Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η μεγαλύτερη απειλή για το δολάριο είναι… οι ΗΠΑ

JP Morgan: Η μεγαλύτερη απειλή για το δολάριο είναι… οι ΗΠΑ
Σύμφωνα με την JP Morgan, η μεγαλύτερη απειλή για το δολάριο είναι το υπέρογκο χρέος των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Η αποδολαριοποίηση αποτελεί πρόβλημα μόνο στο βαθμό που οι ΗΠΑ το επιτρέπουν, σύμφωνα με πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο έρευνας της JP Morgan.
Ένα από τα κύρια συμπεράσματα ήταν ότι οι μεγαλύτερες απειλές για την κυριαρχία του δολαρίου είναι τα διογκούμενα επίπεδα χρέους και τα δημοσιονομικά ελλείμματα των ΗΠΑ, τα οποία οι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να εντείνουν την αντιμετώπισή τους.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση για την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ, δεδομένων των αυξανόμενων επιπέδων δημόσιου χρέους και των αυξημένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων», ανέφερε η JP Morgan, σε ενημερωτικό σημείωμα που συνοψίζει το webinar.
Η υπεράκτια ζήτηση για κρατικά αμερικανικά ομόλογα ενισχύει τη διεθνή θέση του δολαρίου, καθώς οι ξένοι επενδυτές απαιτούν το νόμισμα για να αποκτήσουν αμερικανικό χρέος. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Peter G. Peterson, οι ξένοι επενδυτές αντιπροσώπευαν το 29% του δημόσιου ομοσπονδιακού χρέους τον Δεκέμβριο του 2023. Αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει αν το ομοσπονδιακό χρέος χάσει τη γοητεία του, προειδοποιούν ορισμένοι.
Αν και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα είναι ελκυστικά ως ασφαλή καταφύγια, αρκετοί αναλυτές εξέφρασαν την ανησυχία ότι αυτό κινδυνεύει. Οι δαπάνες των ΗΠΑ έχουν εκτοξευθεί μετά την πανδημία και το τρέχον έλλειμμα ανέρχεται σε περίπου 6% του ΑΕΠ - πολύ περισσότερο από τον μέσο όρο των 50 ετών που είναι 3,7%.
Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες κυβερνητικές προβλέψεις αναμένουν ότι ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα αυξηθεί από το 97,3% του περασμένου έτους στο 122,4% έως το 2034. Καθώς αυξάνεται αυτός ο λόγος, είναι δυσκολότερο για τις ΗΠΑ να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με χρεοκοπία σε μόλις 20 χρόνια.
Ο πρώην οικονομολόγος του υπουργείου Οικονομικών, Mark Sobel, -ο οποίος συμμετείχε στο διαδικτυακό σεμινάριο- έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν τα «ελλείμματα μαμούθ» για να διατηρήσουν τη δημοσιονομική πολιτική διαχειρίσιμη. Σε προηγούμενο σχόλιό του, ανέφερε ότι η απειλή αυτή θα αυξηθεί υπό την προεδρία του Donald Trump.
«Ενώ η κυριαρχία του δολαρίου παραμένει παγιωμένη, τόσο η πλατφόρμα όσο και η πολιτική του Trump θα σήμαινε λιγότερη εμπιστοσύνη στην αμερικανική ηγεσία, αποδυναμωμένη μακροοικονομική διαχείριση και τεράστια επιβάρυνση των αγορών για τη χρηματοδότηση μιας μεγάλης προσφοράς κρατικών ομολόγων», δήλωσε ο Sobel, ο οποίος είναι πλέον πρόεδρος του Φόρουμ Επίσημων Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

Η αποδολαριοποίηση

Τα τελευταία χρόνια, οι φόβοι για την αποδολαριοποίηση έχουν προέλθει από τις ενέργειες άλλων χωρών. Αν και η διαφοροποίηση προς άλλα νομίσματα συνεχίζεται, το διαδικτυακό σεμινάριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι προειδοποιήσεις για την κατάρρευση του δολαρίου είναι υπερβολικές. Αντίθετα, το δολάριο διατηρεί τον παγκόσμιο ρόλο του ως αποθεματικό και διεθνές χρηματοδοτικό εργαλείο.
Για παράδειγμα, πολλοί έχουν επικεντρωθεί στο μερίδιο του δολαρίου στα συναλλαγματικά αποθέματα του εξωτερικού, επισημαίνοντας συχνά ότι οι ξένες κεντρικές τράπεζες έχουν στραφεί στον χρυσό ως εναλλακτική λύση. Αλλά αυτή η εμμονή παραλείπει το γεγονός ότι οι τραπεζικές καταθέσεις, τα assets των κρατικών επενδυτικών ταμείων και άλλα μέσα δολαρίου έχουν αυξηθεί μεταξύ των αποθεματικών, δήλωσε η JPMorgan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης