Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Από το κακό στο χειρότερο η γαλλική οικονομία - Δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα στην 5ετία

Από το κακό στο χειρότερο η γαλλική οικονομία - Δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα στην 5ετία
Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ το 2024
Από το κακό στο χειρότερο οδεύει η γαλλική οικονομία, με τους αναλυτές της Capital Economics να εκτιμούν ότι το spread των γαλλικών έναντι των γερμανικών κρατικών ομολόγων θα συνεχίσει να αυξάνεται, ενώ έφτασε να δανείζεται ακριβότερα από την Ισπανία και από την Ελλάδα.
Η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας υπό τον πρωθυπουργό Michel Barnier, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φέτος, αντί του 5,6% που είχε αναφερθεί μόλις πριν από μερικές εβδομάδες.
«Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να περάσει έναν προϋπολογισμό που θα μειώνει σημαντικά το έλλειμμα το 2025 και, ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το spread των γαλλικών έναντι των γερμανικών κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», τονίζουν οι αναλυτές.
Η νέα γαλλική κυβέρνηση κληρονόμησε μια δημοσιονομική κατάσταση χειρότερη από την αναμενόμενη.

Έλλειμμα 6% το 2024

Πράγματι, ο νέος υπουργός αρμόδιος για τον προϋπολογισμό, Laurent Saint-Martin, δήλωσε χθες ότι το έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ φέτος, αντί του 5,6% που εκτιμούσε ο απερχόμενος υπουργός Bruno Le Maire πριν από μερικές εβδομάδες και του αρχικού στόχου του 4,4% του ΑΕΠ. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Η συχνότητα των αναθεωρήσεων προς τα πάνω της εκτίμησης του ελλείμματος είναι ανησυχητική, όπως και το γεγονός ότι οι λόγοι της αύξησης δεν έχουν διευκρινιστεί. Ορισμένες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για υστέρηση στην κατανάλωση των νοικοκυριών, αλλά οι εισπράξεις ΦΠΑ δεν ήταν ιδιαίτερα αδύναμες μέχρι στιγμής φέτος.
Άλλοι παράγοντες που έχουν αναφερθεί είναι το υψηλό επίπεδο των ελλειμμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και το κόστος των πρόωρων εκλογών.
Ανεξάρτητα από την πηγή του προβλήματος, θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να επιτύχει ουσιαστική βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Εξάλλου, η νέα κυβέρνηση έχει την υποστήριξη μόνο μιας μειοψηφίας της Εθνοσυνέλευσης και θα βασιστεί στη σιωπηρή υποστήριξη του ακροδεξιού Rassemblement National (RN) για να περάσει τον προϋπολογισμό από το κοινοβούλιο.
Το RN στάθηκε σε μια πλατφόρμα φοροελαφρύνσεων και δήλωσε ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση για υψηλότερους φόρους.
Οι προτάσεις του σχετικά με τις δαπάνες δεν ήταν πολύ αξιόπιστες, ιδίως ο ισχυρισμός ότι θα μπορούσαν να γίνουν μεγάλες εξοικονομήσεις στο «κόστος της μετανάστευσης». Επιπλέον, η επικεφαλής του RN Marine Le Pen εκτίμησε ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα διαρκέσει πολύ.


france_1.JPG

Δανείζεται ακριβότερα από Ελλάδα και Ισπανία

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γαλλίας είναι πλέον πάνω από εκείνη της Ισπανίας και η απόδοση των 5ετών πάνω από εκείνη της Ελλάδας.
Και οι προοπτικές και στις δύο χώρες - καθώς και στην Πορτογαλία, όπου η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κάτω από την αντίστοιχη της Γαλλίας τον Ιούνιο - είναι πολύ πιο ευνοϊκές: η οικονομική ανάπτυξη είναι ισχυρότερη και έχει σημειωθεί πολύ μεγαλύτερη πρόοδος όσον αφορά τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών.
Η Capital Economics εκτιμά ότι η απόδοση του 10ετούς θα αυξηθεί από σχεδόν 3% που είναι τώρα σε 3,25% στο τέλος του έτους και σε 3,50% στο τέλος του επόμενου, με το spread με τα Bunds να φτάνει τις 100 μ.β. και 125 μ.β. αντίστοιχα.
Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι η απόδοση της Γαλλίας θα ανέβαινε περαιτέρω πάνω από εκείνη της Ισπανίας (βλ. Διάγραμμα 2) και της Πορτογαλίας, και μάλιστα θα ξεπερνούσε εκείνη της Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης