Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Orban - Πρωτοβουλία για Σύνοδο Κορυφής Putin - Zelensky από Ουγγαρία, Κίνα, Βραζιλία

Βόμβα Orban - Πρωτοβουλία για Σύνοδο Κορυφής Putin - Zelensky από Ουγγαρία, Κίνα, Βραζιλία
Επί τάπητος η συζήτηση για το που θα μπορούσε να γίνει η Σύνοδος Κορυφής Putin - Zelensky
Σχετικά Άρθρα
(upd) Σύνοδο Κορυφής μεταξύ του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin και του Ουκρανού ομόλογού του, Volodymyr Zelensky επιχειρούν να διοργανώσουν Ουγγαρία, Κίνα και Βραζιλία.
Σε δηλώσεις του στην ελβετική Die Weltwoche ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Victor Orban υποστήριξε πως στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη είχε «εντατικές συνομιλίες» με τους εκπροσώπους της Βραζιλίας και της Κίνας με απώτερο στόχο τη διοργάνωση μιας «ειρηνευτικής συνόδου» που θα περιλαμβάνει τους Vladimir Putin και Volodymyr Zelensky.
Ο Orban υποστήριξε πως οι συναντήσεις αυτές στη Νέα Υόρκη ήταν η συνέχεια των διερευνητικών επαφών που είχε ο ίδιος στη Μόσχα και στο Κίεβο, στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ουγγαρία.

Σοβαρή απόκλιση

Σύμφωνα με τον Orban, μετά τις επισκέψεις του σε Μόσχα και Κίεβο, ανακάλυψε τη «σοβαρή απόκλιση» στις θέσεις των δύο πλευρών για την πορεία της στρατιωτικής σύγκρουσης, αναφέροντας πως και οι δύο πιστεύουν ότι η διενέργεια ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων δεν είναι κατάλληλη προς το παρόν.
Όπως είπε, η εμπλοκή της Κίνας και της Βραζιλίας στην ειρηνευτική διαδικασία, θα πρέπει να βοηθήσει στην «άσκηση διεθνούς πίεσης» στα μέρη της σύγκρουσης προκειμένου να «καθιερωθεί μια κατάπαυση του πυρός».

Ο τόπος

Όπως είπε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, σε αυτό το στάδιο οι συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, στην οποία εκτιμάται ότι έχουν προσχωρήσει περίπου 15 χώρες, συζητούν για τον τόπο διεξαγωγής μιας τέτοιας συνόδου κορυφής.
Βάσει του δημοσιεύματος της Die Weltwoche στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν πέρα από την Ουγγαρία, την Κίνα και τη Βραζιλία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Πρωτοβουλία Κίνας - Βραζιλίας

Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, σε συνάντηση με τον ειδικό εκπρόσωπο του Βραζιλιάνου Προέδρου Celso Amorim στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε τη δημιουργία από τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου της πλατφόρμας «Φίλοι της Ειρήνης» με απώτερο στόχο την ειρηνική επίλυση της ουκρανικής κρίσης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η πρωτοβουλία αντιπροσωπεύει «μια προσπάθεια της Κίνας, της Βραζιλίας και των χωρών του παγκόσμιου Νότου να επιτύχουν την ειρήνη».
Ο Wang Yi είχε πει ότι οι Φίλοι της Ειρήνης «δεν είναι μια κλειστή ομάδα, αλλά μια ανοιχτή πλατφόρμα που δεν επιθυμεί ανταγωνισμό και αντιπαράθεση, αλλά διάλογο χωρίς αποκλεισμούς».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να χαιρετίσει αυτή την πλατφόρμα.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας είχε επικρίνει δριμύτατα και είχε χαρακτηρίσει «καταστροφικό» το σχέδιο Βραζιλίας και Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης