Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκέψεις στο Μαξίμου για Στουρνάρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας - Ο Σαμαράς θέλει Καραμανλή - Την ΤτΕ διεκδικεί ο Σκυλακάκης

Σκέψεις στο Μαξίμου για Στουρνάρα στην Προεδρία της Δημοκρατίας - Ο Σαμαράς θέλει Καραμανλή - Την ΤτΕ διεκδικεί ο Σκυλακάκης
Είναι σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αισθανόταν καλύτερα με το να είχε Πρόεδρο τον Στουρνάρα παρά τον Καραμανλή που εύκολα μπορεί να αδειάσει την κεντρική εξουσία...
Σχετικά Άρθρα
Σοβαρές σκέψεις κάνει το περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη για το όνομα του Γιάννη Στουρνάρα στην θέση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις που λένε ότι το πρόσωπο του κερδίζει πόντους ακόμα και στα δεξιά ακροατήρια εντός της ΝΔ.
Υπάρχει μάλιστα και μία σχετική παραφιλολογία.

Παγιδεύεται ο Σαμαράς που θέλει να προωθήσει τον Καραμανλή

Όλοι γνωρίζουν ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι πολύ καλός φίλος του Αντώνη Σαμαρά. Οπότε εάν προταθεί από το Μαξίμου ο Στουρνάρας, ο Αντώνης Σαμαράς δεν θα μπορεί να πει όχι.
Την ίδια ώρα πληροφορίες από τον πρώην πρωθυπουργό λένε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να προτείνει ως νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή και να δημιουργήσει ρεύμα υπέρ του.
Το Μαξίμου θέλει να προλάβει μια τέτοια εξέλιξη και να βάλει στο παιχνίδι τον Γιάννη Στουρνάρα. Είναι σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αισθανόταν καλύτερα με το να είχε Πρόεδρο τον Στουρνάρα παρά τον Καραμανλή που εύκολα μπορεί να αδειάσει την κεντρική εξουσία.
Άλλωστε, σε ανύποπτο χρόνο επιφανή σαμαρικά στελέχη όπως ο Μίλτος Χρυσομάλλης είχαν δηλώσει ότι ο νέος Πρόεδρος θα μπορούσε να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο κοινής αποδοχής, ακόμη κι αν δεν προέρχεται από τα σπλάχνα της ΝΔ. Μία δήλωση που μάλλον έπρεπε να την ξανασκεφτούν…

Η ΝΔ κρατάει το άνοιγμα στο Κέντρο

Η σκέψη για τον Γιάννη Στουρνάρα έχει γίνει και για άλλους λόγους.
Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι λήγει η θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδας και το Μαξίμου θέλει να πάει εκεί κάποιο άλλο στέλεχος, ακούγεται έντονα. Επίσης, έχουν παρατηρήσει τον Γιάννη Στουρνάρα να «παίζει» επικίνδυνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή την Άννα Διαμαντοπούλου και να την βοηθάει με την υποψηφιότητά της. Σίγουρα δεν θέλουν να πάρει σάρκα και οστά μία τέτοια συμμαχία. Επίσης, μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα δεν μπορεί να την καταψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Οπότε η ΝΔ διατηρεί το άνοιγμά του στο Κέντρο, μπαίνει και πάλι στην δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα «παγιδεύει» και τον Σαμαρά αφού ο πρώην αρχηγός δεν μπορεί να τον καταψηφίσει.

Θέλει μια νέα θεσμική καρέκλα

Μία τέτοια εξέλιξη, πιστεύουν πολλοί, θα ενδιέφερε τον Γιάννη Στουρνάρα καθώς μετά την εξισορρόπηση στο τραπεζικό σύστημα και την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες, δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον η θητεία του στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Άλλωστε, έχει δηλώσει ότι είναι η τελευταία του θητεία στην ΤτΕ.
Την θέση της Τράπεζας της Ελλάδος διεκδικούν ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Σταικούρας...

Επίσης, ο Στουρνάρας έχει έντονο πολιτικό ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στη χώρα αλλά θέλει να το πράξει με θεσμικό τρόπο και όχι να μπει σε κάποιο κόμμα.
Βέβαια, την περίπτωσή του δεν θέλουν να ακούν οι καραμανλικοί καθώς και ο ίδιος ήταν λάβρος για την διακυβέρνηση του νεώτερου Καραμανλή.
Αλλά μέσα στη Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ δεν έχουν μείνει πολλοί (Βλάχος, Στυλιανίδης), είναι μία μικρή μειονότητα.
Η περίπτωση Στουρνάρα μπορεί να έχει και αυξημένη πλειοψηφία.
Κάποιοι θέλουν να βάλουν τον Καραμανλή στην εξίσωση

Που σκοντάφτει η περίπτωση Στουρνάρα;


Το όνομα του τραπεζίτη δεν θα γίνει δεκτό από δεξιά κόμματα, όπως ο Κυριάκος Βελόπουλος ή η ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού.
Η Φωνή Λογικής της Λατινοπούλου δεν είναι μέσα στη Βουλή οπότε η άποψή της δεν θα έχει κοινοβουλευτική αντίκτυπο. Αυτό που προβληματίζει είναι μήπως τα κόμματα αυτά προτείνουν μία υποψηφιότητα τύπου Καραμανλή και έτσι θέσουν θέμα μέσα στη ΝΔ, όπως θέλει να πετύχει και ο Αντώνης Σαμαράς…

Τι εστί Γιάννης Στουρνάρας

Θυμίζουμε ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ήταν αυτός που είχε προτείνει επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ την υιοθέτηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που ισοδυναμούσε με τέταρτο μνημόνιο.
Επίσης, είχε εισηγηθεί κατά τρόπο απαράδεκτο οι κρατικές εγγυήσεις από τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων, ύψους 18 δισεκ. ευρώ, να περάσουν στο δημόσιο χρέος - κάτι το οποίο, αν συνέβαινε, θα ήταν, προφανώς, καταστροφικό για το ήδη επιβαρυμένο δημόσιο χρέος, που ανέρχεται στα 407 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει δε να επισημανθεί πως ο Στουρνάρας είχε προσπαθήσει να σαμποτάρει, κατά τρόπο προκλητικό, το σχέδιο «Ηρακλής», που διέσωσε τις ελληνικές τράπεζες, αφού έβγαλε από τους ισολογισμούς τους κόκκινα δάνεια περίπου 85 δισεκ. ευρώ.
Παράλληλα, είχε υπονομεύσει τη λύση «Sale and lease back» στα ακίνητα, που είχαν προτείνει έμπειροι τραπεζίτες
Γενικώς, η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα στην ΤτΕ ήταν -επιεικώς- μια μετριότητα.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης