Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το Αφγανιστάν νέα ταπείνωση και άτακτη υποχώρηση για ΗΠΑ – Τερματίζεται οριστικά η στρατιωτική αποστολή στο Ιράκ

Μετά το Αφγανιστάν νέα ταπείνωση και άτακτη υποχώρηση για ΗΠΑ – Τερματίζεται οριστικά η στρατιωτική αποστολή στο Ιράκ
Τον Σεπτέμβριο του 2025 θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ
Οι ΗΠΑ, μαζί με τους συμμάχους τους, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τη στρατιωτική αποστολή του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων στο Ιράκ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ανώτερος εκπρόσωπος της αμερικανικής διοίκησης.
«Στο πλαίσιο του σχεδίου μετάβασης, η στρατιωτική αποστολή του παγκόσμιου συνασπισμού θα ολοκληρωθεί και η παρουσία των δυνάμεων του συνασπισμού σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ που καθορίστηκαν σύμφωνα με αμοιβαία συμφωνία θα τερματιστεί», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η μεταβατική περίοδος αρχίζει άμεσα και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2025.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, παρά τη λήξη των επιχειρήσεων του συνασπισμού, η Ουάσιγκτον δεν σκοπεύει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ ως μέρος αυτού του σχεδίου.

Σοκ και δέος με την αιματοχυσία στο Ιράκ


Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι ξεκίνησαν την Επιχείρηση Σοκ και Δέος στις 20 Μαρτίου 2003, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος του ηγέτη του Ιράκ Saddam Hussein,
Το πρόσχημα για την επέμβαση, που έγινε χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ , ήταν οι κατηγορίες ότι η χώρα διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής.
Τα στοιχεία από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
Ο πόλεμος οδήγησε στο θάνατο περισσότερους από 100.000 πολίτες, προκάλεσε κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών, δημιούργησε χάος στο Ιράκ και το έδαφος για την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης