Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το μεγάλο «παζάρι» Macron – Von Der Leyen για την Κομισιόν – Την «πλήρωσε» ο Breton, ο ρόλος Séjourné

Το μεγάλο «παζάρι» Macron – Von Der Leyen για την Κομισιόν – Την «πλήρωσε» ο Breton, ο ρόλος Séjourné
Η παρασκηνιακή συμφωνία, που συντάχθηκε επί μήνες μεταξύ του ηγέτη της Γαλλίας και της προέδρου της Επιτροπής, ικανοποιεί και τους δύο
Σχετικά Άρθρα
Ικανοποίηση. Αυτό πρέπει να αισθάνονται ο Emmanuel Macron και η Ursula von der Leyen, μετά τα γεγονότα με τον Thierry Breton.
Και σύμφωνα με τους Financial Times, η παρασκηνιακή συμφωνία, που συντάχθηκε επί μήνες μεταξύ του ηγέτη της Γαλλίας και της προέδρου της Επιτροπής, θα ικανοποιεί και τους δύο.
Είκοσι τέσσερις ώρες πριν η von der Leyen ανακοινώσει τη νέα της λίστα επιτρόπων, το Παρίσι αντικατέστησε τον υποψήφιό του με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών —και στενό σύμμαχο του Macron— Stéphane Séjourné.
Η απροσδόκητη αλλαγή απαλλάσσει τη von der Leyen από τον Thierry Breton, τον πιο εξέχοντα εσωτερικό επικριτή της, με αντάλλαγμα να δώσει στον Macron ισχυρότερους μοχλούς εντός της εκτελεστικής εξουσίας της ΕΕ.
Αλλά την αφήνει επίσης μακριά από τον στόχο της να επιτύχει ένα υπουργικό συμβούλιο ισορροπημένο μεταξύ των φύλων.
Οι συνομιλίες για έναν διαφορετικό Γάλλο Επίτροπο ξεκίνησαν λίγο μετά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο και συνεχίστηκαν ακόμη και όταν ο Macron υποστήριξε δημόσια τον Breton για μια δεύτερη θητεία στις Βρυξέλλες.
Τυφλωμένος από την ξαφνική έλλειψη υποστήριξης από τα Ηλύσια, ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς δεν είχε άλλη επιλογή παρά να παραιτηθεί.

Οι καταγγελίες

Ωστόσο, δεν αποχώρησε σιωπηλά, καταγγέλλοντας τον «πολιτικό συμβιβασμό» που χτύπησε πίσω από την πλάτη του σε μια καταιγιστική επιστολή παραίτησης που έπληξε το στυλ διαχείρισης της von der Leyen.
«Ο Breton δεν το είδε να έρχεται, οπότε τον χτύπησε περισσότερο», είπε μία από τις πηγές των FT. «Όπως λένε: «η εξουσία δανείζεται».
Ο Séjourné, ο πρώην αρχηγός της φιλελεύθερης ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ένας από τους λίγους Γάλλους πολιτικούς που είναι αφοσιωμένος στις Βρυξέλλες και πιστός στα Ηλύσια, αναμένεται να λάβει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με εποπτεία τμημάτων της βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ.
Ο 39χρονος δικηγόρος θεωρείται επίσης από τη von der Leyen ως πλεονέκτημα στην οικοδόμηση σχέσεων με την κατακερματισμένη συνέλευση της ΕΕ.
Ο διορισμός έρχεται επίσης καθώς ο Macron επιδιώκει να επιδιορθώσει τη θέση του σε ευρωπαϊκό επίπεδο μετά την κήρυξη των πρόωρων εκλογών στο εθνικό κοινοβούλιο που ταλαιπώρησαν την ηγεσία του στο εσωτερικό.

Η «ενέδρα» της von der Leyen

Αλλά ορισμένοι αναλυτές χαρακτήρισαν τα τελευταία ως μια ενέδρα της von der Leyen που φέρνει επίσης κάποιες αποτυχίες - συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να σχηματιστούν νέες ομάδες σε ζητήματα όπου ο Breton ήταν αποτελεσματικός υποστηρικτής της Γαλλίας.
«Είναι λίγο σπατάλη», είπε η Elvire Fabry, ανώτερη ερευνήτρια από το Ινστιτούτο Jacques Delors.
«Ο Breton είναι κάποιος που ήταν πρόθυμος να είναι συγκρουσιακός σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων του εξωτερικού»...
«Ήταν ένα πλεονέκτημα για την απερχόμενη επιτροπή, ακόμα κι αν γνωρίζουμε ότι οι σχέσεις με τη von der Leyen δεν ήταν εύκολες».
Ο Macron είχε «εκμεταλλευτεί στο έπακρο την αλλαγή για να διασφαλίσει ότι θα είχε έναν σύμμαχο, κάποιον που θα είναι πιστός αντί να λαμβάνει υπόψη την ισορροπία των φύλων», είπε, αναφερόμενη στο αίτημα της von der Leyen να στείλουν οι κυβερνήσεις υποψήφιες επιτρόπους.

Ποιος είναι ο Séjourné

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο κοινοβούλιο της ΕΕ, ο Séjourné ήταν επικεφαλής της ομάδας Renew, διατηρώντας μαζί έναν συνασπισμό οικονομικών φιλελεύθερων και πιο αυθόρμητων κομμάτων από τη Γαλλία.
Ως το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, κράτησε την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ αριστεράς και δεξιάς και οι συμβιβαστικές του θέσεις συχνά κέρδιζαν την ημέρα.
Η von der Leyen εκτίμησε την υποστήριξή του για τη διεκπεραίωση κρίσιμων περιβαλλοντικών προτάσεων μέσω του Σώματος.
«Μπορεί να οικοδομήσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη και στα τρία θεσμικά όργανα της ΕΕ».
Στο πιο πρόσφατο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, ο Séjourné είχε μια θητεία μόλις εννέα μηνών ως υπουργός Εξωτερικών.
Ο Attal, ο πρώην συνεργάτης του Séjourné, αντικαταστάθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον συντηρητικό Michel Barnier, ο οποίος θα επιλέξει τώρα μια κυβέρνηση που θα είναι πιο ανεξάρτητη από τον Macron από ό,τι στο παρελθόν - ένα ακόμη κίνητρο για τον Γάλλο πρόεδρο να ενισχύσει την επιρροή του όπου μπορεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης