Τελευταία Νέα
Διεθνή

Harvard: Φοιτητής έτρωγε 24 αυγά την ημέρα για ένα μήνα, συνολικά 720 - Το πείραμα και τα αναπάντεχα αποτελέσματα

Harvard: Φοιτητής έτρωγε 24 αυγά την ημέρα για ένα μήνα, συνολικά 720 - Το πείραμα και τα αναπάντεχα αποτελέσματα
Προσθέτοντας περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή του, παρατήρησε ότι τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν ακόμη περισσότερο
Διδακτορικός φοιτητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Harvard και ήδη κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στον μεταβολισμό του ανθρώπινου εγκεφάλου, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα πείραμα που προκάλεσε αίσθηση. Ο Nick Norwitz στα πλαίσια της έρευνάς του για το διδακτορικό χρησιμοποίησε τον ίδιο του τον εαυτό ως πειραματόζωο για να εξετάσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης αυγών στον οργανισμό.
Κατά τη διάρκεια ενός μήνα, ο Norwitz έτρωγε ένα αυγό κάθε ώρα, για συνολικά 24 αυγά την ημέρα.
Όπως εξήγησε σε βίντεο που δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακολούθησε αυτή τη δίαιτα χωρίς να θυσιάσει τις ώρες ύπνου του.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος, δοκίμασε όλα τα πιθανά είδη παρασκευής αυγών, από τηγανητά και βραστά μέχρι ομελέτες.
Συνολικά κατανάλωσε 720 αυγά, τα οποία περιείχαν περίπου 133.200mg χοληστερόλης (καθώς κάθε αυγό έχει 186mg). 
Το πείραμα αυτό είχε ως στόχο την εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η υπερβολική κατανάλωση αυγών επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Όπως ανέφερε, το έκανε με σκοπό να αμφισβητήσει τις απόλυτες διατροφικές συμβουλές που κυκλοφορούν στα social media.
Ήταν πεπεισμένος ότι η «κακή» χοληστερόλη (LDL) δεν θα αυξανόταν παρά τη μεγάλη πρόσληψη αυγών. Συγκεκριμένα είπε: «Αφήνουμε στην άκρη το γεγονός ότι είμαι λίγο τρελός, αλλά πάντα με έναν σκοπό. Κατά 10% το έκανα γιατί μου αρέσουν τα αυγά, κατά 20% για όλα τα λογοπαίγνια που αφορούν τα αυγά και τον κρόκο που θα ακούσετε στο βίντεο, αλλά ο κύριος λόγος ήταν για να προκαλέσω διανοητικά τα ακραία μηνύματα που προκύπτουν για τη διατροφή στα social media.
Είχα προβλέψει πως δεν θα αυξηθεί η ‘κακή’ χοληστερόλη (η LDL μπορεί να συσσωρευτεί ως πλάκα στις αρτηρίες και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών) στο τέλος του μήνα».
Επιβεβαιώθηκε; Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα.
Κατά την πρώτη εβδομάδα, τα επίπεδα LDL μειώθηκαν κατά 2%.
Όταν άρχισε να προσθέτει 60 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά (κυρίως από φρούτα όπως μπανάνες και βατόμουρα), η μείωση της LDL συνεχίστηκε, φτάνοντας συνολικά το 20% στο τέλος του μήνα.
Ο Norwitz εστίασε επίσης στο πώς η χοληστερόλη από τα αυγά δεν οδηγεί σε αύξηση της χοληστερόλης του οργανισμού. Εξήγησε ότι η χοληστερόλη από τη διατροφή συνδέεται με υποδοχείς στα εντερικά κύτταρα, γεγονός που ενεργοποιεί την απελευθέρωση της ορμόνης χολεσίνης.
Αυτή στέλνει σήμα στο ήπαρ να μειώσει την παραγωγή LDL, διατηρώντας έτσι τα επίπεδα της χοληστερόλης υπό έλεγχο.
Προσθέτοντας περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή του, παρατήρησε ότι τα επίπεδα της LDL μειώθηκαν ακόμη περισσότερο. Όπως εξήγησε, όταν κάποιος καταναλώνει λιγότερους υδατάνθρακες, το σώμα καίει λίπος για ενέργεια, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα LDL. Αντίθετα, η αύξηση της κατανάλωσης υδατανθράκων έχει την αντίθετη επίδραση. Στο τέλος του πειράματος, τα ευρήματα του Norwitz επιβεβαίωσαν μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών δεν αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον οργανισμό, ακόμη και σε άτομα με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης. Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας, "καλής" χοληστερόλης (HDL), η οποία είναι ευεργετική για την υγεία της καρδιάς.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης