Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Έξι εμβολιαστικά κέντρα έναντι της νόσου mpox - Συστάσεις για εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, ποιούς αφορά

Έξι εμβολιαστικά κέντρα έναντι της νόσου mpox - Συστάσεις για εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων πληθυσμού, ποιούς αφορά
Οι συστάσεις ΕΟΔΥ για εμβολιασμό
Σχετικά Άρθρα
Έξι εμβολιαστικά κέντρα ανά την επικράτεια ενεργοποιήθηκαν για την ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη των αναγκών εμβολιασμού έναντι της νόσου mpox.
Ο εμβολιασμός έναντι του ιού mpox, όπως ξεκαθάρισε ο ΕΟΔΥ, δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό, αλλά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό mpox.
Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, ενώ γίνεται στα 6 εμβολιαστικά κέντρα (ΠΓΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ,
ΠΓΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "ΑΧΕΠΑ", ΠΓΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ "ΠΑΓΝΗ", ΓΝ ΑΦΡΟΔΙΣΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ "ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ", ΠΓΝ "ΑΤΤΙΚΟΝ", ΠΓΝ ΠΑΤΡΩΝ "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ")
Έτσι, από τον ΕΟΔΥ συστήνεται ο εμβολιασμός σε:
-άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλική επαφή με άνδρες και γυναίκες, άτομα τρανς, μη δυαδικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, ή έχουν νοσήσει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα τους τελευταίους 3 μήνες.
-επαγγελματίες υγείας και φροντίδας, οι οποίοι εργάζονται σε χώρους ή σε συνθήκες με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς τύπου mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες, εμβολιαστικά κέντρα, αποστολές σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς τύπου mpox κλπ.).
-άτομα που συμμετέχουν σε ανθρωπιστικές αποστολές, άτομα που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που επισκέπτονται συγγενείς και φίλους, τα οποία ταξιδεύουν σε περιοχές των χωρών που είναι επηρεαζόμενες. Επίσης, άτομα που επιθυμούν να εμβολιαστούν για προσωπικούς λόγους, καθώς και για ειδικές συνθήκες (πχ. μακρόχρονη παραμονή σε χώρες όπου αναφέρονται κρούσματα mpox) και που δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθείσες κατηγορίες.
-άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς τύπου mpox συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων που κατοικούν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό, κατά προτίμηση εντός 4 ημερών από την έκθεση. Εμβολιασμός μέχρι και 14 ημέρες μετά από την έκθεση συνιστάται επίσης γιατί μπορεί να προσφέρει προστασία. Εμβολιασμός γίνεται μόνον εφόσον το άτομο σε στενή επαφή με το κρούσμα δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα.
Σημειώνεται ότι η νόσος Mpox είναι σπάνια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από μόλυνση με τον ιό mpox. Ο ιός mpox είναι γενετικά παρόμοιος με τον ιό της ευλογιάς, αλλά λιγότερο μεταδοτικός και με πιο ήπια συμπτώματα.
Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος ή/και μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης