μπορούσε να επισκευαστεί και να καλύψει τις ιατρικές ανάγκες του πληρώματος.

Znimok-ekrana-2024-08-19-124153.jpg

Η Sabina Shoal, την οποία η Κίνα αναφέρει ως Ύφαλος Xianbin και οι Φιλιππίνες ως Escoda Shoal, βρίσκεται δυτικά της φιλιππινέζικης επαρχίας Palawan, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας.
Ωστόσο, τα διεκδικεί και η Κίνα, ισχυριζόμενη ότι ελέγχει περισσότερο από το 80% ολόκληρης της Θάλασσας της Νότιας Κίνας.
Το 2016, το Διαιτητικό Δικαστήριο της Χάγης απέρριψε τις αξιώσεις της Κίνας σε αυτά τα εδάφη.
Το Πεκίνο δεν έχει αναγνωρίσει αυτή την απόφαση, συνεχίζοντας να ακολουθεί επιθετικές πολιτικές και δραστηριότητες της ακτοφυλακής του σε αυτά τα ύδατα.

329735174_724697069285321_1903281795364554172_n.jpg


Ναυμαχίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Το τελευταίο διάστημα, η κατάσταση στην περιοχή έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω μιας σειράς επεισοδίων μεταξύ των δυνάμεων της ακτοφυλακής και των δύο χωρών, που συνοδεύονται από προκλήσεις και επιθετικότητα.
Μόλις τον περασμένο μήνα, κινεζικά πλοία εμπόδισαν δύο φορές σκάφη της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων σε αμφισβητούμενα ύδατα κοντά στη Sabina Shoal, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις φιλιππινέζικες πλευρές. Ειδικότερα, ως αποτέλεσμα του περιστατικού της 19ης Αυγούστου, το περιπολικό πλοίο BRP Bagacay παρουσίασε τρύπες στην πλευρά του πάνω από την ίσαλο γραμμή.
Το τελευταίο τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε στις 31 Αυγούστου, όταν ένα πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής με τον αριθμό 5205 συγκρούστηκε με το BRP Teresa Magbanua κοντά στη Sabina Shoal.
Διπλωμάτες και από τις δύο χώρες αντάλλαξαν κατηγορίες για πρόκληση και επικίνδυνη συμπεριφορά στη θάλασσα μετά από κάθε περιστατικό.
Προηγουμένως, το κινεζικό σκάφος 5205 είχε ήδη εμπλακεί σε άλλες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης εκπομπών λέιζερ για τυφλά πληρώματα φιλιππινέζικων πλοίων.
Την ίδια χρονιά, το πλοίο ενεργοποίησε επανειλημμένα το σύστημα πυροβολικού του πλοίου και το έστρεψε στα πλοία των Φιλιππίνων για να ασκήσει πίεση στο πλήρωμά τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης