Τελευταία Νέα
Gun Room

Kimber Μ1911 “45th Anniversary Edition” τα καλύτερα γενέθλια

Kimber Μ1911 “45th Anniversary Edition” τα καλύτερα γενέθλια
Me υψηλής αισθητικής κασετίνα Negrini έρχεται το “Anniversary Edition”
Η Kimber Manufacturing κλείνει φέτος 45 χρόνια παρουσίας. Αν και συγκριτικά σύντομη, η πορεία της υπήρξε πολυτάραχη. Αρχικά ιδρύθηκε στο Όρεγκον των ΗΠΑ από τον Αυστραλό Τζακ Γουόρν (Jack Warne) το 1979.
Σύντομα απέκτησε φήμη για τα υψηλής ποιότητας “εικοσιδυάρια” (.22LR) τυφέκια της. Μετά από μια σειρά εξαγορές και πτωχεύσεις, κατέληξε -υπό διαφορετική ιδιοκτησία- στην κωμόπολη Yonkers της Νέας Υόρκης, όπου παρέμεινε μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.
Η υπερβολική πίεση από την οπλοφοβική κυβέρνηση της Πολιτείας, τους ανάγκασε να μετακινηθούν στην “φιλικότερη” Αλαμπάμα, όπου έχουν πλέον μεταφέρει όλες τις διοικητικές και παραγωγικές τους διαδικασίες.
2_264.jpg
Ενάντια στο ρεύμα

Η μικρή σε όγκο παραγωγής Kimber ξεχωρίζει για δύο χαρακτηριστικά που εκτιμούν οι πελάτες της. Κρατά όλη της την παραγωγική διαδικασία στις ΗΠΑ χωρίς να αγοράζει ημικατεργασμένα απάρτια από χώρες χαμηλού κόστους.
Επιμένει να κατασκευάζει όλα τα όπλα κάτω από την “ίδια στέγη” για να ελέγχει την ποιότητα. Είναι ασυνήθιστο για φίρμες τέτοιου μεγέθους να διατηρούν εκτεταμένη γκάμα, αλλά η Kimber αποτελεί εξαίρεση.
Επί του παρόντος έχει τρείς διαφορετικές σειρές προϊόντων:
Τυφέκια κινητού ουραίου (Μ84 και Μ8400), ένα πρωτοποριακό περίστροφο (Κ6S) και μια πλειάδα ημιαυτόματων πιστολιών.
Η ναυαρχίδα της είναι τα Μ1911 σε διαμετρήματα 9mm, 38 Super, 10mm Auto και ,45 ACP.
Τα τελευταία αποτελούν και το εμβληματικότερο προϊόν της, έχοντας στο παρελθόν τη διάκριση να επιλεγούν από την εθνική ομάδα σκοποβολής των ΗΠΑ και μονάδες όπως η SWAT της αστυνομίας του Λος Άντζελες και η MARSOC των αμερικανών πεζοναυτών.
3_247.jpg
Επέτειος σε μέταλλο

Τα επετειακά μοντέλα συνήθως είναι κομμάτια επίδειξης -προορισμένα να περάσουν τη ζωή τους πίσω από μια βιτρίνα. Η Kimber παίρνει άλλο δρόμο. Τιμώντας μια παράδοση όπλων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή δράσης έδωσε ένα πιο σκοτεινό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) χαρακτήρα στο “45 Year Edition”.
Η βάση είναι το ατσάλινο μοντέλο RAPTOR, ένα 1911 πλήρους μεγέθους με κάνη 5 ιντσών (12,7cm).
Το διαμέτρημα είναι το .45 ACP που έχει ταυτιστεί με το μοντέλο.
Αντί για την παραδοσιακή χάραξη, οι πλευρές του κλείστρου και η λαβή διακοσμούνται από μια σειρά εγκοπές που θυμίζουν “φολίδες” αρπακτικού. Το ίδιο μοτίβο σε μεγαλύτερη κλίματα επαναλαμβάνεται και στην κορυφή του κλείστρου. Εκτός από εικαστική άποψη, δημιουργούν μια επιφάνεια που μπορεί να αδράξει η ιδρωμένη παλάμη του χειριστή για να οπλίσει το πιστόλι.
Στη δεξιά πλερά του κλείστρου έχουν χαραχθεί με λιτά, κεφαλαία γράμματα οι λέξεις “45th ANNIVERSARY EDITION” και στην αριστερή οι ημερομηνίες 1979 -2024 εκατέρωθεν του λογότυπου της εταιρείας.
Τη λιτή εικόνα συμπληρώνει η μαύρη ματ βαφή. Ακολουθώντας τη μόδα που εγκαινίασε η Sig, έχει υποστεί “φθορά” δίνοντας την εντύπωση ενός πολυχρησιμοποιημένου πιστολιού.
4_208.jpg
Λειτουργικές λεπτομέρειες

Το πιστόλι κοστίζει 1.800 δολλάρια και η τιμή αυτή το φέρνει σε άμεσο ανταγωνισμό με τα ακριβότερα μοντέλα της Colt ή της Springfield Armory.
Το γεγονός πως θα κατασκευαστούν “μόλις” 2.024 κομμάτια το καθιστά ενδιαφέρον, αλλά όχι πραγματικά συλλεκτικό. Οπότε η τιμή αντανακλά κάποια ποιοτικά χαρακτηριστά.
Ένα σετ λαβών από κέρατο μαύρου βούβαλου αναδίνουν την αίσθηση σοβαρότητας. Από μακρυά τα πλακίδια δείχνουν απλώς “μαύρα” αλλά παρατηρώντας από κοντά, μπορεί κάποιος να διακρίνει τα “νερά” στην επιφάνεια του φυσικού αυτού υλικού. Πολλοί επαγγελματίες πιστολέρο του παρελθόντος προτιμούσαν το κέρατο σε σχέση με το ξύλο γιατί επιτρέπει στην παλάμη να μετακινείται ευκολότερα για να αλλάξει μια κακή λαβή που έγινε βιαστικά.
Το 1911 λειτουργεί με σκανδάλη μονής ενέργειας και ο μόνος αποδοτικός τρόπος μεταφοράς είναι με τη σφύρα οπλισμένη και ενεργοποιημένη την ασφάλεια. Στο “45th Edition” ο μοχλός είναι αμφιδέξιος, επιτρέποντας τη χρήση και με το αριστερό χέρι. Αλλά σε αντίθεση με την τρέχουσα τάση, είναι αρκετά μικρός ώστε να μην εμποδίζει την απόκρυψη ή να απενεργοποιείται ακουσίως.
Η ράχη της λαβής έχει διαμορφωθεί με βαθιά καμπύλη που ταιριάζει στην ανατομία της παλάμης, ενώ στο πίσω μέρος της λαβής υπάρχει μια “κρυφή” αναμονή για κρίκο συγκράτησης. Αρκετοί χρήστες Kimber -ιδιαίτερα εκείνοι που χρησιμοποιούν ταχύπλοα και ελικόπτερα για να πάνε στη “δουλειά”- ζητούν αυτή την προσθήκη.
Η σκανδάλη είναι αγωνιστικού τύπου από ανοδιωμένο αλουμίνιο για μικρότερη μάζα.
Η προδιαγραφή λέει ότι το μέσο βάρος έλξης της είναι 2 κιλά με ελάχιστη διαδρομή και χωρίς ασάφεια. Ακριβώς τα χαρακτηριστικά δηλαδή που διατηρούν το 1911 δημοφιλές μετά από έντεκα δεκαετίες.
Τα σκόπευτρα είναι τύπου Novak με τρείς κουκίδες σε μαύρο φόντο, για γρήγορη ευθυγράμμιση με το στόχο. Ταυτόχρονα έχουν όσο χαμηλό προφίλ απαιτείται ώστε να μη προεξέχουν, καθυστερώντας την παρουσίαση του πιστολιού.
Το οπτικά εντυπωσιακότερο σημείο του επετειακού 1911 είναι η “χρυσή” κάνη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επίστρωση νιτριδίων τιτανίου, τα οποία εμποτίζουν την επιφάνεια της ατσάλινης κάνης.
Από πρακτική άποψη, η επίστρωση μειώνει την τριβή μεταξύ κάνης και κλείστρου και προστατεύει το μέταλλο από τη διάβρωση. Οι άνθρωποι της Kimber θα μπορούσαν να επιλέξουν μια σειρά από άλλες αποχρώσεις (περιλαμβανομένου του μαύρου). Φαίνεται όμως ότι θέλησαν να προσθέσουν μια γκλαμ νότα στη σχεδόν δωρική εμφάνιση.

Αντάξια παρουσίαση

Το “κερασάκι στην τούρτα” είναι η υψηλής αισθητικής κασετίνα Negrini μέσα στην οποία έρχεται το “Anniversary Edition”.
Επενδυμένη εσωτερικά με βελούδο και εξωτερικά με δερμάτινες λεπτομέρειες στις ραφές, όχι μόνο προστατεύει το πιστόλι και τους δύο γεμιστήρες που το συνοδεύουν, αλλά αποτελεί και ευκαιρία επίδειξης.
Διαθέτει δύο ακόμη θέσεις: για το εργαλείο λύσης του δακτύλιου της κάνης και για ένα επετειακό ασημένιο νόμισμα φιλοτεχνημένο για να γιορτάσει το ιστορικό ορόσημο της Kimber.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης