Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία σχεδιάζουν κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής ως απάντηση στην αυξανόμενη υπεροχή της Κίνας

ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία και Ιαπωνία σχεδιάζουν κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής ως απάντηση στην αυξανόμενη υπεροχή της Κίνας

Η πρώτη κοινή αποστολή παρατηρητών σχεδιάζεται για το επόμενο έτος

Σχετικά Άρθρα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία, η Ινδία και η Ιαπωνία σχεδιάζουν κοινές περιπολίες ακτοφυλακής και θαλάσσιας αστυνομίας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Αυτό έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης δραστηριότητας της Κίνας στην περιοχή.
Το ιαπωνικό Kyodo News ανέφερε σχετικά, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, το σχέδιο με τη συμμετοχή των λιμενικών των τεσσάρων χωρών αναμένεται να συμπεριληφθεί σε κοινή δήλωση που θα δημοσιοποιηθεί στη σύνοδο κορυφής Quadrilateral Security Dialogue (QUAD) το επόμενο Σάββατο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κυβέρνηση Biden πιέζει να ενισχύσει και να θεσμοθετήσει το QUAD.
Θεωρείται ως αντίθετο στην αυξανόμενη στρατιωτική και οικονομική επιρροή της Κίνας στον Ινδο-Ειρηνικό.
Η πρώτη κοινή αποστολή παρατηρητών σχεδιάζεται για το επόμενο έτος.
Κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής, μέλη της ιαπωνικής ακτοφυλακής, μαζί με τους ομολόγους τους από την Αυστραλία και την Ινδία, θα επιβιβαστούν σε πλοίο της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ.
Η αποστολή στοχεύει στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των χωρών και στην τήρηση της θαλάσσιας τάξης που βασίζεται στο κράτος δικαίου.
Η αποστολή θα διεξαχθεί εκ περιτροπής.

Ένταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Σύμφωνα με το αμερικανικό στρατιωτικό δίκτυο STARS AND STRIPES, ο Αρχηγός της Διοίκησης Ινδικού Ειρηνικού των ΗΠΑ, ναύαρχος Samuel Paparo, μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατηγό Wu Yanan, Διοικητή της Νότιας Διοίκησης Θεάτρου της Κίνας, που επιβλέπει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Οι συζητήσεις μεταξύ των ανώτερων ηγετών μειώνουν τον κίνδυνο εσφαλμένης αντίληψης ή εσφαλμένου υπολογισμού, είπε ο Paparo, σύμφωνα με την εντολή.
Ανέφερε τις πρόσφατες «επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις» μεταξύ της Κίνας και των συμμάχων των ΗΠΑ και ενίσχυσε τη δέσμευση του Πεκίνου να συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους και κανόνες για τη διασφάλιση της επιχειρησιακής ασφάλειας.
Ο αντιστράτηγος He Lei, πρώην αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, επέκρινε δριμύτατα τα σχέδια των ΗΠΑ.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν να είναι συνωμότες που σπρώχνουν άλλους να σταθούν στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν την Κίνα ή αν δεν έχουν άλλη επιλογή από το να μας αμφισβητήσουν μόνες τους, ο κινεζικός λαός και [ο στρατός] δεν θα κλονιστούν ποτέ», ανέφερε η εφημερίδα.
Ένα άλλο πρόβλημα, εκτός από την παράκτια άμυνα της Κίνας και το ναυτικό της, είναι η «Ναυτική Αστυνομία του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού».
Η οποία στην πραγματικότητα είναι μια υβριδική δύναμη που αποτελείται από «πολιτικά» κινεζικά αλιευτικά σκάφη.
Αυτή η υβριδική συμπεριφορά περιπλέκει πολύ τη δημιουργία κανόνων και οδηγιών για τους διοικητές του ναυτικού και της ακτοφυλακής άλλων χωρών.
Μόλις τον περασμένο μήνα, κινεζικά πλοία εμπόδισαν δύο φορές σκάφη της ακτοφυλακής των Φιλιππίνων σε αμφισβητούμενα ύδατα κοντά στη Sabina Shoal, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα πλοία των Φιλιππίνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης