Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Optima Bank: Οι λόγοι που το ελληνικό χρηματιστήριο έμεινε πίσω – Οι 5 επιλογές

Optima Bank: Οι λόγοι που το ελληνικό χρηματιστήριο έμεινε πίσω – Οι 5 επιλογές
Η Optima Bank συστήνει αγορά για Πειραιώς, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Metlen, ΤΙΤΑΝ και CENERGY
Τους λόγους για τους οποίους το ελληνικό χρηματιστήριο έμεινε πίσω, αναλύει η Optima Bank, η οποία όμως κρατά τη θετική της στάση για την αγορά.
Σύμφωνα με την Optima Bank, οι λόγοι της υποαπόδοσης είναι:
α) Υψηλότερη έκθεση σε γεωπολιτικό κίνδυνο λόγω της γειτνίασης της Ελλάδας τόσο με τη Μέση Ανατολή όσο και με την Ουκρανία.
Η Ελλάδα, εξηγεί, έχει εμπειρία από πρώτο χέρι της διαταραχής στη Διώρυγα του Σουέζ, όσο και της ανοδικής πίεσης στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αυξημένης ζήτησης από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη.
β) Χαμηλότερη ρευστότητα: Μετά το πολυετές «κώμα», η ελληνική κεφαλαιαγορά φαίνεται να έχει αναθερμανθεί, αντλώντας 3 δισ. ευρώ για IPO (Αεροδρόμιο Αθηνών, Noval Property), ιδιωτικές τοποθετήσεις (Τράπεζα Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Jumbo) και εκδόσεις ομολόγων.
Έτσι κρατά στάση αναμονής για Εθνική και CENERGY.
γ) Εξυγίανση μετά το διετές ράλι.
Καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο είχε ξεπεράσει σημαντικά τις ευρωπαϊκές αγορές κατά την περίοδο 2022-23, το 2024 μέχρι στιγμής φαίνεται να προσπαθεί να αφομοιώσει τα πρόσφατα κέρδη πριν επιχειρήσει να θέσει νέα υψηλά.

Θετική η μακροοικονομική εικόνα

Σύμφωνα με την Optima Bank, μέχρι στιγμής η μακροοικονομική εικόνα είναι θετική.
i) Η αύξηση του ΑΕΠ παραμένει σταθερή, με το πραγματικό ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 2,32% το α' εξάμηνο του 24ου έτους, ξεπερνώντας κατά πολύ τον μέσο όρο της ΕΕ (μέση αύξηση του ΑΕΠ της ΕΕ στο 0,55% σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat), παραμένοντας ωστόσο πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
ii) Ο λόγος χρέους/ΑΕΠ συνεχίζει να μειώνεται με γρήγορο ρυθμό, με το Υπουργείο Οικονομικών να αναμένει ότι η πτωτική τροχιά θα οδηγήσει τη σχετική αναλογία περαιτέρω κάτω κατά 20% έως το 2028
iii) Ο S&P επιβεβαίωσε τον περασμένο Απρίλιο την πιστωτική αξιολόγηση του BBB- για την Ελλάδα, με αναβάθμιση της προοπτικής σε θετική για τη συνεχιζόμενη μείωση του χρέους.
Η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB Low, την αναβάθμιση της προοπτικής σε θετική και η FITCH επιβεβαίωσε την αξιολόγηση BBB- με σταθερή προοπτική.
Η Moody's εξακολουθεί να αποδίδει πιστοληπτική ικανότητα Ba1 στην Ελλάδα, μια βαθμίδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές σε θετικές.
iv) Το ασφάλιστρο κινδύνου χώρας (σε όρους Spread απόδοσης κρατικών ομολόγων 10 ετών) συνεχίζει να μειώνεται κατά 90 μονάδες βάσης κατά τους τελευταίους 12 μήνες
v) Το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού ξεπέρασε σημαντικά τις ευρωπαϊκές του αποδόσεις το 2022-23, φαίνεται να έχει μείνει πίσω μέχρι στιγμής το 2024, με αποτέλεσμα βαθύτερα discount και πιο ελκυστικές αποτιμήσεις.

Θετική η σύσταση

Με βάση τα παραπάνω, και λαμβάνοντας υπόψη ότι i) οι εταιρικές ενέργειες αναμένεται να συνεχιστούν με χαμηλότερο ρυθμό, β) το ελληνικό χρηματιστήριο προσφέρει πλέον βαθύτερα discount σε σχέση με την αρχή του έτους, γ) το ασφάλιστρο κινδύνου χώρας συνεχίζει να μειώνεται και δ) το ανώτερο εγχώριο μακροοικονομικό πλαίσιο σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ τόσο σε αναπτυξιακό όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Optima Bank διατηρεί την ανοδική της στάση για τις ελληνικές μετοχές καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές.
Έτσι, παραμένει θετική στον τραπεζικό τομέα (συνδυασμός ανώτερων προφίλ ROTE και ελκυστικές αποτιμήσεις έναντι τραπεζών της ΕΕ) και στους τομείς ενέργειας/υλικών (συνδυασμός ανάπτυξης, εξωστρεφής φύση και δυνητική αναπροσαρμογή από τις IPO στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και των ΗΠΑ) .
Οι κορυφαίες επιλογές της Optima Bank για το υπόλοιπο του έτους και τις αρχές του 2025 είναι:
Πειραιώς,
Εθνική Τράπεζα
Eurobank
Metlen
ΤΙΤΑΝ
CENERGY

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης