Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

O Καραμούζης για τόσο... θα ήταν Πρόεδρος Alpha, το τηλέφωνο έκλεισε αγενώς – Το 13% της Εθνικής στα 8 και… βλέπουμε

O Καραμούζης για τόσο... θα ήταν Πρόεδρος Alpha, το τηλέφωνο έκλεισε αγενώς – Το 13% της Εθνικής στα 8 και… βλέπουμε
Η Alpha bank μέρος ενός μεγάλου ομίλου Unicredit με Commerzbank αλλά… το 9,6% θα αυξηθεί;
Σήμερα θα ασχοληθούμε με τρία… θέματα τραπεζικού ενδιαφέροντος.

1)Ο Νίκος Καραμούζης προτάθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ (αυτή είναι η είδηση εδώ) για Πρόεδρος στην Alpha bank αλλά για λόγους που θα εξηγήσουμε άλλη φορά - σήμερα μόνο λίγο παρασκήνιο -… η κυβερνητική πρόταση δεν πέρασε.
Προφανώς υπάρχει δυσφορία αλλά πρέπει να δούμε λίγο τα γεγονότα.

2)Η UniCredit κατέχει το 9,6% της Alpha bank και ενώ εκδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει την Γερμανική Commerzbank… ακόμη τέτοια κίνηση δεν έχει εκδηλώσει στην Ελλάδα και στην Alpha bank.
Αντιθέτως το Ολλανδικό family office Reggeborgh έχει αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα και αυτό δείχνει τόσο η στρατηγική στον Ελλάκτωρ, όσο και στην Alpha bank

3)Η J P Morgan θεωρεί ότι τα 8 ευρώ είναι ο στόχος για την διάθεση του 13% της Εθνικής τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας… το υπόλοιπο 5,39% θα δοθεί το 2025 και θα το επαναγοράσει η Εθνική σε τιμή πάνω από τα 9 ευρώ.
Πάντως ας είμαστε σαφείς οτιδήποτε κάτω από 8 ευρώ θα είναι μετριότητα για το placement της Εθνικής τράπεζας.
Γενικώς πάντως στο νέο placement δεν επικρατεί και τρομερός ενθουσιασμός, όχι δεν συμβαίνει κάτι στην Εθνική καλά πάει η τράπεζα αλλά το χοντρό παιχνίδι έγινε στο πρώτο placement για το 22% στα 5,30 ευρώ.
Σήμερα η μετοχή της Εθνικής τράπεζας διαπραγματεύεται στα 7,38 ευρώ δηλαδή -8% κάτω από τον στόχο αλλά για να κλείσει στα 8 ευρώ το placement θα πρέπει στο χρηματιστήριο να βρίσκεται στα 8,30 ευρώ για να καταλήξει στα 8 ευρώ με ένα οριακό discount... οπότε θέλει δουλειά... 

Η ανάλυση των δεδομένων

Η Κυβέρνηση πρότεινε Νίκο Καραμούζη για Πρόεδρο της Alpha bank… αλλά πάντα υπάρχει ένα αλλά…

Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews υπήρξε μια «κόντρα» για τον νέο Πρόεδρο της Alpha bank που θα αντικαταστήσει τον Β. Ράπανο τους επόμενους μήνες.
Η έκπληξη εδώ είναι ότι η πρόταση της κυβέρνησης ήταν η εξής… ο νέος Πρόεδρος της Alpha bank να είναι ο Νίκος Καραμούζης.
Βέβαια το κράτος δεν έχει λόγο στην Alpha bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε το 9% που κατείχε, οπότε θεσμικά δεν έχει λόγο στα διοικητικά της Alpha bank.
Ο Βασίλης Ψάλτης πρότεινε άλλο πρόσωπο για την θέση του Προέδρου της Alpha bank ο οποίος σήμερα κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Η κυβέρνηση δυσαρεστήθηκε με την στάση της Alpha bank… και μια παρέμβαση της ήταν… η έκθεση της J P Morgan η οποία στοχοποίησε την διοίκηση Ψάλτη της Alpha bank ότι ευθύνεται για την χρηματιστηριακή στασιμότητα της.
(Οι εκθέσεις των ξένων επενδυτικών τραπεζών δεν είναι χαιραγωγήσιμες… μην το ξαναπείτε αυτό… αθώες περιστερές)
Μια πληροφορία που η κυβέρνηση επιβεβαιώνει είναι ότι όταν ο Βασίλης Ψάλτης ανακοίνωσε στην κυβέρνηση ότι δεν αποδέχεται τον Καραμούζη και προτείνει άλλο πρόσωπο για την θέση του Προέδρου… ο συνομιλητής από το Μαξίμου έκλεισε αγενώς το τηλέφωνο στο Βασίλη Ψάλτη.
Ας αφήσουμε τις ωραιοποιήσεις οι σχέσεις σήμερα κυβέρνησης και διοίκησης Ψάλτη δεν είναι καλές αλλά ας γράψουμε και την αλήθεια παρ΄ ότι ο Νίκος Καραμούζης μας είναι συμπαθέστατος – προσωπικός μας φίλος -… η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ρόλο παρέμβασης στην Alpha bank.
Εάν πάμε στην ουσία της υπόθεσης θεωρούμε τον Καραμούζη μακράν εμπειρότερο από τον προτεινόμενο για Πρόεδρο της Alpha bank… αλλά θα σκεφθείτε ο Πρόεδρος είναι μη εκτελεστικός και ο Πρόεδρος δεν πρέπει να μιλάει για όλα… οπότε ο Βασίλης Ψάλτης θα σκέφθηκε με τον Καραμούζη θα αντιπροτείνει για κάθε θέμα… και ίσως υπάρξουν κόντρες στο μέλλον…
Ρωτήσαμε εάν η Reggeborgh ήταν γνώστης… και πληροφορηθήκαμε ότι δεν είχε ενημερωθεί… και δεν ξέρουμε εάν ενημερώθηκε και ο Paulson.
Πάντως η Reggeborgh στηρίζει Βασίλη Ψάλτη τον επικεφαλής της Alpha bank.
Μόνο η Unicredit ενημερώθηκε τελικά...

Τονίζεται ότι η Reggeborgh κατέχει το 9,3%, η Unicredit το 9,6%, ο Paulson 5,61%... η Alpha bank εμφανίζει μια γενικώς ευρεία διασπορά στην μετοχική της σύνθεση.
Συμπέρασμα από όλα αυτά ο Βασίλης Ψάλτης ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha bank απλά ήθελε ένα ελέγξιμο Πρόεδρο οπότε ο Νίκος Καραμούζης… δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία.
Υπάρχουν πολλά γύρω από αυτό το θέμα… που δεν γράφουμε ακόμη εντούτοις… θεωρούμε λάθος που δεν επιλέγει ο Καραμούζης, όλοι ξέρουμε ότι ο τύπος αυτός είναι ικανός, όχι εύκολος στην επικοινωνία αλλά ικανότατος…
Από την άλλη όμως θεωρούμε λάθος που ο Καραμούζης χρησιμοποίησε την κυβέρνηση για να αποκτήσει θέση σε μια καθαρά ιδιωτική τράπεζα…
Βέβαια κυβέρνηση είναι αυτή… και έχει βάλει στο στόχαστρο τον Βασίλη Ψάλτη… και σε αυτό δεν θα γράψουμε πολλά παρ΄ ότι ξέρουμε πολλά…
Η άποψη μας… είναι ας ηρεμήσουν όλοι και ας δεχθούμε την πραγματικότητα… η Alpha bank είναι μια αμιγώς ιδιωτική τράπεζα οπότε διορίζει όποιον θέλει… ο Βασίλης Ψάλτης καλό θα είναι να ενημερώνει και τους μετόχους… για να τα γράφουμε όλα… που δεν τα γράφουμε όλα…

Η Alpha bank μέρος ενός μεγάλου ομίλου Unicredit με Commerzbank αλλά… το 9,6% θα αυξηθεί;

Η Alpha bank θα αποτελέσει μέρος ενός μεγάλου τραπεζικού ομίλου – εάν τελικώς δημιουργηθεί – μεταξύ της ιταλικής Unicredit και της Γερμανικής Commerzbank.
Η εξέλιξη αυτή θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και στην Alpha bank και ίσως κινητοποιήσει και την μετοχή της Alpha bank.
Ωστόσο η Unicredit δεν έχει γνωστοποιήσει εάν θα αποκτήσει ποσοστό πάνω από 10% από το 9,6% που κατέχει σήμερα.
Αντιθέτως το Ολλανδικό family office Reggeborgh έχει αποφασίσει να μείνει στην Ελλάδα και αυτό δείχνει τόσο η στρατηγική στον Ελλάκτωρ, όσο και στην Alpha bank.
Η Reggeborgh κατέχει πλέον μετά τις τελευταίες αγορές το 9,3% της Alpha bank.
Στόχος της Reggeborgh είναι να φθάσει στο 12% και εάν δοθεί η ευκαιρία και μεγαλύτερο ποσοστό περίπου 15%.
Ωστόσο για να υπερβεί το 10% χρειάζεται έγκριση (fit and proper) από τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών τον SSM που υπάγεται στην ΕΚΤ.
Να σημειωθεί ότι το αρχικό 8% η Reggeborgh της Alpha bank το έχει αποκτήσει μεταξύ 1,04 με 1,12 ευρώ και μετά τις τελευταίες αγορές το μέσο κόστος κτήσης φθάνει το 1,20 ευρώ και με βάση την τρέχουσα τιμή 1,55 ευρώ εμφανίζει απόδοση 30%.
(8% με μέσο κόστος 1,08 ευρώ και 1,3% με κόστος 1,60 ευρώ)
Το 9,3% της Alpha bank αντιστοιχεί σε 219 εκατ μετοχές Χ 1,20 ευρώ μέσο κόστος κτήσης = 263 εκατ. ευρώ.
Το 9,3% της Alpha bank αποτιμάται σήμερα 338 εκατ που σημαίνει κέρδος περίπου 75 εκατ με βάση το κόστος επένδυσης οπότε σίγουρα οι Ολλανδοί επιτυγχάνουν αξιοπρεπείς αποδόσεις…
Η Reggeborgh έχει επενδυτική στρατηγική…
Με την UniCredit και με προοπτική ανόδου της μετοχής το ολλανδικό fund δράττει της ευκαιρίας να αποκομίσει σημαντικές υπεραξίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης