Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αυστρία: Κρίσιμες εκλογές με φαβορί το ακροδεξιό, φιλορωσικό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) - Στις κάλπες 6,3 εκατ. ψηφοφόροι

Αυστρία: Κρίσιμες εκλογές με φαβορί το ακροδεξιό, φιλορωσικό  Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) - Στις κάλπες 6,3 εκατ. ψηφοφόροι
Το FPÖ του Herbert Kickl προηγείται με 27%-29%, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις
Σχετικά Άρθρα
Στις κάλπες οδηγούνται σήμερα, Κυριακή 29/9, 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι στην Αυστρία για να εκλέξουν τους 183 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου ή αλλιώς της Κάτω Βουλής.
Οι εκλογείς έχουν θα επιλέξουν ανάμεσα στους υποψήφιους από 9 κόμματα και στα 9 κρατίδια, με φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της προεκλογικής περιόδου που κυριάρχησαν το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και η σχέση με τη Ρωσία, να εμφανίζεται το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ).
Οι κάλπες που ξεκίνησαν να ανοίγουν σταδιακά από τις 05:45 (τοπική ώρα), θα κλείσουν στις 17:00 (τοπική ώρα), οπότε και αναμένεται η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος.

Φαβορί το FPÖ

Πάντως, όπως έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, το FPÖ του Herbert Kickl προηγείται με 27%-29% και ακολουθεί το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Karl Nehammer με 23%-25%, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) του Andreas Babler με 20%-21%.
Οι φιλελεύθεροι NEOS συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 8% και 11% και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι από 8% έως 10%.
Η λίστα των κομμάτων συμπληρώνεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ), το οποίο δεν έχει μπει στην Βουλή από την δεκαετία του '50, το Κόμμα της Μπίρας (BIER), του τραγουδιστή του πανκ συγκροτήματος Turbobier Marco Pogo με κεντρική θέση την «αποπολιτικοποίηση της πολιτικής», τη Madeleine Petrovic , πρώην στελέχους των Πρασίνων η οποία αντιτίθεται στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στο «Κανένας από αυτούς» (ΚΕΙΝΕ), το οποίο φιλοδοξεί να προσελκύσει ψηφοφόρους που δεν ταυτίζονται με κανένα από τα άλλα κόμματα.

Το FPÖ

Πάντως, στην περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο σε ψήφους το FPÖ, θα επρόκειτο για ιστορική νίκη για την μεταπολεμική Αυστρία.
Το Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ), το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις από το τέλος του 2022, κέρδισε πρόσφατα και τις ευρωεκλογές, με περιοριστικές προτάσεις για το μεταναστευτικό, αμφισβήτηση της πολιτικής για την πανδημία και εγγύτητα με τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin.
Μάλιστα, ο Herbert Kickl μιλά με συμβιβαστικούς τόνους όταν πρόκειται για τη Ρωσία, ενώ αντιτίθεται στις κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.
fpo.JPG
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανήκει στην ίδια ομάδα με το κόμμα του Oύγγρου πρωθυπουργού, V. Orban.
Ο αρχηγός του, Herbert Kickl, θεωρείται γνήσιος λαϊκιστής και αυτοδιαφημίζεται ως «αντισυστημικός», ενώ φιλοδοξεί, όπως λέει, να γίνει «ο καγκελάριος του λαού». Βέβαια, η χρήση του όρου Volkskanzler από τον ίδιο, που χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τον Αδόλφο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930, προβληματίζει πολλούς Αυστριακούς, υπενθυμίζοντας την προέλευση του FPÖ, αφού πρόκειται για κόμμα που ιδρύθηκε από πρώην Ναζί τη δεκαετία του 1950.
Σημειώνεται ότι δύο φορές το FPÖ έχει συγκυβερνήσει ως «μικρός» εταίρος με το ÖVP. Το 1999 το κόμμα της Αυστριακής ακροδεξιάς υπό την ηγεσία του Jörg Haider ήρθε δεύτερο στις εκλογές και στήριξε τους συντηρητικούς σε μια κυβέρνηση συνασπισμού. Το κόμμα συμμετείχε επίσης το 2018 σε κυβερνητικό συνασπισμό, με τον Herbert Kickl υπουργό Εσωτερικών, μέχρι που ταλανίστηκε από αποκαλύψεις διαφθοράς.
Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Herbert Kickl δεν θα είναι εύκολο να εξασφαλίσει εταίρο. Για να αποκλειστεί από την κυβέρνηση, είναι πιθανό να χρειαστεί η συνεργασία τριών κομμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης