Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας ζητά συγγνώμη …από τη Ρωσία

Πρώην πρωθυπουργός της Γεωργίας ζητά συγγνώμη …από τη Ρωσία
Το «εγκληματικό καθεστώς» του πρώην προέδρου Mikheil Saakashvili προκάλεσε τον πόλεμο με εντολή ξένων δυνάμεων, ανέφερε ο ισχυρότερος άνδρας της Γεωργίας, ο Bidzina Ivanishvili
Ο ισχυρότερος άνδρας της Γεωργίας, ο Bidzina Ivanishvili δήλωσε ότι η χώρα του Νοτίου Καυκάσου θα έπρεπε να απολογηθεί στους Οσέτιους για τον πόλεμο του 2008 με τη Ρωσία που είχε ως αποτέλεσμα τελικά η Μόσχα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο γεωργιανών περιοχών που επαναστάτησαν, όπως μετέδωσαν τα γεωργιανά μέσα ενημέρωσης.
Η Ρωσία αναγνώρισε τη Νότια Οσετία και μια άλλη αποσχισθείσα περιοχή, την Αμπχαζία, ως ανεξάρτητα κράτη αφού τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν μια γεωργιανή προσπάθεια να ανακαταλάβουν τη Νότια Οσετία στον πενθήμερο πόλεμο το 2008. Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου, ωστόσο, εξακολουθεί να αναγνωρίζει τα εδάφη ως γεωργιανά.
Ο Ivanishvili, ένας δισεκατομμυριούχος πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος είναι ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο» στις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, δήλωσε ότι το «εγκληματικό καθεστώς» του πρώην προέδρου Mikheil Saakashvili προκάλεσε τον πόλεμο με εντολή ξένων δυνάμεων, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Γεωργίας 1TV.
«Αμέσως μετά τις εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, όσοι υποκίνησαν τον πόλεμο θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο Ivanishvili, επισημαίνοντας ότι οι Γεωργιανοί θα «απολογηθούν» τότε για τον πόλεμο. Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε σε προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Γκόρι, η οποία κατελήφθη για λίγο από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου του 2008.
Ο Saakashvili εκτίει ποινή φυλάκισης έξι ετών για κατάχρηση εξουσίας και δεν ήταν δυνατόν να επικοινωνήσει για άμεσο σχόλιο.
Το κόμμα του Ενωμένο Εθνικό Κίνημα (UNM) είπε ότι οι δηλώσεις του Ιβανισβίλι αποτελούν εθνική ντροπή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και χαρακτήρισε τη δήλωση προδοτική, σύμφωνα με το Interpress News.
Μια μικρή και ορεινή χώρα που απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991, η Γεωργία φλερτάρεται από τη Δύση, τη Ρωσία και την Κίνα και πολλοί Γεωργιανοί λένε ότι η χώρα βρίσκεται σε σταυροδρόμι ενόψει των εκλογών του επόμενου μήνα.
Η Γεωργία έχασε τη Νότια Οσετία, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια της γεωργιανής πρωτεύουσας Τιφλίδας, στον πόλεμο του 1991-92 που στοίχισε τη ζωή σε αρκετές χιλιάδες ανθρώπους και ο γεωργιανός πληθυσμός της περιοχής εκδιώχθηκε ως επί το πλείστον από την επαρχία.
Η πλειονότητα των κατοίκων της Νότιας Οσετίας διαφέρει εθνοτικά από τους Γεωργιανούς. Λένε ότι απορροφήθηκαν βίαια από τη Γεωργία υπό σοβιετική κυριαρχία.
Μια έκθεση της ΕΕ που δημοσιεύθηκε το 2009 ανέφερε ότι η Γεωργία ήταν αυτή που προκάλεσε τον πόλεμο όταν επιτέθηκε στο Τσχινβάλι της Νότιας Οσετίας με βαρύ πυροβολικό τη νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου 2008. Η Ρωσία απάντησε με συντριπτική δύναμη, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση, ξεπέρασε τα λογικά όρια.
Ένα αμφιλεγόμενο ειρηνευτικό σχέδιο προτάθηκε τότε από τον Γάλλο πρόεδρο Nicolas Sarkozy, υπό τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης