Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αν φύγει από τη Γερμανία η Volkswagen… θα σβήσει το Wolfsburg, την πόλη που ίδρυσε ο Hitler για το αυτοκίνητο του λαού

Αν φύγει από τη Γερμανία η Volkswagen… θα σβήσει το Wolfsburg, την πόλη που ίδρυσε ο Hitler για το αυτοκίνητο του λαού
Τη μοίρα του Flint των ΗΠΑ φοβούνται και στο Wolfsburg, γνωστό ως γερμανική "Die Autostadt", καθώς η πορεία του εξαρτάται από την επόμενη κίνηση της VW
Τη μοίρα του Flint του Μίσιγκαν, τη γενέτειρα της General Motors, που κάποτε ήταν γνωστή ως «Vehicle City», φοβούνται στο Wolfsburg της Γερμανίας.
Την πόλη δηλαδή της Volkswagen.
Στα μέσα της δεκαετίας του '80, η GM είχε ανακοινώσει ότι δεν μπορούσε πλέον να κατασκευάζει ανταγωνιστικά αυτοκίνητα στο Flint, καθώς πάλευε με τις μειωμένες πωλήσεις και την άνοδο των Ασιατικών ανταγωνιστών χαμηλού κόστους.
Περιόρισε τις δραστηριότητές της στην πόλη που, όπως και άλλες τοποθεσίες των ΗΠΑ, επλήγη από τη βιομηχανική παρακμή, πέρασε από τη μια οικονομική κρίση στην άλλη, και έγινε γνωστή ως μια από τις πιο επικίνδυνες πόλεις της χώρας.
Και το παράδειγμα του Flint φοβούνται και στο Wolfsburg, γνωστό ως γερμανική "Die Autostadt", καθώς η πορεία του εξαρτάται από την επόμενη κίνηση της VW, που αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ζήτησης, αυξανόμενο ανταγωνισμό και υψηλό κόστος.

Ο συμβολισμός του Wolfsburg

Για δεκαετίες, το Wolfsburg και το εργοστάσιό του αυτοκινήτων - το μεγαλύτερο στον κόσμο - συμβόλιζε τη θαυματουργή μεταπολεμική βιομηχανική αναβίωση της Γερμανίας.
Η κρίση της VW και το σχέδιό της να κλείσει ορισμένα γερμανικά εργοστάσια, έχει προκαλέσει αγωνία στους 120.000 κατοίκους της πόλης, πολλοί από τους οποίους εργάζονται απευθείας για την αυτοκινητοβιομηχανία.
«Δεν θα υπήρχε Wolfsburg χωρίς Volkswagen», είπε η Anke Jentzsch, η οποία εντάχθηκε στη VW ως εκπαιδευόμενος πριν από περισσότερα από 20 χρόνια, καθώς ο μεγαλύτερος ιδιωτικός εργοδότης της Γερμανίας αυτή την εβδομάδα υπαναχώρησε από την υπόσχεσή του να μην απολύσει τους εργάτες στη χώρα καταγωγής του.
Το Wolfsburg ιδρύθηκε από τη ναζιστική κυβέρνηση ένα χρόνο πριν από το ξέσπασμα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου για να στεγάσει εργάτες που επρόκειτο να κατασκευάσουν το Volkswagen - το αυτοκίνητο του λαού.
Από τότε, περισσότερα από 48 εκατομμύρια αυτοκίνητα έχουν βγει από τις γραμμές παραγωγής του Wolfsburg, περισσότερα από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Σήμερα, η VW απασχολεί 60.000 άτομα στο Wolfsburg και εξίσου πολλούς στο κεντρικό γερμανικό κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, το οποίο βρίθει από προμηθευτές αυτοκινήτων που υπάρχουν μόνο λόγω των απαιτήσεων της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης.
Η Jentzsch, η οποία εργάζεται στην ισχυρή ομάδα τεχνικής ανάπτυξης 12.000 ατόμων της VW, πρόσθεσε ότι η σημασία της εταιρείας για την περιοχή εκτείνεται πέρα από τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, στον «φούρναρη στη γωνία, το κομμωτήριο».

Τα προβλήματα

Αλλά η στροφή προς τα ηλεκτρικά οχήματα είναι δαπανηρή, όπως και ο αγώνας για την ανάπτυξη λογισμικού ομαλής λειτουργίας.
Ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από κινεζικές νεοφυείς επιχειρήσεις, γνωστές για την επιτυχία τους στις σύγχρονες τεχνολογίες, απλώς θα διαβρώσει περαιτέρω το μερίδιο της VW στη φθίνουσα ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου, προειδοποίησαν τα κορυφαία στελέχη της τις τελευταίες εβδομάδες.
«Θέλουμε να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Volkswagen», έγραψε ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού της VW, Gunnar Kilian, σε ένα σημείωμα προς τους εργαζομένους, καθώς η εταιρεία την περασμένη εβδομάδα ειδοποίησε επίσημα το συνδικάτο IG Metall ότι η εγγύηση για την ασφάλεια της εργασίας που υπήρξε εδώ και τρεις δεκαετίες ήταν πλέον άκυρη.
Το συνδικάτο και το ισχυρό συμβούλιο εργαζομένων της VW, το οποίο βρίσκεται στις μισές έδρες στο εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας, έχουν καταστήσει σαφές ότι θα αμφισβητήσουν κάθε προσπάθεια περικοπής θέσεων εργασίας ή κλείσιμο εργοστασίων.
«Θα υπερασπιστούμε σκληρά τους εαυτούς μας ενάντια σε αυτή την ιστορική επίθεση στις δουλειές μας», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων Daniela Cavallo, καθώς υποστήριξε ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας δεν θα αντιμετωπίσουν το βασικό ζήτημα - τη διολίσθηση της ζήτησης για αυτοκίνητα VW.
Οι συγκρούσεις της με τον προκάτοχο του Blume, Herbert Diess, μετά τις υποδείξεις του για πιθανές απολύσεις ήταν βασικός παράγοντας για την ξαφνική απόλυσή του πριν από δύο χρόνια.

Ζήτημα για την κυβέρνηση

Η απειλή του μεγαλύτερου ιδιωτικού εργοδότη της Γερμανίας να απολύσει εργαζομένους οδήγησε τον καγκελάριο Olaf Scholz και τον πρώην επίτροπο βιομηχανίας της ΕΕ, Thierry Breton, να παρασυρθούν, με αμφότερους να έχουν εκφράσει ανησυχία για το μέλλον της μεγαλύτερης βιομηχανικής βάσης της Ευρώπης.
«Αυτή είναι η μεγαλύτερη κρίση της VW από τις αρχές της δεκαετίας του '90», δήλωσε η Helena Wisbert, καθηγήτρια διοίκησης επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Ostfalia στο Wolfsburg, η οποία εργαζόταν στο παρελθόν για την εταιρεία.
Στο θεματικό πάρκο αυτοκινήτων Die Autostadt που χρηματοδοτείται από τη VW, το οποίο βρίσκεται δίπλα στα κεντρικά γραφεία της αυτοκινητοβιομηχανίας, περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο και η Beate Altenhoff-Urbaniak προσφέρει ξεναγήσεις στους εκατοντάδες ανθρώπους που έρχονται κάθε μέρα ειδικά για να παραλάβουν τα ολοκαίνουργια αυτοκίνητα Volkswagen, Seat και Cupra.
Πριν από ώρες, είχε ξεναγήσει ένα ζευγάρι από το Lübeck, στις ακτές της Βαλτικής, που είχαν κάνει τέσσερις ώρες οδικώς για να παραλάβουν το δημοφιλές SUV της Volkswagen, T-Roc.
Αλλά η ζήτηση για το T-Roc, το οποίο πέρυσι ήταν το SUV με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της VW στην Ευρώπη, δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την τάση προς χαμηλότερες πωλήσεις και υψηλότερο κόστος.
Ο CFO της VW, Arno Antlitz, αυτό το μήνα προειδοποίησε ότι η ομώνυμη μάρκα του ομίλου - η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της παραγωγής αυτοκινήτων του ομίλου - ξόδευε περισσότερα χρήματα από όσα κέρδιζε «εδώ και αρκετό καιρό».
Η απόκλιση καλύφθηκε από καιρό από την επιτυχία της εταιρείας στην Κίνα, όπου το χαμηλό κόστος παραγωγής και η υψηλή εκτίμηση για τις γερμανικές μάρκες την έκαναν την πιο κερδοφόρα αγορά της εταιρείας.

Η κινεζική «απόβαση»

Ωστόσο, η VW χάνει μερίδιο αγοράς στην Κίνα, εν μέσω αυξανόμενης διάθεσης από τους εγχώριους καταναλωτές για μάρκες όπως η BYD.
Οι κινεζικές πωλήσεις αυτοκινήτων Porsche - των οποίων ο Blume συνέχισε να ηγείται, ακόμη και αφού ανέλαβε τον ρόλο του διευθύνοντα σύμβουλο ολόκληρου του ομίλου VW - ήταν κατά ένα τρίτο χαμηλότερες το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η αυξανόμενη αβεβαιότητα για το μέλλον της VW στην Κίνα ανάγκασε τα στελέχη να αντιμετωπίσουν ζητήματα στο εσωτερικό που ήταν εμφανή εδώ και χρόνια.
Προμηθευτές όπως η Bosch, η Continental και η ZF Friedrichshafen δέχτηκαν το πρώτο χτύπημα όταν πελάτες όπως η VW άρχισαν να κατασκευάζουν λιγότερα αυτοκίνητα και έχουν ανακοινώσει τα τελευταία πέντε χρόνια δεκάδες χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.
Στη VW, ορισμένοι από τους 300.000 εργαζομένους της στη Γερμανία έχουν ήδη αντιμετωπίσει de facto μειώσεις μισθών, καθώς πολλά εργοστάσια αναγκάστηκαν να καταργήσουν τις νυχτερινές βάρδιες για να προσαρμοστούν στην επιβράδυνση της ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης