Ο πληθωρισμός μειώθηκε αλλά παρέμεινε υψηλός και επίμονος
Η Τράπεζα επικαλείται ως κινητήριες δυνάμεις της οικονομίας την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και τον τουρισμό (νέα ρεκόρ το 2024).
Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες στην αγορά εργασίας, αναφέρεται στην έκθεση ότι συνέχισαν να βελτιώνονται το α’ εξάμηνο του 2024, καθώς το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 9,6% τον Ιούνιο, χαμηλό επίπεδο 15ετίας.
Επίσης, ο προϋπολογισμός επέστρεψε σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023 ενώ κατέγραψε πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ τους πρώτους πέντε μήνες του 2024, ελαφρώς υψηλότερο από το 0,6% την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω των υψηλότερων φορολογικών εσόδων, σημειώνει η EBRD.
Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος, ανήλθε στο 161,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023, παραμένοντας το υψηλότερο στην Ευρώπη, ωστόσο μειώθηκε λόγω της υψηλής αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και του πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε το α' εξάμηνο του 2024 (σε 3% σε ετήσια βάση κατά μέσο όρο), αλλά ο πυρήνας του παρέμεινε σχετικά υψηλός και επίμονος (3,3% τον Ιούνιο του 2024).
Στην έκθεση γίνεται λόγος για πρόοδο στην υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), μετριάζοντας τους κινδύνους που προέρχονται από τις παγκόσμιες και περιφερειακές αναταράξεις, τις αδυναμίες σε βασικές εξαγωγικές αγορές, καθώς και τις καταστροφές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.
Μέχρι τον Ιούλιο του 2024, η Ελλάδα είχε λάβει 14,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (το 41% του συνολικού διαθέσιμου ποσού των 36 δισ. ευρώ), που είναι υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. όσον αφορά την απορρόφηση, υπογραμμίζει η EBRD.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις της Τράπεζας:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών