Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιράν και Ρωσία κοντά σε big deal για την προμήθεια φυσικού αερίου - Στο βάθος... η Κίνα

Ιράν και Ρωσία κοντά σε big deal για την προμήθεια φυσικού αερίου - Στο βάθος... η Κίνα
Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι διεξάγονται συγκεκριμένες συνομιλίες
Το Ιράν και η Ρωσία πλησιάζουν σε συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα  Izvestia ο Ιρανός υπουργός Ενέργειας Abbas Aliabadi
Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει ότι διεξάγονται συγκεκριμένες συνομιλίες.
Η Τεχεράνη δήλωσε επίσης ότι ρωσικές εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με το Ιράν, καθώς μπορεί να δει μια σταθερή βάση για συνεργασία με τη Μόσχα και στον πυρηνικό τομέα.

Στο βάθος... Κίνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν, το οποίο διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο, δεν έχει έλλειψη φυσικού αερίου.
Έτσι, η υπογραφή μιας τέτοιας σύμβασης με την Ισλαμική Δημοκρατία μπορεί να εξυπηρετήσει τον στρατηγικό σκοπό της επίσπευσης μιας παρόμοιας σύμβασης με την Κίνα. «Αυτό μπορεί μάλλον να είναι μια προσπάθεια να δείξει στην Κίνα ότι η Gazprom έχει εναλλακτικές εξαγωγικές αγορές που είναι πρόθυμες να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες», εξήγησε ο επικεφαλής αναλυτής του Εθνικού Ταμείου Ενέργειας Igor Yushkov.
Υπάρχει όμως και μια άλλη εξήγηση.
Το Ιράν είναι μια μεγάλη χώρα, οπότε η ύπαρξη των απαραίτητων υποδομών είναι εξίσου σημαντική με την ύπαρξη αρκετού φυσικού αερίου.
Ενώ όλα τα ιρανικά κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται στο νότο της χώρας, ο πληθυσμός της είναι κυρίως συγκεντρωμένος στο βορρά, γι' αυτό και ορισμένες περιοχές, ιδίως οι αγροτικές, παρουσιάζουν έλλειμμα φυσικού αερίου το χειμώνα, παρά τη διαθεσιμότητα μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου, δήλωσε στη Izvestia ο Ιρανός πολιτικός αναλυτής Amir Chahaki.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τεχεράνη μπορεί να είναι καλύτερα να αγοράζει φυσικό αέριο στο εξωτερικό για τις βόρειες περιοχές της και να πουλάει τα δικά της αποθέματα φυσικού αερίου στο νότο.
Ο νέος πρόεδρος του Ιράν Masoud Pezeshkian θα μπορούσε να συζητήσει την υπογραφή της συμφωνίας με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, στην επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS στο Καζάν, δήλωσε ο Chahaki.

Εναλλακτικές αγορές

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία πιέζει να εισέλθει σε εναλλακτικές αγορές για να στείλει τα αποθέματα υδρογονανθράκων της, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφάλειας Alexey Grivach.
Η Ρωσία στέλνει περισσότερο φυσικό αέριο στην Κίνα, ενώ επεκτείνει τις εξαγωγές και στο Ουζμπεκιστάν.
Επίσης, οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι πολλά υποσχόμενες: Η Ρωσία πωλεί ήδη σημαντικές ποσότητες στην Τουρκία και μπορεί ακόμη και να ξεκινήσει ένα διεθνές κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου στην Κωνσταντινούπολη, πρόσθεσε ο Grivach.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης