Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάος στη Μέση Ανατολή - Ποιος πρόδωσε τον Nasrallah - Το Ισραήλ αποδεκατίζει Hezbollah, Hamas, Houthis - Βόμβες στη Βηρυτό

Χάος στη Μέση Ανατολή - Ποιος πρόδωσε τον Nasrallah - Το Ισραήλ αποδεκατίζει Hezbollah, Hamas, Houthis - Βόμβες στη Βηρυτό
Νεκρός και ο ηγέτης της Hamas στον Λίβανο - Απειλές κατά του Ισραήλ από το Ιράν
(upd4) Στο χάος έχει βυθιστεί η Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να συνεχίζει τα καταιγιστικά του πυρά κατά της Hezbollah, της Hamas σε Λίβανο και Γάζα αλλά και κατά των Houthis στην Υεμένη, … ωθώντας ολοένα και περισσότερο το Ιράν να απαντήσει και να συρθεί σε έναν γενικευμένο πόλεμο, οι συνέπειες του οποίου θα είναι ανεξέλεγκτες.
Ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος πλήττει εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα θέσεις της Hezbollah στο νότιο και κεντρικό Λίβανο, εξαπέλυσε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 30/9 το πρωί αεροπορικούς βομβαρδισμούς για πρώτη φορά στην «καρδιά» της Βηρυτού, εξοντώνοντας τρεις ηγέτες της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» (FPLP).
Μάλιστα το Ισραήλ διέλυσε υποδομές - λιμάνια και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς - των Houthis στην Υεμένη απαντώντας σε προηγούμενη εκτόξευση πυραύλου προς το Τελ Αβίβ και διαμηνύοντας πως … το μακρύ χέρι του Ισραήλ μπορεί να φτάσει παντού.
«Καμιά τοποθεσία δεν είναι υπερβολικά μακρινή για το Ισραήλ» ήταν το μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Yoav Gallant με τη διεθνή κοινότητα να περιμένει με κομμένη την ανάσα ποια θα είναι στο εξής η στάση του Ιράν και εάν η Τεχεράνη θα επιλέξει, και αν ναι, με ποιο τρόπο στην ισραηλινή επιθετικότητα.
Πάντως, η Hezbollah δεσμεύτηκε να παραμείνει σταθερή στο μονοπάτι που χάραξε ο ηγέτης της Nasrallah.

Ποιος «πρόδωσε» τον ηγέτη της Hezbollah, Nasrallah

Αναμφίβολα, ένα από τα πιο ηχηρά «χτυπήματα» του Ισραήλ ήταν η εξόντωση του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah.
Πηγή στις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας είπε στη γαλλική Le Parisien ότι ένας «διπλός πράκτορας» είπε στις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών για την παρουσία του επικεφαλής της σιιτικής οργάνωσης Hezbollah, Hassan Nasrallah στα περίχωρα της Βηρυτού.
Ο προδότης ενημέρωσε τους πράκτορες της Mossad για το ταξίδι του Nasrallah στη Dahiya μετά το γεύμα στις 28 Σεπτεμβρίου.
Αρκετά ισραηλινά αεροσκάφη F-35 εξοπλισμένα με βόμβες καταστροφής αποθηκών βρίσκονταν ήδη σε ενέδρα πάνω από τον ουρανό του Λιβάνου .
Ο Nasrallah ήταν εκείνη την ώρα στην περιοχή Haret Hreik για την κηδεία του Mohamed Hussein Srour, διοικητή της μονάδας drone της Hezbollah, ο οποίος σΣκοτώθηκε στο νότιο Λίβανο στις 27 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.
Ο διπλός πράκτορας είπε στους Ισραηλινούς ότι ο Nasrallah σκόπευε να συμμετάσχει σε μια ομαδική συνάντηση στο υπόγειο κέντρο διοίκησης μαζί με άλλους 12 ηγέτες.
Ο ισραηλινός στρατός περίμενε μέχρι να συγκεντρωθούν σε ένα δωμάτιο στο αρχηγείο και έριξαν έξι βόμβες βάρους δύο τόνων η καθεμία.
Όπως αναφέρεται, ο Nasrallah πιθανότατα σκοτώθηκε από το ωστικό κύμα ως αποτέλεσμα της μαζικής ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, με πληροφορίες να αναφέρουν πως δεν εντοπίστηκαν «άμεσοι τραυματισμοί» στο σώμα του.
Είναι χαρακτηριστικό πως η σορός του ηγέτη της Hezbollah Sayyed Hassan Nasrallah ανακτήθηκε «άθικτη» από το σημείο της επίθεσης.
Στην επιχείρηση που βάφτισε «Νέα Τάξη», ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως, πέρα από τον Nasrallah, σκοτώθηκαν «πάνω από 20 άλλοι τρομοκράτες διαφόρων βαθμών που ήταν παρόντες στο «υπόγειο γενικό αρχηγείο (της Χεζμπολά), κάτω από πολιτικά κτίρια, από όπου διηύθυναν τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ».
Το Ισραήλ διαβεβαιώνει πως η «πλειονότητα» των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Hezbollah έχει σκοτωθεί τους τελευταίους μήνες στις επιχειρήσεις του στρατού του.
01_21.webp
Νεκρός και ο ηγέτης της Hamas στον Λίβανο

Εν τω μεταξύ, η Hamas ανακοίνωσε σήμερα 30/9 ότι κατά τη διάρκεια των ισραηλινών επιχειρήσεων στα νότια εδάφη του Λιβάνου σκοτώθηκε ο ηγέτης της στον Λίβανο, Fateh Sherif Abu el-Amin.
Όπως αναφέρεται, ο Fateh Sherif Abu el-Amin σκοτώθηκε με μέλη της οικογένειας του μετά από αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ.

Στόχος δεκάδες στόχοι της Hezbollah

Την ίδια στιγμή ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα θέσεις της Hezbollah.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως έπληξαν δεκάδες στόχους, όπως θέσεις, οπλικά συστήματα, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών της Hezbollah, στην κοιλάδα Beqaa.
Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν «δεκάδες εκτοξευτήρες και κτίρια όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα».
Ο IDF ανέφερε πως έπληξε χθες Κυριακή 29/9 120 θέσεις της Hezbollah, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτήρων ρουκετών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, διαμηνύοντας πως θα συνεχίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις μέχρι να εξασφαλίσει ότι θα μπορέσουν οι Ισραηλινοί να επιστρέψουν στα σπίτια τους στα βόρεια εδάφη.
Μέσα σε μια εβδομάδα, το Ισραήλ έχει εξοντώσει 7 κορυφαία στελέχη της Hezbollah, με τον τελευταίο να είναι ο Nabil Kaouk.

Στους 1.000 οι νεκροί, πάνω από 6.000 οι τραυματίες

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 105 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.
Όπως αναφέρεται, από την έναρξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι, ενώ πάνω από 6.000 έχουν τραυματιστεί.
Εκτιμάται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι – περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού – έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Τεράστιο πλήγμα με F-15I και στους Houthis

Το Ισραήλ όμως έχει βάλει στο στόχαστρο του και τους Houthis στην Υεμένη.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον θέσεων των Houthis, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, την επομένη εκτόξευσης πυραύλου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα, με στόχο το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
Οι βομβαρδισμοί των Ισραηλινών στοχοποίησαν λιμάνια και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στην περιοχή Hodeidah (δυτικά), όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας σημασίας για την είσοδο εμπορευμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους τομείς υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Όπως αναφέρεται, ήταν η πιο ισχυρή επίθεση του Ισραήλ κατά των Houthis.
Για την επίθεση αυτή χρησιμοποιήθηκαν μαχητικά F-15I, τα οποία έπληξαν στόχους σε απόσταση 1.800 χιλιομέτρων από το έδαφος του Ισραήλ.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-09-29_221101.png
Σενάρια χερσαίας εισβολής

Την ίδια ώρα ο IDF μπορεί να έχει αρχίσει μικρές καταδρομικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο για να καταλάβουν θέσεις της Hezbollah, ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ.
Δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο ABC News ότι το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει αποφασίσει αν θα ξεκινήσει πλήρη χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά ότι πιθανότατα θα είναι περιορισμένη σε εύρος εάν το κάνει.
Αναφερόμενο σε μικρής κλίμακας «συνοριακές κινήσεις», το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ανώνυμοι αξιωματούχοι είπαν ότι για να εκπληρώσει το Ισραήλ τον νέο πολεμικό στόχο του να επιτρέψει σε περίπου 60.000 εκτοπισμένους κατοίκους του Βορρά να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ο «αποκεφαλισμός» της ηγεσίας της Hezbollah δεν θα είναι αρκετός.
Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο Ισραηλινός Στρατός κατασρέφει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Hezbollah στη συνοριακή περιοχή και απομακρύνοντας τον κίνδυνο εισβολής που σχεδιάστηκε από τη Δύναμη Radwan της ομάδας.
Από την πλευρά τους, οι New York Times ανέφεραν ότι το Ισραήλ εργάζεται από την ολοκλήρωση του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου το 2006 για να δημιουργήσει έναν τρομερό μηχανισμό πληροφοριών που διείσδυσε βαθιά  στην οργάνωση.
Συμφωνα με το δημοσίευμα Ισραήλ έχει στείλει ειδικές δυνάμεις «βαθιά στη χώρα» για να εκτελέσουν «ευαίσθητες αποστολές για την απόκτηση πληροφοριών», επικαλούμενο αξιωματούχους των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.
Αν και το Ισραήλ δεν έχει ανακοινώσει χερσαία εισβολή στον Λίβανο, υπήρξαν ορισμένες αναφορές για επεισόδια πέρα από τα σύνορα από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η Hezbollah και οι σύμμαχοί της άρχισαν να εξαπολύουν επιθέσεις κατά του Ισραηλινού Στρατού για την υποστήριξη του παλαιστινιακού θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Χτύπημα της Hezbollah κατέστρεψε συστοιχία πυραύλων αεράμυνας του Ισραήλ «Σφεντόνα του Δαβίδ» - Ο πόλεμος εισέρχεται σε νέα φάση

Η λιβανέζικη οργάνωση Hezbollah κατέστρεψε μια συστοιχία πυραύλων αεράμυνας του Ισραηλινού γνωστή ως «Σφεντόνα του Δαβίδ» (David's Sling), σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικές πηγές.
Η
επίθεση ακολουθεί πολλαπλά χτυπήματα από την ομάδα τους τελευταίους δέκα μήνες κατά των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ Iron Dome με πολλαπλές επιτυχίες.
Το David's Sling αποτελεί ένα υψηλότερο επίπεδο του δικτύου αεράμυνας του Ισραήλ που προορίζεται να αναχαιτίσει στόχους όπως μαχητικά αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους και έχει σχετικά μεγάλη εμβέλεια πάνω από 200 χιλιόμετρα και μεγάλο ύψος στόχευσης.
Το Iron Dome,
αντίθετα, είναι ένα ελαφρύτερο και χαμηλότερου κόστους συμπληρωματικό στοιχείο βελτιστοποιημένο για την εξουδετέρωση απειλών χαμηλότερου επιπέδου όπως τα drones και οι πύραυλοι πυροβολικού.
Η στόχευση του συστήματος David's Sling δείχνει ότι η Hezbollah σκοπεύει να εντείνει τις επιθέσεις υψηλότερου επιπέδου σε ισραηλινούς στόχους χρησιμοποιώντας βαλλιστικούς πυραύλους, με τα προηγούμενα πλήγματα να βασίζονται σε κατώτερα μέσα όπως το πυροβολικό.
Η αναφερόμενη καταστροφή μιας από τις συστοιχίες έρχεται τέσσερις ημέρες αφότου αναφέρθηκε ότι το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ενάντια σε επίθεση της Hezbollah, καθώς ένας βαλλιστικός πύραυλος εκτοξεύτηκε στο Ισραήλ από τον Λίβανο για πρώτη φορά.
αβ.png
Λευκός Οίκος προς Ισραήλ: Με ολοκληρωτικό πόλεμο κατά Hezbollah ή Ιράν δεν θα επιστρέψουν οι κάτοικοι στο Βόρειο Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια τους ανθρώπους στα σπίτια τους στο βόρειο τμήμα της χώρας διεξάγοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Hezbollah ή το Ιράν, δήλωσε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby.
Το Ισραήλ έπληξε περισσότερους στόχους στον Λίβανο την Κυριακή (29/9), πιέζοντας τη Hezbollah με νέες επιθέσεις μετά τη δολοφονία του αρχηγού της οργάνωσης που υποστηρίζεται από το Ιράν, Hassan Nasrallah.
«Ένας ολοκληρωτικός πόλεμος με τη Hezbollah, και σίγουρα με το Ιράν, δεν είναι ο τρόπος να γίνει αυτό.
Αν θέλετε οι άνθρωποι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και βιωσιμότητα, πιστεύουμε ότι η διπλωματική οδός είναι η σωστή πορεία», είπε ο Kirby στο CNN.
Οι ΗΠΑ είναι ο μακροχρόνιος σύμμαχος του Ισραήλ και ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων.

Ιράν: Να γίνει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Προεδοποιεί Ισραήλ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το Ιράν μετά τον θάνατο του ηγέτη της Hezbollah, Hassan Nasrallah
, από ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού, σύμφωνα με επιστολή προς το ΣΑ η οποία κοινοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Στην επιστολή αυτή, ο ιρανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Amir Saeid Iravani, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας «να λάβει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να σταματήσει την ισραηλινή επιθετικότητα και να αποτρέψει να οδηγηθεί η περιοχή σε ολοκληρωτικό πόλεμο».
Παράλληλα,  ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν, Mohammad Bagher Ghalibaf, δήλωσε την Κυριακή 29/9 ότι οι οργανώσεις μαχητών θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν το Ισραήλ με τη βοήθεια της Τεχεράνης, μετά την δολοφονία του αρχηγού της Hezbollah, Hassan Nasrallah, όπως μετέδωσαν ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Δεν θα διστάσουμε να φτάσουμε σε οποιοδήποτε επίπεδο προκειμένου να βοηθήσουμε την αντίσταση», ξεκαθάρισε Ghalibaf.
Σημειώνεται ότι η συμμαχία, γνωστή ως Άξονας της Αντίστασης, η οποία οικοδομείτο για δεκαετίες με την υποστήριξη του Ιράν, περιλαμβάνει το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Hamas , το σιιτικό κίνημα Hezbollah στον Λίβανο, τους αντάρτες Houthi της Υεμένης και διάφορες ένοπλες οργανώσεις σιιτών στο Ιράκ και τη Συρία.
Ακόμη, ο Ghalibaf προειδοποίησε και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι συνεργοί σε όλα αυτά τα εγκλήματα και (...) οφείλουν να αποδεχθούν τις επιπτώσεις».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Abbas Araqchi δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν θα ησυχάσει» και η δολοφονία του Nasrallah δεν θα μείνει αναπάντητη, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Σύμφωνα με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, η περιοχή βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης