Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2024 των εισηγμένων – Οι εκπλήξεις και οι απογοητεύσεις

Η ακτινογραφία των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου 2024 των εισηγμένων – Οι εκπλήξεις και οι απογοητεύσεις
Ξεπέρασαν τα 5,2 δισ. ευρώ τα κέρδη των εισηγμένων στο εξάμηνο – Βελτίωση 13,5% του ΕΒΙTDA
Ήπια βελτίωση καταγράφουν τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών για το πρώτο εξάμηνο του 2024, όπως τα συνέλεξε και επεξεργάστηκε το Βankingnews.
Μικρή αύξηση 6,7% παρουσίασαν οι πωλήσεις και ανήλθαν στα 46,6 δισ. ευρώ από 43,7 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη, ενώ καλύτερη ήταν η πορεία των EBITDA, τα οποία αυξήθηκαν 13,5% (7,28 δισ. από 6,4 δισ.).
Συνολικά τα καθαρά κέρδη μαζί με τις τράπεζες και σε σύνολο 140 εταιρειών ανήλθαν στα 5,25 δισ. ευρώ από 5,01 δισ. ευρώ.
Σε καλά επίπεδα είναι ο καθαρός δανεισμός συγκρινόμενος με τα συνολικά ίδια κεφάλαια και ανέρχεται στα 24,7 δισ. ευρώ με ίδια κεφάλαια 41,28 δισ. ευρώ .
Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως τα αποτελέσματα αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ελκυστικότητα της εγχώριας αγοράς από πλευράς θεμελιωδών μεγεθών και πολλές εισηγμένες διαπραγματεύονται με discount στο χρηματιστηριακό ταμπλό.
Ένα discount που έχει να κάνει όπως ανέφεραν πρόσφατα αναλυτές (βλ. έκθεση Optima Bank) με την υψηλότερη έκθεση σε γεωπολιτικό κίνδυνο, χαμηλότερη ρευστότητα και απορρόφηση της ρευστότητας λόγω νέων εισαγωγών και διαθέσεων μετοχών και συσσώρευσης μετά από ένα διετές ράλι.
Τις τελευταίες μέρες πλήθος εταιρειών κυρίως από τη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση δημοσίευσαν εξάμηνο, με πολλές εταιρείες να μην ικανοποιούν την επενδυτική κοινότητα.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, τράπεζες αλλά και βιομηχανίες είχαν από νωρίς δημοσιεύει και στο ταμπλό έχουν αποτυπωθεί.
Οι τράπεζες είχαν καλά αποτελέσματα και οι διοικήσεις έχουν διατηρήσει την αισιοδοξία τους.
Τα διυλιστήρια είχαν επίσης καλά αποτελέσματα αλλά θα επηρεαστούν από την έκτακτη φορολογία.
Coca Cola, ΟΤΕ, Metlen, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΔΕΗ, Jumbo, Cenergy, Viohalco, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Jumbo ήταν μεταξύ των εταιρειών που δημοσίευσαν πολύ καλά αποτελέσματα.
Κατεβαίνοντας χαμηλότερα στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων, τα λιμάνια ΟΛΠ και ΟΛΘ, εμφάνισαν πολύ ισχυρά αποτελέσματα.
Τα «νερά» (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) επίσης βελτίωσαν τα αποτελέσματα αφού μειώθηκε το ενεργειακό κόστος, αν και μέρος της ωφέλειας πήγε σε αυξήσεις μισθών.
Εταιρείες πλαστικών και μετάλλων και συνολικά οι εταιρείες που τους προηγούμενους μήνες είχαν αποθέματα και υποχώρησαν οι τιμές, είδαν τα μεγέθη να μειώνονται.
Πολύ καλή η κερδοφορία για τις κατασκευαστικές και επιβεβαιώνονται πως τα νέα έργα έχουν συμβάσεις με καλύτερα περιθώρια.
Συνεχίζεται η άνοδος της αξία των ακινήτων από τις ΑΕΕΑΠ, αν και η αγορά περιμένει να αποτυπωθούν ή και να γίνουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων, ώστε να υποχωρήσουν τα χρηματοοικονομικά έξοδα.
Στην πληροφορική, καταγράφεται υψηλό growth στις πωλήσεις και κάποιες εταιρείες καταφέρνουν να διατηρήσουν το growth και στην κερδοφορία.

Οι καλύτεροι

Εκ των κορυφαίων η Τιτάν, με την αγορά να περιμένει και την εισαγωγή της θυγατρικής στις ΗΠΑ.
Πολύ καλά ήταν και τα μεγέθη της Jumbo παρά την υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις από τη διοίκηση.
Πολύ καλά αποτελέσματα είχε και η Cenergy, ο ΟΠΑΠ και ο ΑΔΜΗΕ.
Από λιγότερο γνωστές στην πλειονότητα των επενδυτών η Καρέλιας πλησιάζει η ρευστότητά της την αποτίμηση και έχει υψηλή κερδοφορία, η Άβαξ εμφάνισε δυνατό εξάμηνο.
Στην πληροφορική η Real Cons. είχε πολύ καλό growth σε όλες τις γραμμές και η Ίλυδα έδειξε εντυπωσιακή αύξηση.
Από τις μικρές επίσης η Αττικές Εκδόσεις είχε πολύ καλή βελτίωση.

Οι απογοητεύσεις

Δυστυχώς, πολλές εταιρείες απογοήτευσαν ειδικά στη μικρή κεφαλαιοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα, Χαϊδεμένος, Λεβεντέρης, Τρία Άλφα, Βιοκαρπέτ, Centric, Δρομέας, Παϊρης, Medicon, Mevaco, Moda Bagno, Κυριακούλης, MED, Σαραντόπουλος, Ικτίνος, ΣΙΔΜΑ, ΓΕΒΚΑ, Performance, Flexopack, Κλ.Ναυπάκτου, Intertech, Δομική Κρήτης δεν ικανοποίησαν.
Κάποιες ωστόσο, έχουν χαμηλή αποτίμηση, αλλά κάποιες συνεχίζουν να δημοσιεύουν ζημιές, να έχουν υψηλό δανεισμό και να μη δείχνουν σημάδια βελτίωσης. Επιπλέον κάποιες εταιρείες έχουν στο ταμείο λιγότερα κεφάλαια, από αυτά που θα χρειαστούν για να πληρώσουν δόσεις βραχυπρόθεσμες δανείων.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα : Αποτελέσματα.pdf

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης