Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαρέλι δίχως πάτο… – Η ΕΕ στέλνει 40 δισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων στην Ουκρανία

Βαρέλι δίχως πάτο… – Η ΕΕ στέλνει 40 δισ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων στην Ουκρανία
Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια υποτίθεται πως θα ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας, η οποία αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025
Να παράσχει έως και 40 δισ. ευρώ στην Ουκρανία, χωρίς ανάλογη συνεισφορά από τις ΗΠΑ, ετοιμάζεται η ΕΕ, μετά την αποτυχία της G7 να χρησιμοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει το Κίεβο.
Η μονομερής αυτή απόφαση λαμβάνεται εν μέσω ανησυχίας στις Βρυξέλλες ότι η Ουγγαρία δεν θα αφήσει το μπλοκ το να παράσχει τις διασφαλίσεις που χρειάζονται οι ΗΠΑ, για να συμμετάσχει στο ληστρικό σχέδιο δήμευσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Η κυβέρνηση του Victor Orban, του πιο φιλορωσικού ηγέτη της ΕΕ, προσπάθησε να καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία μέχρι μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.
Όμως οι Βρυξέλλες πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται για κάποια εναλλακτική εντός των επόμενων εβδομάδων, επισημαίνουν οι FT.
Τα ευρωπαϊκά κεφάλαια προώρισται να ενισχύσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας, η οποία αντιμετωπίζει χρηματοδοτικό κενό 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2025.

Aπροσδιόριστος αριθμός

Σύμφωνα με σχέδιο νομικής πρότασης που είδαν οι FT, η ΕΕ θα συγκεντρώσει απροσδιόριστο αριθμό δισεκατομμυρίων σε δάνεια προς την Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2024.
Μια τέτοια κίνηση, η επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος βοήθειας, θα χρειαζόταν απλώς τη στήριξη της πλειοψηφίας και όχι ομοφωνία, γεγονός που θα αφαιρούσε από τη Βουδαπέστη το δικαίωμα veto.
Το τελικό ποσό μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 20 και 40 δισεκατομμυρίων ευρώ, και θα καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από διαβούλευση με τα κράτη μέλη, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Πόσο υποκριτική είναι η στάση της Ευρώπης;

Ας πάρουμε ως παράδειγμα την Ελλάδα, πληρώνουμε 3 μνημόνια συνολικά 242 δισεκ. δάνεια αντλήσαμε από την ΕΕ και η επιείκεια ήταν μηδενική, η ανοχή μηδενική, πληρώνουμε τόκους, μας επέβαλαν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% επί του ΑΕΠ… τα οποία για την ώρα έχουν παραμεριστεί λόγω της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης…
Στην περίπτωση όμως της Ουκρανίας μια χώρας της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπου ανθεί η διαφθορά και οι ελίτ καρπούνται τα οφέλη της παραοικονομίας εις βάρος των πολλών, της Ουκρανίας όπου καταδίωξε τους ρωσώφωνους και από το 2014 έως το 2022 πριν την εισβολή είχαν σκοτώσει 14.000 πολίτες… όπου η Δημοκρατία απουσιάζει αφού έχουν απαγορευτεί όλα τα κόμματα, όπου όλα τα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν το ίδιο πρόγραμμα και προπαγανδίζουν υπέρ της κυβέρνησης Zelensky… η Ευρώπη παραφάνηκε επιεικής…

Τι περιλαμβάνει η χρηματοδότηση;

«Για τη χρηματοδότηση της στήριξης υπό μορφή δανείων, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται, εξ ονόματος της Ένωσης, να δανείζεται τα απαραίτητα κεφάλαια στις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Η Επιτροπή θα συνέδεε τις ενδιάμεσες εκταμιεύσεις των κεφαλαίων με βάση τις δεσμεύσεις από την Ουκρανία για την τήρηση των απαιτήσεων του «κράτους δικαίου» και την πραγματοποίηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, και πάλι ως προετοιμασία για πιθανή μελλοντική ένταξη στην ΕΕ.
Αν και τα κεφάλαια θα είναι με τη μορφή δανείων (εκτός από πρόσθετες εθελοντικές συνεισφορές από τις κυβερνήσεις της ΕΕ), αυτά τα δάνεια θα έχουν μεγάλη διάρκεια έως 35 έτη και δεν θα απαιτούν αποπληρωμή του κεφαλαίου πριν από το 2033.
Οι τόκοι θα επιδοτηθούν από χώρες μέλη της Ε.Ε.».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης