Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kόλαση η Μέση Ανατολή - Χερσαίες επιχειρήσεις Ισραήλ στο Λίβανο και επίθεση στην Υεμένη, μετά τον «αποκεφαλισμό» της Hezbollah

Kόλαση η Μέση Ανατολή - Χερσαίες επιχειρήσεις Ισραήλ στο Λίβανο και επίθεση στην Υεμένη, μετά τον «αποκεφαλισμό» της Hezbollah
Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι ο Ισραηλινός Στρατός εξαπέλυσε τα πλήγματα κατά της Υεμένης σε συντονισμό με την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μετά την επίθεση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο X: «Το μήνυμα είναι σαφές, για εμάς, κανένα μέρος δεν είναι πολύ μακριά»
Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές update)Το Ισραήλ επιθυμεί να εμπλέξει άμεσα τις ΗΠΑ σε μια αντιπαράθεση με το Ιράν και με τον σκοπό αυτό μετά την επίθεση στο Λίβανό και το θάνατο 20 ηγετικών στελεχών της Hezbollah, πραγματοποίησε αεροπορική επίθεση στην Υεμένη, σε στρατηγικές θέσεις των ανταρτων Houthi.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή 29/9 ότι έπληξε πολλούς στόχους των Houthi στην Υεμένη με αεροπορικές επιθέσεις στις οποίες μετέχουν δεκάδες αεροσκάφη
To Ισραήλ φέρεται να πιέζει τις Ηνωμένες Πολιτείες να δράσουν για να αποτρέψουν το Ιράν από οποιεσδήποτε επιθέσεις αντιποίνων για τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah, σύμφωνα με όσα δήλωσαν Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι στον Barak Ravid του Axios το Σάββατο (28/9).
Ο ισραηλινός πόλεμος μαίνεται τώρα για σχεδόν ένα χρόνο, με τη συνεχιζόμενη γενοκτονία της Γάζας και τη βάναυση επίθεση στον Λίβανο να στοιχίζει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, σε συνδυασμό με την πλήρη συνενοχή των ΗΠΑ.
Εν τω μεταξύ, το Ιράν ακολουθεί μια λιγότερο συγκρουσιακή προσέγγιση, σύμφωνα με τον Axios.
Ωστόσο, η δολοφονία ενός τόσο σημαντικού συμμάχου, ενώ παραβιάζεται κατάφωρα η κυριαρχία του Λιβάνου, αναμένεται να οδηγήσει σε μεγάλη ιρανική απάντηση.
Το ισραηλινό καθεστώς εξαπέλυσε μαζική αεροπορική επιδρομή στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, ισοπεδώνοντας πολλά κτίρια την Παρασκευή (27/9).
Η Hazbollah δεσμεύτηκε να παραμείνει σταθερή στο μονοπάτι που χάραξε ο ηγέτης τις πολλές δεκαετίες που υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Κόμματος της Αντίστασης.
Το Ιράν επιδιώκει να αποφύγει έναν περιφερειακό πόλεμο, ενώ το «Ισραήλ» ωθούσε συνεχώς την περιοχή στο χείλος του πολέμου μέσω των επανειλημμένων δολοφονιών και των εγκλημάτων πολέμου του.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Axios, η δολοφονία του Sayyed Nasrallah «θα μπορούσε να ωθήσει την Τεχεράνη στα άκρα».

«Σε μια μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιχείρηση την Κυριακή (28/9), δεκάδες αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών, αεροσκαφών ανεφοδιασμού και αναγνώρισης, επιτέθηκαν σε στόχους στρατιωτικής χρήσης του τρομοκρατικού καθεστώτος Houthi στις περιοχές Ras Issa και Hodeida της Υεμένης», δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος dήλωσε ο πλοίαρχος David Avraham στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Επικαλούμενος ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ανέφερε ότι ο Ισραηλινός Στρατός εξαπέλυσε τα πλήγματα κατά της Υεμένης σε συντονισμό με την Κεντρική Διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το Al-Masirah TV της Υεμένης επιβεβαίωσε ότι τα λιμάνια της al-Hodeida και Ras Isa χτυπήθηκαν μαζί με τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής al-Hali και al-Kathib.
Τα βίαια ισραηλινά χτυπήματα προκάλεσαν μεγάλες πυρκαγιές, ενώ δε διευκρινίστηκε εάν υπήρξαν θύματα.
Tέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο λιμάνι Hodeidah και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Υεμένη που ελέγχονται από τους Houthi, αναφέρουν ΜΜΕ που συνδέονται με την υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση, και περισσότεροι από 30 άλλοι φέρεται να έχουν τραυματιστεί.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masirah που διοικείται από τους Houthi λέει ότι ένας λιμενικός και τρεις μηχανικοί σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν στον «αρχικό απολογισμό», προσθέτοντας ότι τα ασθενοφόρα και οι ομάδες διάσωσης εξακολουθούν να αναζητούν αγνοούμενους.

Μετά την επίθεση, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, δήλωσε στο κοινωνικό δίκτυο X: «Το μήνυμα είναι σαφές, για εμάς, κανένα μέρος δεν είναι πολύ μακριά».
Ο Mohamad Abdulsalam,, εκπρόσωπος των Ηouthi, είπε ότι τα χτυπήματα ήταν μια προσπάθεια να κάμψει την απόφαση της Υεμένης να υποστηρίξει τον παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.
«Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ σιωνιστική επιθετικότητα καταδικάζεται, καταγγέλλεται και απορρίπτεται και δεν μπορεί να επηρεάσει τη βούληση του λαού της Υεμένης», είπε ο εκπρόσωπος στο X.
«Η ισραηλινή επιθετικότητα στην Υεμένη ενισχύει τον θεμελιώδη ρόλο της Υεμένης προς την Παλαιστίνη και τη Γάζα».
Συμφωνά με πηγές των Houthi, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Al Mayadeen οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως στον εχθρό.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-29_221101.png
Επισημαίνουν ότι οι εχθροί, το Ισραήλ, οι Αμερικανοί και οι Βρετανών φοβούνται την Υεμένη και διερευνούν τρόπους εξουδετέρωσης των όπλων της, όμως αποτυγχάνουν και καταφεύγουν σε στόχευση λιμένων
Η ισραηλινή επίθεση στο λιμάνι al-Hodeidah και τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής δεν θα αναγκάσει την Υεμένη να σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις σε καμία περίπτωση
Η δυνατότητα στόχευσης στο βάθος του εχθρού είναι τεράστια και στρατηγική και δεν θα ανακοπεί, υπογραμμίζουν οι Δυνάμεις της αντίστασης της Υεμένης
Τοπικές πηγές επισήμαναν στο Al Mayadeen ότι φωτιές έχουν ανάψει σε δεξαμενές καυσίμων στο λιμάνι al-Hodeidah, με πυκνό καπνό να υψώνεται ως αποτέλεσμα των αεροπορικών επιδρομών
Οι ΗΠΑ απέτυχαν στην επιθετικότητά τους κατά της Υεμένης και ο σιωνιστής εχθρός θα αποτύχει επίσης να επιτύχει τους στόχους του, επισημαίνουν πηγές των Houthi.


Καταδρομικές επιχειρήσεις στο Λίβανο - Δεν επίκειται άμεσα μεγάλη χερσαία επιχείρηση

Ο Ισραηλινός Στρατός ανακοίνωσε (28/9) ότι ολοκλήρωσε ένα ευρύ κύμα επιδρομών σε θέσεις της της Hezbollah σε όλο τον Λίβανο.
Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη συμμετείχαν στις επιδρομές, χτυπώντας περίπου 120 τοποθεσίες της Hezbollah τόσο στο νότιο Λίβανο όσο και βαθιά μέσα στη χώρα, αναφέρει το IDF.
Οι στόχοι περιελάμβαναν κέντρα διοίκησης που ανήκαν σε διάφορες μονάδες της Hezbollah και άλλες εγκαταστάσεις όπου στελέχη σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.
Περίπου 35 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ το απόγευμα της Κυριακής (29/9), σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF).
Σύμφωνα με τον στρατό, 10 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς τη Δυτική Γαλιλαία.
Image
Άλλοι 25 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν προς την περιοχή του κόλπου της Haifa, πυροδοτώντας σειρήνες στην Acre.
Οι IDF επισήμαίνουν ότι οι πύραυλοι σε έπληξαν κάποιο στόχο, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς από τις επιθέσεις.
Επίσης δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο καταρρίφθηκαν πάνω από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ
Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο καταρρίφθηκαν από ένα πυραυλικό σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας πάνω από τα χωρικά ύδατα του Ισραήλ πριν από λίγο, σύμφωνα με τις IDF.
Image
Την ίδια ώρα ο IDF μπορεί να έχουν ξεκινήσει  μικρές καταδρομικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο για να καταλάβουν θέσεις της Hezbollah, ανέφεραν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ στις 29 Σεπτεμβρίου.
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο ABC News ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει αν θα ξεκινήσει πλήρη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά ότι πιθανότατα θα είναι περιορισμένη σε εύρος εάν το κάνει.
Αναφερόμενο σε μικρής κλίμακας «συνοριακές κινήσεις», το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ανώνυμοι αξιωματούχοι είπαν ότι για να εκπληρώσει το Ισραήλ τον νέο πολεμικό στόχο του να επιτρέψει σε περίπου 60.000 εκτοπισμένους κατοίκους του Βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ο «αποκεφαλισμός» της ηγεσίας της Hezbollah δεν θα είναι αρκετός.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Ισραηλινός Στρατός κατασρέφει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Hezbollah στη συνοριακή περιοχή και απομακρύνοντας τον κίνδυνο εισβολής που σχεδιάστηκε από τη Δύναμη Radwan της ομάδας.
Από την πλευρά τους, οι New York Times ανέφεραν ότι το Ισραήλ εργάζεται από την ολοκλήρωση του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου το 2006 για να δημιουργήσει έναν τρομερό μηχανισμό πληροφοριών που διείσδυσε βαθιά  στην οργάνωση.
Συμφωνα με το δημοσίευμα Ισραήλ έχει στείλει ειδικές δυνάμεις «βαθιά στη χώρα» για να εκτελέσουν «ευαίσθητες αποστολές για την απόκτηση πληροφοριών», επικαλούμενο αξιωματούχους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.
Αν και το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο, υπήρξαν ορισμένες αναφορές για επεισόδια πέρα από τα σύνορα από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Hezbollah και οι σύμμαχοί της άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραηλινού Στρατού για την υποστήριξη του παλαιστινιακού θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.
Image
Ο Ισραηλινός Στρατός κλιμάκωσε τα χτυπήματά του κατά του Λιβάνου την περασμένη εβδομάδα σε επίπεδο που δεν είχε παρατηρηθεί από τον πόλεμο του 2006.
Σε απάντηση, η Hezbollah επέκτεινε τις επιθέσεις της βαθιά στο βόρειο Ισραήλ, χτυπώντας στόχους που βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων από τα λιβανικά σύνορα.

Ενώ η ισραηλινή ηγεσία δεν έχει ακόμη διατάξει χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, ο Ισραηλινός Στρατός προετοιμάζεται για μια τέτοια κίνηση εδώ και λίγο καιρό.
Στις 18 Σεπτεμβρίου, τα εβραϊκά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι επίλεκτοι αλεξιπτωτιστές και η 98η μεραρχία καταδρομών αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ισραήλ.
Αργότερα, στις 25 Σεπτεμβρίου, οι IDF ανακοίνωσε ότι καλούσε δύο εφεδρικές ταξιαρχίες για να αναπτυχθούν στο μέτωπο με τον Λίβανο.

Ο... αποκεφαλισμός της  Hezbollah

Συντριπτικό ήταν το χτύπημα του Ισραήλ στην Hezbollah
καθώς σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται, το ωστικό κύμα που χτύπησε και σκότωσε τον ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah, ήταν τέτοιας έντασης τέτοια που καταστράφηκε όλο το σύμπλεγμα των τούνελ της οργάνωσης σε έκταση ενός χιλιομέτρου και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν αυτό σκότωσε τον ηγέτη της.
H σιιτική οργάνωση Hezbollah με έδρα τον Λίβανο επιβεβαίωσε ότι δύο από τους ηγέτες του σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπως ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του κινήματος στο κανάλι του Telegram την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024.
«Ως αποτέλεσμα του ύπουλου χτυπήματος της 28ης Σεπτεμβρίου στην περιοχή της Chiyah, ο σεϊχής Nabil Kaouk σκοτώθηκε.
Ήταν αναπληρωτής επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου και θεολόγος και δραστηριοποιήθηκε στον ιερό πόλεμο για την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», αναφέρεται στη δήλωση.
Ένας άλλος ηγέτης, ο Ali Karaki, ο οποίος θεωρούνταν δεύτερος στη στρατιωτική δομή της Hezbollah, ήταν υπεύθυνος για την άμυνα στο νότιο μέτωπο.
Σύμφωνα με τη δήλωση, σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου μαζί με τον αρχηγό της οργάνωσης Hassan Nasrallah στο χτύπημα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στη Βηρυτό την Παρασκευή (27/9).
Είχε επιζήσει από προηγούμενη ισραηλινή απόπειρα δολοφονίας.
Το δίκτυο Al Nahar του Λιβάνου ανέφερε ότι το Ισραήλ εξάλειψε 20 μέλη της στρατιωτικής διοίκησης της Hezbollah.

Σε αχαρτογράφητα νερά φαίνεται να μπαίνει και η σιιτική οργάνωση που πενθεί τον ηγέτη της, ενώ πρέπει να απαντήσει σε σειρά προκλήσεων μπροστά της, την ώρα που ένα δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times κάνει λόγο για... Εφιάλτη ή Εφιάλτες που πρόδωσαν την τοποθεσία του ηγέτη Nasrallah!
Η Hezbollah ορκίστηκε να εκδικηθεί τον θάνατο του ηγέτη της και όπως έγινε γνωστό κατάφερε ένα σημαντικό πλήγμα στο Ισραήλ, να διαλύσει μια συστοιχία πυραύλων αεράμυνας γνωστή ως «Σφεντόνα του Δαβίδ».

Ανακτήθηκε η σορός του Nasrallah, άθικτη

Η σορός του ηγέτη της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah ανακτήθηκε από το σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού και είναι «άθικτη», όπως δήλωσε την Κυριακή 29/9 μία ιατρική πηγή και μία πηγή ασφαλείας στο Reuters.
Αν και η δήλωση που εξέδωσε χθες, Σάββατο, η Hezbollah επιβεβαιώνοντας τον θάνατο του Nasrallah δεν ανέφερε πώς ακριβώς σκοτώθηκε ή πότε θα γίνει η κηδεία του, οι δύο πηγές είπαν πως το πτώμα δεν φέρει απευθείας τραύματα και πως φαίνεται ότι αιτία θανάτου ήταν αμβλύ τραύμα το οποίο προκάλεσε η ισχύς της έκρηξης.

Ε
01_21.webp
Lerner (IDF, Ισραήλ): Ο Nasrallah δημιουργούσε ένα «τεράστιο οπλοστάσιο», γι' αυτό τον δολοφονήσαμε

Οι ισραηλινές αρχές πήραν την απόφαση να δολοφονήσουν τον γενικό γραμματέα της Hezbollah Hasan Nasrallah επειδή φέρεται να δημιουργούσε ένα «τεράστιο οπλοστάσιο» όπλων εναντίον του Ισραήλ, δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων Peter Lerner.
«Έφτιαχνε ένα τόσο τεράστιο οπλοστάσιο όπλων <…> «για να πολεμήσει με το Ισραήλ», είπε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο τον Lerner.
Το απόθεμα οπλισμού της Hezbollah έπρεπε να περιλαμβάνει 200.000 ρουκέτες, πυραύλους και drones, πρόσθεσε.
Το Ισραήλ διεξήγαγε εκτεταμένη παρακολούθηση της οργάνωσης από το 2006 για να κατανοήσει τη Hezbollah, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού.

Χτύπημα της Hezbollah κατέστρεψε συστοιχία πυραύλων αεράμυνας του Ισραήλ «Σφεντόνα του Δαβίδ» - Ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση

Η λιβανέζικη οργάνωση Hezbollah κατέστρεψε μια συστοιχία πυραύλων αεράμυνας του Ισραηλινού γνωστή ως «Σφεντόνα του Δαβίδ» (David's Sling), σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικές πηγές.
Η
επίθεση ακολουθεί πολλαπλά χτυπήματα από την ομάδα τους τελευταίους δέκα μήνες κατά των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome με πολλαπλές επιτυχίες.
Το David's Sling αποτελεί ένα υψηλότερο επίπεδο του δικτύου αεράμυνας του Ισραήλ που προορίζεται να αναχαιτίσει στόχους όπως μαχητικά αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους και έχει σχετικά μεγάλη εμβέλεια πάνω από 200 χιλιόμετρα και μεγάλο ύψος στόχευσης.

Το Iron Dome,
αντίθετα, είναι ένα ελαφρύτερο και χαμηλότερου κόστους συμπληρωματικό στοιχείο βελτιστοποιημένο για την εξουδετέρωση απειλών χαμηλότερου επιπέδου όπως τα drones και οι πύραυλοι πυροβολικού.
Η στόχευση του συστήματος David's Sling δείχνει ότι η Hezbollah σκοπεύει να εντείνει τις επιθέσεις υψηλότερου επιπέδου σε ισραηλινούς στόχους χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους, με τα προηγούμενα πλήγματα να βασίζονται σε κατώτερα μέσα όπως το πυροβολικό.
Η αναφερόμενη καταστροφή μιας από τις συστοιχίες έρχεται τέσσερις ημέρες αφότου αναφέρθηκε ότι το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ενάντια σε επίθεση της Hezbollah, καθώς ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε στο Ισραήλ από τον Λίβανο για πρώτη φορά.
αβ.png
Λευκός Οίκος προς Ισραήλ: Με ολοκληρωτικό πόλεμο κατά Hezbollah ή Ιράν δεν θα επιστρέψουν οι κάτοικοι στο Βόρειο Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια τους ανθρώπους στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας διεξάγοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Hezbollah ή το Ιράν, δήλωσε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby.
Το Ισραήλ έπληξε περισσότερους στόχους στον Λίβανο την Κυριακή (29/9), πιέζοντας τη Hezbollah με νέες επιθέσεις μετά τη δολοφονία του αρχηγού της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, Hassan Nasrallah.
«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Hezbollah , και σίγουρα με το Ιράν, δεν είναι ο τρόπος να γίνει αυτό.
Αν θέλετε οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και βιωσιμότητα, πιστεύουμε ότι η διπλωματική οδός είναι η σωστή πορεία», είπε ο Kirby στο CNN.
Οι ΗΠΑ είναι ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Ισραήλ και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων.
001_1.webp
Οργή ΗΠΑ για τις κινήσεις Νetanyahu που δείχνει ποιος είναι το... «αφεντικό» στη περιοχή

Το ισχυρό χτύπημα στο Λίβανο εξόργισε την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ (πρόεδρο Biden, ΥΠΑΜ Austin και άλλους αξιωματούχους), αλλά ήταν απλώς το πιο πρόσφατο παράδειγμα του πώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu και ο κυβερνητικός συνασπισμός του ακολουθούν την δική τους ατζέντα από τότε που οι μαχητές της Hamas στη Γάζα εξαπέλυσαν την αιφνιδιαστική τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ πριν από σχεδόν ένα χρόνο, απορρίπτοντας τη διεθνή κριτική για τον αριθμό των νεκρών αμάχων στη Γάζα, και έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ για ανακωχή, κατάπαυση του πυρός (21 ημερών τελευταία προσπάθεια) και μια διπλωματική λύση.
Από τότε που το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Γάζα πέρυσι, περισσότεροι από 41.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους υγείας.
0001_1.webp
Όπως αναφέρει το NBC, τις ημέρες μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Biden αγκάλιασε ένθερμα τον Netanyahu και το Ισραήλ, εκτιμώντας ότι η υποστήριξη προς το Ισραήλ θα είχε ως αποτέλεσμα την προθυμία του να υποχωρήσει σε ορισμένα αμερικανικά αιτήματα.
Αντ' αυτού, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο Biden και οι αξιωματούχοι του, διαπίστωσαν πως η επιρροή τους στον Netanyahu βαίνει φθίνουσα.
Καθώς ο απολογισμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα εκτοξεύτηκε στα ύψη, Αμερικανοί αξιωματούχοι απηύθυναν επανειλημμένα ιδιωτικές και δημόσιες εκκλήσεις προς την ισραηλινή κυβέρνηση να αλλάξει τακτική στη Γάζα και να συμφωνήσει σε έναν συμβιβασμό που θα επέτρεπε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απέτυχαν.
Ακόμη και οι αόριστες απειλές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει ή να αναστείλει τις παραδόσεις όπλων δεν είχαν καμία επιρροή στον Netanyahu.

Κίνα: Αντίθετη σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου

Αντιτίθεται η Κίνα σε οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών στον ιστότοπό του.
"Η Κίνα παρακολουθεί την υπόθεση αυτή με μεγάλη προσοχή και ανησυχεί βαθιά για την κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή", αναφέρεται στην ανακοίνωση εκπροσώπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Επιπλέον, "η Κίνα καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, ιδιαίτερα το Ισραήλ, να λάβουν άμεσα μέτρα για να ηρεμήσει η κατάσταση και να αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της σύγκρουσης ή ακόμη το να βγει εκτός ελέγχου", προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας στον ιστότοπό του.
Υπογραμμίζει πως η Κίνα "αντιτίθεται και καταδικάζει κάθε ενέργεια που βλάπτει αθώους πολίτες και αντιτίθεται σε κάθε κίνηση που επιδεινώνει τη σύγκρουση".

Boyle (Πανεπιστήμιο Illinois): Ο κρυφός στόχος του Netanyahu είναι να κατακτήσει το Νότιο Λίβανο

Οι τελευταίες ενέργειες του Ισραήλ δείχνουν ότι το εβραϊκό κράτος επιδιώκει να κυριαρχήσει και κατακτήσει τον νότιο Λίβανο, κάτι που η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να εμποδίσει, δήλωσε ο Francis Boyle, καθηγητής διεθνούς δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο TASS.
«[Νομίζω] ότι πρέπει να καταλάβουμε τι συμβαίνει εδώ τώρα: είναι σχέδιο του Ισραήλ να δημιουργήσει ένα... μεγαλύτερο Ισραήλ για να κατακτήσει και να κυριαρχήσει σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας <...> και τώρα επιτίθεται στον Λίβανο για να καταλάβει το Νότο του Λιβάνου μέχρι, και συμπεριλαμβανομένου, του ποταμού Λιτάνι», είπε ο πολιτικός αναλυτής, καθώς το περιέγραψε ως «έναν μακροχρόνιο στόχο του Ισραήλ».

Ιράν: Να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Προεδοποιεί Ισραήλ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το Ιράν μετά τον θάνατο του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah, από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού, σύμφωνα με επιστολή προς το ΣΑ η οποία κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Στην επιστολή αυτή, ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Amir Saeid Iravani, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας «να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».
Παράλληλα,  ο
πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, Mohammad Bagher Ghalibaf, δήλωσε την Κυριακή 29/9 ότι οι οργανώσεις μαχητών θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ με τη βοήθεια της Τεχεράνης, μετά την δολοφονία του αρχηγού της Hezbollah, Hassan Nasrallah, όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο προκειμένου να βοηθήσουμε την αντίσταση», ξεκαθάρισε Ghalibaf.
Σημειώνεται ότι η συμμαχία, γνωστή ως Άξονας της Αντίστασης, η οποία οικοδομείτο για δεκαετίες με την υποστήριξη του Ιράν, περιλαμβάνει το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Hamas , το σιιτικό κίνημα Hezbollah στον Λίβανο, τους αντάρτες Houthi της Υεμένης και διάφορες ένοπλες οργανώσεις σιιτών στο Ιράκ και τη Συρία.
Ακόμη, ο Ghalibaf προειδοποίησε και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι συνεργοί σε όλα αυτά τα εγκλήματα και (...) οφείλουν να αποδεχθούν τις επιπτώσεις».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araqchi δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν θα ησυχάσει» και η δολοφονία του Nasrallah δεν θα μείνει αναπάντητη, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, η περιοχή βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση.
0002.webp
Η επόμενη μέρα για την οργάνωση - Οι διάδοχοι

Ο θάνατος του Nasrallah είναι ένα συντριπτικό πλήγμα για την οργάνωση και ίσως μια τεράστια, πιθανή αλλαγή παιχνιδιού.
Ένα πλήγμα που ακολουθεί τη συστηματική εξάλειψη από το Ισραήλ του μεγαλύτερου μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας της οργάνωσης.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Ισραήλ σκότωσε τον Fuad Shukr, επικεφαλής του στρατηγικού τμήματος της Hezbollah και την υψηλότερη στρατιωτική αρχή του κινήματος.
Ο Ibrahim Aqil, ο επιχειρησιακός αρχηγός της ομάδας που ήταν υπεύθυνος για την ελίτ μονάδα Radwan καθώς και ο διοικητής αυτής της μονάδας, Wissam al-Tawil.
Kαι πάνω από δώδεκα άλλους ανώτερους διοικητές.
Ένας ακόμη ανώτερος διοικητής, ο Ali Karaki υπεύθυνος για το νότιο μέτωπο της ομάδας που γειτνιάζει με το Ισραήλ, σκοτώθηκε μαζί με τον Nasrallah.
Σε συνδυασμό με την έκρηξη των χιλιάδων τηλεειδοποιητών και γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσε η οργάνωση για την επικοινωνία εντολών και σημαντικών οδηγιών, η ομάδα πιθανότατα έχει καταστεί επιχειρησιακά αδρανής - τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σαφείς διάδοχοι του Nasrallah, δεδομένου του μοναδικού και ασυναγώνιστου ανάστημά του στην κορυφή του κινήματος.
Υπάρχουν, ωστόσο, δύο ηγετικές προσωπικότητες που θεωρείται ότι διεκδικούν να είναι ο διάδοχος του Nasrallah: ο Hashem Safieddine και ο Naim Qassem μετά τον θάνατο αργά το βράδυ του Σαββάτου και του Νο2 της οργάνωσης Nabil Qaouk

Hashem Safieddine

Ο επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Hezbollah και ξάδερφος του Nasrallah, ο Safieddine πιστεύεται ευρέως ότι είναι σε θέση να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του κινήματος.
Γεννημένος το 1964 στο νότιο χωριό Deir Qanoun en-Nahr, κοντά στην Τύρο, ο Safieddine σπούδασε θεολογία μαζί με τον Nasrallah στα δύο κύρια κέντρα θρησκευτικής μάθησης των Σιιτών, την ιρακινή πόλη Najaf και Qom, στο Ιράν.
Και οι δύο εντάχθηκαν στη Hezbollah στις πρώτες μέρες της οργάνωσης.
Ο Safieddine προέρχεται από μια αξιοσέβαστη σιιτική οικογένεια που έχει δημιουργήσει θρησκευτικούς λογίους και Λιβανέζους βουλευτές, ενώ ο αδελφός του Abdullah υπηρετεί ως εκπρόσωπος της Hezbollah στο Ιράν. Ο Safieddine έχει τους δικούς του στενούς δεσμούς με το Ιράν. ο γιος του, Redha, είναι παντρεμένος με την κόρη του Qassem Soleimani, του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε αμερικανικό χτύπημα το 2020.
Εκτός από τον ρόλο του στην ηγεσία του εκτελεστικού συμβουλίου, ο Safieddine είναι επίσης σημαντικό μέλος του Συμβουλίου Shura της ομάδας και επικεφαλής του συμβουλίου Jihad.
Όλα τα παραπάνω τον έχουν κάνει εχθρό στους αντιπάλους της Ηezbollah.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία έχουν χαρακτηρίσει τον Safieddine τρομοκράτη και πάγωσαν τα περιουσιακά του στοιχεία.

Sayed Naim Qassem
Ο 71χρονος είναι αναπληρωτής του Nasrallah και συχνά αναφέρεται ως ένας εκ των «νούμερο δύο» του κινήματος, είναι λιγότερο γνωστός εκτός Λιβάνου αλλά αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός στην οργάνωση 
Γεννήθηκε στο Kfar Kila της επαρχίας Nabatieh, ένα χωριό του νότιου Λιβάνου που έχει δεχθεί πολλές ισραηλινές επιθέσεις, ειδικά από τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο Qassem έχει μακρά ιστορία στον σιιτικό πολιτικό ακτιβισμό.
Στη δεκαετία του 1970, εντάχθηκε στο Κίνημα των Αποστερημένων του αείμνηστου Ιμάμη Musha al-Sadr, το οποίο τελικά έγινε μέρος του Κινήματος Amal, μιας σιιτικής ομάδας στον Λίβανο.
Αργότερα άφησε την Amal, βοήθησε στην ίδρυση της Hezbollah στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και έγινε ένας από τους θεμελιώδεις θρησκευτικούς μελετητές της ομάδας.
Ένας από τους θρησκευτικούς μέντορες του Qassem ήταν ο ευρέως σεβαστός Ayatollah Mohammad Hussein Fadlallah, και ο ίδιος ο Qassem έχει διδάξει θρησκευτικά μαθήματα για δεκαετίες στη Βηρυτό, επέβλεπε μέρος του εκπαιδευτικού δικτύου της οργάνωσης και συμμετείχε στην επίβλεψη των κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων της ομάδας.
Ο Qassem εξελέγη αναπληρωτής γενικός γραμματέας το 1991, υπό τον τότε Γενικό Γραμματέα Abbas al-Musawi, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε από το Ισραήλ.
Ωστόσο, ο Qassem στερείται τη στρατιωτική και στρατηγική οξυδέρκεια του Nasrallah.
Τέλος από τους ανώτερους αξιωματικούς της Hezbollah που παραμένουν ζωντανοί είναι ο ως επί το πλείστον άγνωστος Abu Ali Rida, ο διοικητής της επίλεκτης μονάδας Bader.
Capture1_19.JPG
Νεκρός και ο Nabil Qaouk, το Νο2 της Hezbollah 
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την Κυριακή 29/9 ότι σκότωσε τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο του λιβανικού σιιτικού κινήματος Hezbollah γνωστό και ως Νο2 μετά τον Nasrallah, Nabil Qaouk εν μέσω συνεχιζόμενων ανταλλαγών πυρών ανάμεσα στις δύο πλευρές.


0005.webp
Νέες διπλωματικές προσπάθειες στον Λίβανο για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ

Σε εξέλιξη βρίσκονται διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, δήλωσε την Κυριακή 29/9 στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου του Λιβάνου ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας Ziad Makari.
"Είναι βέβαιο ότι η λιβανική κυβέρνηση θέλει κατάπαυση του πυρός και όλοι γνωρίζουν ότι (ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin) Netanyahu πήγε στη Νέα Υόρκη στη βάση μιας (πρότασης) κατάπαυσης του πυρός, αλλά πάρθηκε η απόφαση να δολοφονηθεί ο Nasrallah", σημείωσε ο Makari.
"Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός κάνει ό,τι του αναλογεί, αλλά το ζήτημα δεν είναι και τόσο εύκολο", πρόσθεσε.

Ιράν: Να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον θάνατο του Nasrallah

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το Ιράν μετά τον θάνατο του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah, από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού, σύμφωνα με επιστολή προς το ΣΑ η οποία κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Στην επιστολή αυτή, ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Amir Saeid Iravani, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας «να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».
 
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης