Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δήμος Αθηναίων: Η αντιπολίτευση ζητεί άμεση σύγκληση του ΔΣ για τον θάνατο του μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα

Δήμος Αθηναίων: Η αντιπολίτευση ζητεί άμεση σύγκληση του ΔΣ για τον θάνατο του μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα
Την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του του 38χρονου μετανάστη πακιστανικής καταγωγής στο Αστυνομικό τμήμα του Άγιου Παντελεήμονα ζητεί η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα
O Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού «ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ», κατέθεσε αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, με αντικείμενο την καταδίκη της αστυνομικής βίας και την απαίτηση απόδοσης δικαιοσύνης για τον θάνατο του Μουχαμάντ Καμράν Ασίκ, του 38χρονου μετανάστη πακιστανικής καταγωγής στο Αστυνομικό τμήμα του Άγιου Παντελεήμονα.
Στο αίτημά του, ο κ.Παπαδάκης απαιτεί «το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει θέση για αυτό το ρατσιστικό αστυνομικό έγκλημα, να καταδικάσει την αστυνομική βία, να απαιτήσει πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση και απόδοση ποινικών ευθυνών και να αναλάβει πρωτοβουλίες ελέγχου και εποπτείας στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής του»

Το αίτημα του Κώστα Παπαδάκη

Π Ρ Ο Σ
T O Ν κ. Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο
Τ Ο Υ Δ Η Μ Ο Τ Ι Κ Ο Υ Σ Υ Μ Β Ο Υ Λ Ι Ο Υ
Α Θ Η Ν Α Ι Ω Ν

Κοινοποίηση στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα
στις δημοτικές παρατάξεις της Αθήνας
Και στα Μ.Μ.Ε.

Α Ι Τ Η Σ Η
Παπαδάκη Κωνσταντίνου του Αλεξάνδρου, Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού «ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ».

ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

…………..

Κύριε Πρόεδρε,
Oπως έχει γίνει γνωστό ένας ακόμα μετανάστης βρήκε το θάνατο στα χέρια της αστυνομίας. Κρατούμενος σχεδόν συνεχώς χωρίς καμμία επικοινωνία με τον έξω κόσμο σε 5 (!!!) διαφορετικά αστυνομικά τμήματα μετά από διαδοχικές συλλήψεις, αυτόφωρα , δίκες και προσαγωγές από τις 13.9.2024 μέχρι τις 21.9.2024 που βρέθηκε νεκρός. Το σημείο που βρέθηκε, καθώς και εκείνο στο οποίο φέρεται να προκάλεσε αξιόποινες ζημιές είναι τα μόνα στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα που δεν έχουν κάμερες. Ενα ακόμα ρατσιστικό αστυνομικό έγκλημα όπως όλα δείχνουν έρχεται να προστεθεί σε εκείνα των Σαμπάνη, Φραγκούλη, Μιχαηλίδη και Μανιουδάκη, αλλά και των Βασίλη Μάγγου και Ζακ Κωστόπουλου. Βοούν οι καθημερινά ογκούμενες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Τέσσερα από τα πέντε αστυνομικά τμήματα που τον φιλοξένησαν βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθήνας και έχουν γράψει ιστορία σε κακοποιήσεις, βασανισμούς, συγκαλύψεις φασιστικών εγκλημάτων και θανάτους μεταναστών :
α) Το Α.Τ. Ομόνοιας με τις επανειλημμένες καταγγελίες για κακοποιήσεις, διαπιστωμένες και από το Ε.Δ.Δ.Α, τον θάνατο του Νιγηριανού Εμπουκά το 2019 και τον βιασμό μιας 19χρονης από δύο αστυνομικούς της ΔΙΑΣ τον Οκτώβριο 2022 δίπλα στο γραφείο καταγγελιών…..για περιστατικά ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι από εκεί ξεκινήσαμε την προεκλογική μας εκστρατεία πέρσυ θέλοντας να τονίσουμε την αντίθεσή μας στην αστυνομική βία, όταν αντιπροσωπεία μας επισκέφθηκε τους Διοικητές για να ζητήσει εξηγήσεις για τα παραπάνω και να δείξει ότι είμαστε εδώ για να βάλουμε φραγμό στις αυθαιρεσίες τους.
β) Το Α.Τ. Πατησίων, γνωστό από το ξύλο παλιότερα σε διαδηλωτές και πιό πρόσφατα όταν εκπαραθυρώθηκε από τον 2ο όροφο και βρήκε τον θάνατο ο κρατούμενος Αλβανός μετανάστης Περνούμπ Μαρνικολάï τον Αύγουστο 2016.
γ) Το Α.Τ. Κολωνού, που καταγγέλθηκε από τη μητέρα της 12χρονης ότι την έδιωξαν όταν πήγε να καταγγείλει το κύκλωμα παιδοβιαστών, ενώ ο τότε διοικητής του φωτογραφιζόταν με τον Μίχο.
δ) Το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα, γνωστό από τις καταγγελίες για βασανισμό Αφγανών μεταναστών στις αρχές της δεκαετίας 2000 και τα επόμενα χρόνια για την προστασία και συγκάλυψη των εγκλημάτων της Χρυσής Αυγής.
Σε αυτό το Α.Τ. βρέθηκε με σημάδια κακοποίησης παντού στο σώμα του νεκρός ο 38χρονος Πακιστανός Μωχάμεντ Καμράν Ασίκο , που ζούσε στην Ελλάδα από το 2004, είχε άδεια παραμονής και εργασίας, νοίκιαζε σπίτι στο όνομά του, συγκατοικούσε με τον αδελφό του και μιλούσε Ελληνικά. Και είναι τουλάχιστον πρόκληση να αναθέτει ο εισαγγελέας στο ίδιο αυτό το Α.Τ, δηλαδή στους ύποπτους ως δράστες, την διερεύνηση του αδικήματος.
Όπως αντιλαμβάνεσθε μπορεί να έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας ο Δήμος Αθήνας με την Ελληνική Αστυνομία για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, αλλά τελικά η παραβατικότητα των ίδιων των αστυνομικών είναι εκείνη που παράγει καταπίεση, κακοποιήσεις και θανάτους. Και αποτελεί όνειδος για τον Δήμο Αθήνας και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους η σιωπή απέναντι στα εγκλήματα αυτά και η ανοχή τους, που είναι συνώνυμο της συνενοχής. Χρέος του Δήμου Αθήνας είναι να ελέγχει και να καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία που αναπτύσσεται σε όλα τα Α.Τ. μέσα στα όρια του και όχι να τη νομιμοποιεί και να την ξεπλένει στην κοινωνία. Χρέος μας είναι να επισκεφθούμε όλα τα Α.Τ. και να διαμηνύσουμε στους διοικητές τους τη μηδενική ανοχή σε κρούσματα αστυνομικής και ρατσιστικής βίας. Και είναι επιτακτική ανάγκη να λάβει άμεσα θέση το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας για να αποδοκιμάσει την αστυνομική βία, τις απαράδεκτες υπεκφυγές του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. και την απαράδεκτη ανάθεση της διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης στο ίδιο το Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών ώστε :

Να μην επιτρέψουμε καμμία συγκάλυψη.
Να αφαιρεθεί άμεσα κάθε προανακριτική αρμοδιότητα από την αστυνομία και να ανατεθεί σε δικαστικές ανακριτικές αρχές.
Να απαιτήσουμε πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση και απόδοση ποινικών ευθυνών.
Να μην ανεχθούμε άλλο τον ρατσισμό και την αστυνομική βία.
Να είναι αυτό το τελευταίο αστυνομικό έγκλημα.
Να πάψουν τα αστυνομικά τμήματα να αποτελούν άβατα βίας και αυθαιρεσίας.
Ενεργώντας συνεπώς κατ’ άρθρο 67 παρ. 5 και 7 ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, παρακαλώ να συγκληθεί κατεπείγουσα έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δια ζώσης η και δια περιφοράς προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει θέση για αυτό το ρατσιστικό αστυνομικό έγκλημα, να καταδικάσει την αστυνομική βία, να απαιτήσει πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση και απόδοση ποινικών ευθυνών και να αναλάβει πρωτοβουλίες ελέγχου και εποπτείας στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής του.
Παρακαλώ για την αποστολή του παρόντος και στα λοιπά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικές Παρατάξεις

Αθήνα, 27.09.2024

Ο αιτών
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
«ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης