Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε στάση αναμονής η Wall Street εν όψει Fed – Στο -0,1% S&P 500 και Nasdaq

tags :
Σε στάση αναμονής η Wall Street εν όψει Fed – Στο -0,1% S&P 500 και Nasdaq
Ο δείκτης - βαρόμετρο «φλερτάρει» με ιστορικά υψηλά, ενώ και ο Dow Jones βρίσκεται κοντά στα επίπεδα - ρεκόρ
(Συνεχές upd) Με ήπιες διακυμάνσεις διαπραγματεύονται οι τρεις κύριοι δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να βρίσκονται εν αναμονή και να αισιοδοξούν για μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve (Fed) αργότερα σήμερα 18/9.

Τον περασμένο μήνα, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell -μιλώντας στο Jackson Hole- έδωσε ξεκάθαρο μήνυμα για μείωση επιτοκίων.
«Ήρθε η ώρα» η κεντρική τράπεζα να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, είπε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος τους μειωμένους κινδύνους για συνέχεια του επίμονου πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού είναι σαφής», πρόσθεσε, αναφέροντας πως «ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα εισερχόμενα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων».
Το ποσοστό ανεργίας είναι «ακόμα χαμηλό, αλλά σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το επίπεδό του στις αρχές του 2023», σημείωσε ο κ. Powell, σημειώνοντας επίσης ότι η αύξηση έρχεται κυρίως καθώς επιβραδύνονται οι προσλήψεις, όχι επειδή οι άνθρωποι χάνουν δουλειές. «Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί». «Και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την απασχόληση έχουν αυξηθεί», συμπέρανε.

Τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων ενίσχυσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία την Πέμπτη 12/9 μείωσε εκ νέου το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων – το επιτόκιο μέσω του οποίου δίνει την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής – κατά 25 μονάδες βάσης -όπως αναμενόταν. 

Η εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία που δημοσιεύθηκαν την τρέχουσα εβδομάδα, ο δείκτης που μετράει τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο, επιστρέφοντας σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο. 
Συγκεκριμένα, η έρευνα Empire State Manufacturing Survey της Fed Νέας Υόρκης ανακοίνωσε επίδοση 11,5 τον Σεπτέμβριο 2024 -αντιπροσωπεύει τη διαφορά μεταξύ των εταιρειών που ανέφεραν επέκταση και συρρίκνωση- από -4,7 τον Αύγουστο.

Επίσης, οριακή άνοδο 0,1% -σε μηνιαία βάση- κατέγραψαν οι πωλήσεις στα καταστήματα λιανικής στις ΗΠΑ τον Αύγουστο 2024, όταν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν μείωση 0,3%.
Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων και της βενζίνης, οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,2% (έναντι 0,4% τον Ιούλιο).
Oι πωλήσεις βενζίνης βούτηξαν 1,2% έναντι ανόδου 0,5% τον προηγούμενο μήνα.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 2,1% τους τελευταίους 12 μήνες, μέτρια αύξηση, κάτω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

H βιομηχανική παραγωγή επέστρεψε σε θετικό έδαφος -με άνοδο 0,8%- τον Αύγουστο 2024, ενώ η χρήση του παραγωγικού δυναμικού αυξήθηκε στο 77,2% από 76,6%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed.
Παράλληλα, η μεταποιητική δραστηριότητα στη χώρα ενισχύθηκε 0,9%, μετά από πτώση 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

ενάρξεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων 6 μηνών, τον Αύγουστο 2024, σημειώνοντας άλμα 9,6% καθώς εντείνεται η οικοδομική δραστηριότητα με την κατασκευή έργων.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν σε 1,36 εκατομμύρια τον Αύγουστο, από 1,24 εκατομμύρια τον Ιούλιο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη της Wall Street που έκανε λόγο για ρυθμό ανόδου κατά 1,31 εκατ. ενώ μάλιστα σε ετήσια βάση «αναρριχήθηκαν» κατά 3,9%.
Οι ενάρξεις μονοκατοικιών σημείωσαν επίσης άνοδο τον Αύγουστο, ενώ οι οικοδομικές άδειες, σημάδι για μελλοντικές κατασκευές, αυξήθηκαν 4,9% σε 1,48 εκατ.
Η ζήτηση για νέες κατασκευές ενισχύθηκε λόγω έντονης έλλειψης υφιστάμενων κατοικιών στην αγορά, με την ανέγερση νέων κτιρίων να αυξάνεται στο μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους και να «δίνει ζωή» σε μία αγορά που δέχθηκε πλήγμα από την επιθετική νομισματική πολιτική της Fed.
Την ίδια ώρα ωστόσο, οι άδειες για μελλοντική κατασκευή μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 6,7% τον Αύγουστο.

Οι τρεις δείκτες στις 18:20 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30)

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-18_182046.png

Διχάζεται η Wall Street για τη μείωση επιτοκίου της Fed – Αμφιβολίες για το αν καταφέρει να αποτρέψει την ύφεση στις ΗΠΑ

Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να είναι έτοιμη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2024, οι επενδυτές ζουν ώρες πολιτικής «αγωνίας», ζητώντας έναν σταδιακό κύκλο χαλάρωσης για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία.
Μιλώντας στο συμπόσιο Future Proof στην Καλιφόρνια, ο David Kelly, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management, είπε ότι η κεντρική τράπεζα παραλίγο «να τρομάξει τους ανθρώπους» επειδή ήταν πολύ επιθετική.
«Εάν μειώσουν επίσης επιθετικά τα επιτόκια, θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη», είπε ο Kelly.
«Είναι σαν να κατεβάζεις ένα πιάνο από τον τέταρτο όροφο του κτηρίου.
Πρέπει να το κάνεις αργά και προσεκτικά», ανέφερε.
Η συνεδρίαση της FOMC πρόκειται να θέσει επίσημα ένα τέλος σε μια πολυετή εκστρατεία σύσφιξης για τον περιορισμό του πληθωρισμού, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική.
Ο πιο πρόσφατος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) έδειξε ότι οι τιμές αυξήθηκαν 2,5% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το 2021, θέτοντας τον δείκτη κοντά στον στόχο του 2% της Fed.
Ωστόσο, η Wall Street παραμένει διχασμένη ως προς το πόσο επιθετικά πρέπει να κινηθεί η Fed για να προστατεύσει την αγορά εργασίας και να αποφύγει την ύφεση - και για το αν θα μειωθούν τα επιτόκια κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.
Ο Kelly έδωσε έναν αισιόδοξο τόνο, λέγοντας ότι ενώ η ανάπτυξη είναι πιθανότατα αργή, οι κίνδυνοι σημαντικής οικονομικής ύφεσης παραμένουν χαμηλοί.
«Στο τέλος, πρέπει να μου δώσετε έναν λόγο για τον οποίο οι καταναλωτές σταματούν να ξοδεύουν και νομίζω ότι χρειάζονται πολλά για να κάνουν τους Αμερικανούς καταναλωτές να σταματήσουν να ξοδεύουν», είπε η Kelly.
Τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα έδειξαν τη σχετική ανθεκτικότητα των καταναλωτών.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Αύγουστο κατά 0,1%, ενώ τα στοιχεία Ιουλίου αναθεωρήθηκαν έως και 1,1%.
Αυτό συμβαίνει καθώς η αγορά εργασίας αρχίζει να δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε λιγότερες θέσεις εργασίας από ό,τι αναμενόταν τον Αύγουστο.

Στο επίκεντρο ο καταναλωτής

Η Saira Malik, πρόεδρος της Nuveen μετοχών και σταθερού εισοδήματος, είπε ότι ο κύκλος του υψηλού πληθωρισμού και των αυξήσεων των επιτοκίων θα πλήξει τελικά τον καταναλωτή.
Προβλέπει μια οικονομική ύφεση «κάποια στιγμή» το 2025.
«Είμαστε σίγουρα προσεκτικοί», είπε ο Malik στο Future Proof. "Κοιτάξτε την ιστορία.
Οι αγορές απασχόλησης τείνουν να ραγίζουν ακριβώς όταν ξεκινά μια ύφεση, επομένως δεν μπορείτε να βασίζεστε στην απασχόληση που θα σας λέει πότε θα έρθει η ύφεση."
Ο Bryan Whalen, επικεφαλής επενδύσεων στον όμιλο σταθερού εισοδήματος της TCW, επανέλαβε αυτή τη θέση.
Η αλλαγή πολιτικής της Fed μπορεί να αναβάλει μια ύφεση στην οικονομία, αλλά είναι απίθανο να την αποτρέψει, είπε.
"Είτε πρόκειται να είναι μια ήπια ύφεση είτε μια μέτρια ύφεση, νομίζω ότι πολλά από αυτά θα καθοριστούν από τη λειτουργία αντίδρασης της Fed, το πόσο άσχημα γίνονται τα πράγματα", είπε ο Whalen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης