Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το «έπος» UniCredit – Commerzbank θα κρατήσει μήνες… Η παγίδα που έστησαν οι Ιταλοί στη Γερμανία

Το «έπος» UniCredit – Commerzbank θα κρατήσει μήνες… Η παγίδα που έστησαν οι Ιταλοί στη Γερμανία
Η εχθρότητα που αναπτύσσεται στην Ιταλία και τη Γερμανία θα μπορούσε να ακυρώσει κάθε ουσιαστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ολοκλήρωσης των κεφαλαιαγορών
Η τελευταία μάχη των ευρωπαϊκών τραπεζών θεωρείται ευρέως ως ένα πιθανό σημείο καμπής για την περιοχή - ιδιαίτερα την ελλιπή τραπεζική ένωση του μπλοκ.
Η ιταλική UniCredit αύξησε την πίεση στην Commerzbank με έδρα τη Φρανκφούρτη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς επιδιώκει να γίνει ο μεγαλύτερος επενδυτής στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας με μερίδιο 21%.
Η τράπεζα με έδρα το Μιλάνο, η οποία έλαβε μερίδιο 9% στην Commerzbank νωρίτερα αυτό το μήνα, φαίνεται να έχει εγκλωβίσει τις γερμανικές αρχές με την πιθανή συγχώνευση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Η πολυσυζητημένη κίνηση της UniCredit, της νούμερο ένα τράπεζας της Ιταλίας, να επιδιώξει τον έλεγχο της γερμανικής Commerzbank αποτελεί ορόσημο για τη Γερμανία και την Ευρώπη», σχολίασε ο David Marsh, πρόεδρος του OMFIF με έδρα το Λονδίνο, ενός οργανισμού που παρακολουθεί τις κεντρικές τράπεζες και την οικονομική πολιτική.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα της εισβολής της UniCredit στην Commerzbank, ο Marsh είπε ότι το επεισόδιο σηματοδοτεί «άλλη μια τεράστια δοκιμασία» για τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz.
Ο Γερμανός ηγέτης είναι σθεναρά αντίθετος στην προφανή προσπάθεια εξαγοράς και φέρεται να έχει περιγράψει την κίνηση της UniCredit ως «μη φιλική» και «εχθρική».
«Η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας σχετικά με τους ελιγμούς της UniCredit – που χαρακτηρίστηκε από τον Scholz ως μη φιλική πράξη – απειλεί να πυροδοτήσει τις σχέσεις μεταξύ δύο από τα τρία μεγάλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Marsh.
«Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε ακόμα να βρεθεί», συνέχισε. «Αλλά η εχθρότητα που αναπτύσσεται στην Ιταλία και τη Γερμανία θα μπορούσε να ακυρώσει κάθε ουσιαστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ολοκλήρωσης των κεφαλαιαγορών, κάτι που όλες οι πλευρές λένε ότι είναι απαραίτητο για να στηρίξει την οικονομία της Ευρώπης».

Τι είναι η τραπεζική ένωση της Ευρώπης;

Στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το εκτελεστικό σκέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012 ανακοίνωσε σχέδια για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης για να διασφαλίσει ότι οι τράπεζες σε όλη την περιοχή ήταν ισχυρότερες και εποπτευόμενες καλύτερα.
Το έργο, το οποίο έγινε πραγματικότητα το 2014, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλαβε τον ρόλο της ως τραπεζικής εποπτείας, θεωρείται ευρέως ότι δεν έχει ολοκληρωθεί.
Για παράδειγμα, η έλλειψη ενός ευρωπαϊκού συστήματος ασφάλισης καταθέσεων (EDIS) είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που έχουν αναφερθεί ως εμπόδιο στην πρόοδο.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Scholz της Γερμανίας, έχουν επανειλημμένα ζητήσει μεγαλύτερη ολοκλήρωση στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης.
Ο Marsh του OMFIF είπε ότι η αντίθεση της Γερμανίας στην κίνηση της UniCredit για την Commerzbank σημαίνει ότι το Βερολίνο «κατηγορείται πλέον ότι ευνοεί την ευρωπαϊκή τραπεζική ολοκλήρωση μόνο με τους δικούς του όρους».
Οι εχθρικές προσφορές εξαγοράς δεν είναι συνηθισμένες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα, αν και η ισπανική τράπεζα BBVA συγκλόνισε τις αγορές τον Μάιο όταν ξεκίνησε μια προσφορά εξαγοράς όλων των μετοχών για την εγχώρια ανταγωνιστική Banco Sabadell.
Ο επικεφαλής της Banco Sabadell δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι είναι πολύ απίθανο η BBVA να πετύχει με την εχθρική προσφορά πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ανέφερε το Reuters.
Ωστόσο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της BBVA Onur Genç είπε στο CNBC ότι η εξαγορά «προχωρούσε σύμφωνα με το σχέδιο».
Οι ισπανικές αρχές, που έχουν την εξουσία να μπλοκάρουν οποιαδήποτε συγχώνευση ή εξαγορά τράπεζας, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην προσφορά, αναφέροντας δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Ο Mario Centeno, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε στο CNBC ότι οι ευρωπαίοι πολιτικοί εργάζονται για περισσότερο από μια δεκαετία για να δημιουργήσουν μια «αληθινή τραπεζική ένωση» — και συνεχίζουν να το κάνουν.
Το ημιτελές έργο σημαίνει ότι το πλαίσιο παρέμβασης για τις τραπεζικές κρίσεις εξακολουθεί να είναι «ένα άβολο μείγμα» εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών και μέσων, σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Ερωτηθείς εάν τα σχόλια που αντιτίθενται στην τραπεζική εξυγίανση από κορυφαίους πολιτικούς τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ισπανία ήταν πηγή απογοήτευσης, ο Centeno της ΕΚΤ απάντησε: «Εργαζόμαστε πολύ σκληρά στην Ευρώπη για να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση.
Υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στο τραπέζι, τα οποία όλοι γνωρίζουμε».

Τι γίνεται μετά;

Ο Thomas Schweppe, ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας 7Square με έδρα τη Φρανκφούρτη και πρώην τραπεζίτης συγχωνεύσεων και εξαγορών της Goldman, είπε ότι η απόφαση της Γερμανίας — σκόπιμα ή μη — να πουλήσει ένα μικρό μερίδιο 4,5% στην UniCredit νωρίτερα αυτό το μήνα σήμαινε ότι η τράπεζα ήταν πλέον «στο παιχνίδι» για μια πιθανή εξαγορά.
«Νομίζω ότι προτείνουμε, ξέρετε, ένα ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο και επίσης στη Γερμανία, είναι υπέρμαχοι ισχυρών ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν καλή κεφαλαιακή βάση και διοικούνται σωστά», είπε ο Schweppe.
«Αν το εννοούμε σοβαρά, νομίζω ότι πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ευρωπαϊκή εξυγίανση σημαίνει επίσης ότι μια γερμανική τράπεζα γίνεται το εξαγορασμένο μέρος», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς για ένα χρονοδιάγραμμα για το πόσο πιθανόν να διαρκέσει το έπος της UniCredit-Commerzbank, ο Schweppe είπε ότι θα μπορούσε να διαρκέσει για μήνες, «αν όχι ένα χρόνο ή περισσότερο».
Ανέφερε μια μακρά κανονιστική διαδικασία και την ανάγκη για συνομιλίες μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την εξεύρεση μιας «εύγευστης» λύσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης