Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέο κύμα πληθωρισμού πλήττει την Πολωνία – Έκρηξη τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα

Νέο κύμα πληθωρισμού πλήττει την Πολωνία – Έκρηξη τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα

Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου είναι η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2023 (6,2%) και αποδείχθηκε ελαφρώς υψηλότερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων

Σχετικά Άρθρα
Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός στην Πολωνία αυξάνεται και μετά από λίγους μήνες έχει υπερβεί το επιτρεπόμενο εύρος για τον στόχο NBP.
Ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε στο 4,9% σε ετήσια βάση, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας (30/9/2024) η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία, δημοσιεύοντας προκαταρκτικά στοιχεία.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μέσες τιμές καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών τον Σεπτέμβριο του 2024 ήταν 4,9% υψηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Τον Αύγουστο, το ποσοστό αυτό ήταν 4,3%.
Η επιτάχυνση της ετήσιας δυναμικής των τιμών οφείλεται κυρίως στις επιπτώσεις μιας χαμηλής συγκριτικής βάσης, δηλαδή της πτώσης των τιμών της ενέργειας, των καυσίμων, των τροφίμων και των φαρμάκων πριν από ένα χρόνο.
Σε μηνιαίους όρους, οι τιμές έχουν πλέον αυξηθεί μόνο κατά 0,1%.
«Η αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ΔΤΚ είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της χαμηλής βάσης αναφοράς από ένα χρόνο πριν, όταν, στο κύμα της χαλάρωσης των αρνητικών κραδασμών στις αγορές εμπορευμάτων, οι τιμές των καυσίμων, της ενέργειας και των τροφίμων μειώθηκαν σημαντικά.
Ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε επίσης σημαντικά, ο οποίος εν μέρει σχετιζόταν με την εφάπαξ πτώση των τιμών ορισμένων υπηρεσιών.
Τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, μόνο οι τιμές των καυσίμων μειώθηκαν, ενώ οι τιμές στις υπόλοιπες κύριες συνιστώσες (ενέργεια, τρόφιμα) αυξήθηκαν», ανακοίνωσαν οι οικονομολόγοι της Bank Millennium σχετικά με τα στοιχεία της Δευτέρας.
Η μέτρηση του Σεπτεμβρίου είναι η υψηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2023 (6,2%) και αποδείχθηκε ελαφρώς υψηλότερη από τις προσδοκίες των οικονομολόγων:
Οι περισσότερες προβλέψεις ήταν της τάξης του 4,8-5,0% και ο μέσος όρος σύμφωνα με το PAP ήταν 4,8%.
Η Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία θα παρουσιάσει πλήρη και οριστικά στοιχεία σε δύο εβδομάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης