Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο όμιλος Βαρδινογιάννη είναι εγκλωβισμένος στην Optima Bank; - Η τράπεζα ούτε μπορεί να αγοράσει ούτε να πωληθεί

Γιατί ο όμιλος Βαρδινογιάννη είναι εγκλωβισμένος στην Optima Bank; - Η τράπεζα ούτε μπορεί να αγοράσει ούτε να πωληθεί
Το Fairfax, ο Paulson, η Unicredit, η Blackrock και το Norges Bank κάτι δεν έχουν κάνει καλά… το οποίο όμως έκανε καλά ο Βαρδινογιάννης... ή δεν είναι έτσι;
Όσοι ασχολούμαστε ή έχουμε επιχειρήσεις ξέρουμε ότι η αξία αυτού που δημιουργήσαμε θα αποτιμηθεί την ημέρα που θα πουλήσουμε ή θα αγοράσουμε…
Όλα τα υπόλοιπα είναι προσδοκίες… όμως τι συμβαίνει όταν μιλάμε για τράπεζα εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Η Optima bank είναι τράπεζα που ελέγχεται μετοχικά από την οικογένεια Βαρδινογιάννη και έχει χρηματιστηριακή αξία 958 εκατ και με κεφάλαια 570 εκατ ευρώ – εκτίμηση στόχος 2024 - προκύπτει αποτίμηση P/BV περίπου 1,70 περίπου.
Οι 4 μεγάλες τράπεζες στην Ελλάδα με 30 δισεκ. κεφάλαια έχουν αποτίμηση P/BV περίπου 0,85 δηλαδή 50% κάτω από την τράπεζα του Βαρδινογιάννη.
Δηλαδή το Fairfax, ο Paulson, η Unicredit, η Blackrock και το Norges Bank κάτι δεν έχουν κάνει καλά… το οποίο όμως έκανε καλά ο Βαρδινογιάννης.
Να τονίσουμε ότι η Unicredit στην Ιταλία ναι αυτή η τράπεζα που θέλει να αποκτήσει το 30% της Γερμανικής Commerzbank αποτιμάται 0,79 με 0,80 P/BV
Όχι δεν υπάρχει καμία μαγεία αλλά μόνο αλχημεία και χειραγώγηση… στην μετοχή της Optima Bank.

Η τράπεζα ούτε μπορεί να αγοράσει ούτε να πωληθεί

Ας πάρουμε μια υπόθεση εργασίας…
Η Optima bank - ας υποθέσουμε - θα ήθελε να συγχωνευθεί με την Alpha bank στην οποία συμμετέχει και η Reggeborgh με ποσοστό 9,3% και η UniCredit κατέχει το 9,6% και ο Paulson το 5,13%.
Υπόθεση εργασίας… έτσι με αυτό τον τρόπο μια τράπεζα που δουλεύει οριακά με όρους ρευστότητας 3 δισεκ. δάνεια προς 3,7 δισεκ. καταθέσεις έχει αποτίμηση 1,7 με όρους P/BV.
O μηχανισμός αποτίμησης P/BV είναι ο πιο δίκαιος γιατί το χρηματιστήριο αποτιμάει πόσο αξίζουν πραγματικά τα κεφάλαια.
Έτσι λοιπόν η Optima bank αποτιμάται 1,7 και η Alpha bank με κεφάλαια 6,9 δισεκ. – τέλος 2024 – δηλαδή 0,54…
Στην Optima bank το 1 ευρώ κεφαλαίου αξίζει 1,7 ευρώ και στην Alpha bank το 1 ευρώ κεφαλαίου αξίζει 0,54 ευρώ.
Είναι ποτέ δυνατό να συμφωνούσε η διοίκηση και οι άλλοι βασικοί μέτοχοι της Alpha bank να δεχθούν μια σχέση ανταλλαγής με μετοχές με μια τράπεζα που έχει τριπλάσια αξία με όρους αποτίμησης P/BV;
Προφανώς και όχι.
Οπότε όσο και να φουσκώνει την μετοχή της Optima Bank η διοίκηση της τράπεζας για να ικανοποιήσει την οικογένεια Βαρδινογιάννη τόσο πιο απαγορευτικό κάνει ένα deal.
Είναι προφανές ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα ήθελε με λογιστικά κόλπα να αποκτήσει ρόλο στην Alpha bank αλλά κανείς στην Alpha bank – μα κανείς – δεν θα ήθελε ένα τέτοιο deal σε τέτοιες εξωφρενικές αποτιμήσεις.

Το συμπέρασμα εδώ είναι ότι όσο ακριβαίνει η μετοχή της Optima bank τόσο ξεθωριάζει η λάμψη της κανείς δεν την αγοράζει και όταν κάποιος πάει να πουλήσει πραγματικά επικρατεί πανικός στην διοίκηση Τανισκίδη… έφθασαν να παίρνουν τηλέφωνα πελάτες και να ρωτούν τι συμβαίνει.
Όμως όλο αυτό δεν θα κρατήσει πολύ… ο Βαρδινογιάννης ξέρει – γιατί η αλήθεια είναι ότι ξέρουν καλά από εταιρίες και ισολογισμούς – ότι την Optima bank δεν την θέλει κανείς γιατί είναι ουτοπία…

Υποσημείωση

Ο Βαρδινογιάννης είτε πρέπει να ξεφουσκώσει την μετοχή είτε πρέπει να αποδεχθεί ότι αυτή η φούσκα δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης για τις άλλες τράπεζες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης