Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκυλακάκης: Θα υποχωρήσουν μακροπρόθεσμα οι τιμές ρεύματος – Μόνο σημειακά επιμέρους δυνητικές αυξήσεις στο νερό

Σκυλακάκης: Θα υποχωρήσουν μακροπρόθεσμα οι τιμές ρεύματος – Μόνο σημειακά επιμέρους δυνητικές αυξήσεις στο νερό
Ο υπουργός αιτιολόγησε το φαινόμενο των υψηλών τιμών ρεύματων με τις αυξήσεις στη ζήτηση που διαπιστώνεται στη ΝΑ Ευρώπη, η οποία τραβάει τις τιμές και της ελληνικής αγοράς εξαιτίας των προβληματικών διασυνδέσεων
Σχετικά Άρθρα
Αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος προέβλεψε στο ΣΚΑΙ σήμερα το πρωί ο υπουργός Ενέργειας κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναφέροντας ότι από το τέλος Αυγούστου έχει οριστικοποιηθεί η σύνδεση 2,7 GW φωτοβολταϊκών με το σύστημα τα οποία θα ξεκινήσουν να εγχέουν ενέργεια στο δίκτυο από το 2025.
Όπως ανέφερε ο ΥΠΕΝ, κατά την εκτίμησή του, οι τιμές ρεύματος θα οδηγηθούν μεσο-μακροπρόθεσμα σε αποκλιμάκωση παρά το γεγονός ότι η μέση χονδρική βρίσκεται στα 128 ευρώ / MWh για τις πρώτες μέρες Σεπτεμβρίου όπως καταγράφει σήμερα το WEN και η ελληνική αγορά χονδρικής παραμένει μια από τις ακριβότερες της Ευρώπης.
Ο υπουργός αιτιολόγησε το φαινόμενο με τις αυξήσεις στη ζήτηση που διαπιστώνεται στη ΝΑ Ευρώπη, η οποία τραβάει τις τιμές και της ελληνικής αγοράς εξαιτίας των προβληματικών διασυνδέσεων.
Όπως είναι γνωστό, ο πρωθυπουργός έχει απευθύνει επιστολή στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με αντικείμενο την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την ενεργειακή τρύπα της Ουκρανίας, ζητώντας λύση.
Αντίστοιχες λύσεις ζητά και η Ρουμανία όπως αναφέρει το WEN.
Όσον αφορά τις τιμές του νερού, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι μπορεί να προκύψουν σημειακά επιμέρους αυξήσεις οι οποίες όμως θα πρέπει να περάσουν από τη Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.
Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση τέτοιων αυξήσεων με το όριο του πληθωρισμού, αλλά τα προβλήματα ξεκινούν από τη χαμηλή εισπραξιμότητα που αφορά κυρίως τις 280 επιχειρήσεις της Περιφέρειας όπως η ΔΕΥΑΣ, οι οποίες καλύπτουν τις ανάγκες εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης όπου δραστηριοποιούνται ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.
Για τον λόγο αυτό οι επιχειρήσεις αυτές θα ενισχυθούν με 200 εκατ. ώστε να αποπληρώσουν χρέη που έχουν κυρίως στη ΔΕΗ αλλά και θα προχωρήσουν συνενώσεις ώστε να ενισχυθεί η κεφαλαιακή δομή τους.
Ο στόχος είναι οι επιχείρησες αυτές να μπορούν να δανειστούν για καλύψουν τις ανάγκες τους, ώστε να εξορθολογιστεί η διοίκηση και η διαχείρισή τους.
Ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε επίσης ότι το 40-50% του νερού του δικτύου χάνεται, ποσοστά που είναι πολύ χαμηλότερα, μόλις στο 20-23% στην ΕΥΔΑΠ.
Ανέφερε δε, ότι η ΔΕΗ χρησιμοποιεί ήδη κλιμακωτά τιμολόγια.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης