Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δημοσιονομική κατάρρευση στη Γαλλία - Ασφυκτικές πιέσεις στον Barnier

Δημοσιονομική κατάρρευση στη Γαλλία - Ασφυκτικές πιέσεις στον Barnier
Η λιγότερο πολιτικά αμφιλεγόμενη επιλογή είναι να ζητήσει περισσότερο χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Υπό πίεση βρέθηκε ο Γάλλος πρωθυπουργός Michel Barnier την Τετάρτη, ώστε να διευκρινίσει πώς θα καλύψει την τεράστια τρύπα στα δημόσια οικονομικά, καθώς η κεντρική τράπεζα και η δημόσια ελεγκτική υπηρεσία προειδοποίησαν ότι οι περικοπές δαπανών και οι αυξήσεις φόρων είναι αναπόφευκτες.
Ο Barnier ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις στις αρχές του μήνα, αλλά ήδη βρίσκεται αντιμέτωπος με μια αυξανόμενη δημοσιονομική κρίση, καθώς τα φορολογικά έσοδα είναι ασθενέστερα από τα αναμενόμενα και οι δαπάνες υψηλότερες από τις προγραμματισμένες, με αποτέλεσμα οι στόχοι της Γαλλίας για τη μείωση του ελλείμματος να απομακρύνονται, σημειώνει το Reuters.
«Η κατάσταση του προϋπολογισμού που ανακάλυψα είναι εξαιρετικά άσχημη», ανέφερε ο Barnier σε δήλωσή του, προσθέτοντας ότι αναζητά περισσότερες πληροφορίες για να διαπιστώσει την “ακριβή πραγματικότητα”.
Ο Barnier, βετεράνος συντηρητικός πολιτικός και πρώην διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, δεν έχει πλέον πολύ χρόνο για να ορίσει υπουργό Οικονομικών και να παραδώσει στους βουλευτές ένα νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2025, το οποίο ο νόμος θεωρητικά απαιτεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, αν και είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιο περιθώριο παρέκκλισης.
Αλλά για να συγκρατήσει το χειρότερο από το αναμενόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας, ο Barnier πρέπει να κινηθεί προσεκτικά για να μην εκνευρίσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να ενωθούν και να ανατρέψουν την κυβέρνησή του με πρόταση δυσπιστίας στο βαθιά διχασμένο κοινοβούλιο.

Δύσκολες αποφάσεις

Οι επιλογές του Barnier είναι απλές - περικοπή δαπανών, αύξηση φόρων ή περισσότερος χρόνος για τη μείωση του ελλείμματος - αλλά η διαμόρφωση του συνδυασμού για να κατευνάσει τους νομοθέτες της αντιπολίτευσης είναι εξαιρετικά περίπλοκη.
Η λιγότερο πολιτικά αμφιλεγόμενη επιλογή είναι να ζητήσει περισσότερο χρόνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους εταίρους της Γαλλίας στην ΕΕ για να ευθυγραμμίσει το έλλειμμά της με το όριο του 3% του ΑΕΠ του μπλοκ, μεταθέτοντάς το αρκετά χρόνια πέρα από τον τρέχοντα στόχο του 2027.
Ο επικεφαλής της δημόσιας ελεγκτικής υπηρεσίας, Pierre Moscovici, δήλωσε ότι η τήρηση του τρέχοντος στόχου για την επίτευξη του ορίου της ΕΕ το 2027 θα απαιτούσε περικοπές δαπανών ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (111 δισεκατομμυρίων δολαρίων), γεγονός που θα στραγγάλιζε την ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.
«Πρέπει να είμαστε πιο ρεαλιστές, μου φαίνεται. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτιμούσε πάντα να λέγεται η αλήθεια και οι στόχοι να είναι ρεαλιστικοί και όχι αβάσιμοι», δήλωσε ο Moscovici.
Ο πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, ζήτησε στοχευμένες εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό αντί για ευρείες περικοπές και δήλωσε ότι η Γαλλία δεν έχει πολλά περιθώρια να αυξήσει περαιτέρω τους φόρους, καθώς είναι ήδη από τους υψηλότερους στον κόσμο.
Εκτός από την αναζήτηση περισσότερου χρόνου, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι η προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος θα πρέπει να αποτελείται κατά τα τρία τέταρτα από εξοικονομήσεις στον προϋπολογισμό και κατά το ένα τέταρτο από αυξήσεις φόρων.
Ωστόσο, το ίδιο το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών του Barnier δήλωσε ότι οι αυξήσεις φόρων αποτελούν κόκκινη γραμμή και ακόμη και ορισμένοι από τους ίδιους τους βουλευτές του προέδρου Macron είναι απρόθυμοι να δουν την κληρονομιά των φορολογικών περικοπών του να ανατρέπεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης