Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Ο «χάρτης» της αύξησης κεφαλαίου στην Attica Bank - Πόσα θα βάλει ο μικρομέτοχος και τι πρέπει να γνωρίζει - Μέρισμα το 2027

Ο «χάρτης» της αύξησης κεφαλαίου στην Attica Bank - Πόσα θα βάλει ο μικρομέτοχος και τι πρέπει να γνωρίζει - Μέρισμα το 2027
Τι θα ισχύσει για τις νέες μετοχές και τα warrants
Σχετικά Άρθρα
Αναλυτική ενημέρωση για τους μικρομετόχους της σύνθετης αύξησης κεφαλαίου έδωσε χθες 25/9/2024 η διοίκηση της Τράπεζας Αττικής (Attica Bank), κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης. 
Η CEO της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, ξεκαθάρισε πως όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την τράπεζα.
Είναι η πρώτη φορά που η αύξηση κεφαλαίου δίνει μία προοπτική απόδοσης για τον μέτοχο και γιατί όχι και για μέρισμα στο μέλλον (2027) είπε η κα Βρεττού.
«Παλιά γίνονταν αυξήσεις για να μη γκρινιάζει ο επόπτης» αλλά τα κόκκινα δάνεια δεν μειώνονταν σε μονοψήφιο ποσοστό. Πλέον με αυτόν τον σχεδιασμό μειώνονται στο 3%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πως θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου – Τι πρέπει να γνωρίζει ο μέτοχος

Αρχικά θα γίνει reverse split και οι 100 παλιές θα γίνουν 1 νέα, σύμφωνα με την κα.Βρεττού.
Αυτό σημαίνει πως καλό θα είναι οι μέτοχοι που σήμερα έχουν προ reverse split μετοχές να φροντίσουν ώστε να έχουν αριθμό μετοχών που να μη δημιουργεί κλάσματα. Συνολικά τα 53 εκατ. μετοχές θα γίνουν 530 χιλ. μετοχές.
Η μία αυτή μετοχή στη συνέχεια θα δώσει δικαίωμα συμμετοχής σε μία κεφαλαιακή ενίσχυση συνολικού ύψους έως 735 εκατ. ευρώ.
Μία μετοχή (μετά το reverse split) θα δίνει δικαίωμα για 677 νέες μετοχές προς 1,87 ευρώ η κάθε μία.
Επίσης, η μία νέα από αυτές της αύξησης θα δίνουν δικαίωμα σε ένα τίτλο κτήσης (warrants).
Οι τίτλοι κτήσης δεν θα διαπραγματεύονται, αλλά ο μέτοχος θα έχει το δικαίωμα είτε μαζί με την αύξηση είτε μετά, εντός 20 ημερών να δηλώσει αν θέλει να ασκήσει το δικαίωμα που δίνει ο τίτλος κτήσης και είναι 3,5 νέες μετοχές προς 0,05 ευρώ η μία.
Προφανώς και οι μέτοχοι που θα λάβουν μέρος θα πρέπει να ασκήσουν τους τίτλους κτήσης γιατί μειώνει σημαντικά το συνολικό κόστος κτήσης.

Παράδειγμα συμμετοχής στην ΑΜΚ

Σήμερα αν κάποιος αγοράσει 100 μετοχές θα δώσει 470 ευρώ περίπου.
Αυτές οι 100 θα γίνουν μία και στη συνέχεια θα καταβάλει συνολικά επιπλέον 1.385 ευρώ ο μέτοχος ασκώντας όλα τα δικαιώματα.
Οι νέες μετοχές που θα λάβει θα είναι 3.048 συν τη μία μετά το reverse split.
Ο μέσος όρος κτήσης των νέων μετοχών θα είναι 0,45 ευρώ περίπου, και ανεβαίνει στα 0,61 ευρώ αν συμπεριληφθούν και οι 100 παλιές που θα γίνουν 1 μετά το reverse split.
Σήμερα στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Αττικής το ΤΧΣ έχει το 68,37%, η Thrivest το 8,71% και ο ΕΦΚΑ το 8,4%. Μετά την αύξηση το ποσοστό του ΤΧΣ θα υποχωρήσει στο 35% και η Thrivest θα έχει από 50% συν μία μετοχή έως 58,5%. Το ΤΧΣ θα βάλει 475 εκατ. ευρώ και η Thrivest έως 200 εκατ. ευρώ.

ΑΤΤ.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης