Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία δεν θα υπογράψει νέα συνθήκη New START, για να ικανοποιήσει τον εγωισμό των ΗΠΑ

Η Ρωσία δεν θα υπογράψει νέα συνθήκη New START, για να ικανοποιήσει τον εγωισμό των ΗΠΑ
Η πηγή ανέφερε τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας ως τον κύριο λόγο αυτής της απόρριψης
Η Ρωσία δεν πρόκειται να υπογράψει άλλη μια νέα συνθήκη New START,  ξεκαθάρισε υψηλόβαθμη πηγή μιλώντας στην Izvestia.
Σύμφωνα με την πηγή, η επανάληψη της συμμετοχής της Μόσχας στη συνθήκη «θα χρησίμευε μόνο για να τροφοδοτήσει τον εγωισμό των ΗΠΑ».
Παράλληλα, η θέση της Μόσχας υπαγορεύεται από τις καταστροφικές ενέργειες της Ουάσινγκτον - απειλές με στρατηγικά όπλα και παροχή στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία, γράφει η εφημερίδα.
Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον κάλεσε τη Μόσχα να επιστρέψει στη συμφωνία, ενώ στις 25 Σεπτεμβρίου ο Vladimir Putin ανακοίνωσε πλήθος αλλαγών στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας.
«Αναστείλαμε τη συμμετοχή μας στη Συνθήκη New START εξαιτίας των ενεργειών της Ουάσινγκτον.
Και δεν θα υπογράψουμε καμία νέα συμφωνία, καθώς κάτι τέτοιο θα φούσκωνε μόνο τον εγωισμό των ΗΠΑ», τόνισε η πηγή.

Επιθετικές ενέργειες των ΗΠΑ

Η πηγή ανέφερε τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών έναντι της Ρωσίας ως τον κύριο λόγο αυτής της απόρριψης.
«Μας απειλούν με στρατηγικά όπλα, παρέχουν όπλα στην Ουκρανία, οπότε για τι είδους συνθήκη μπορούμε να μιλάμε;», πρόσθεσε η πηγή.
Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον μπορεί να βρεθούν σε κατάσταση αντιπαράθεσης με τουλάχιστον δύο χώρες που διαθέτουν ισχυρά πυρηνικά οπλοστάσια (Ρωσία και Κίνα), καθώς και με τη Βόρεια Κορέα, η οποία αναπτύσσει το πυρηνικό της δυναμικό, δήλωσε στη Izvestia ο ερευνητής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας στο IMEMO RAS Dmitry Stefanovich.
«Ελλείψει περιορισμών και διαφάνειας όσον αφορά το ρωσικό οπλοστάσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να προετοιμαστούν για το χειρότερο σενάριο και να δημιουργήσουν προληπτικά το δικό τους πυρηνικό οπλοστάσιο», πιστεύει ο εμπειρογνώμονας.
Σύμφωνα με τον Igor Nikulin, στρατιωτικό εμπειρογνώμονα και πρώην μέλος της Επιτροπής Αφοπλισμού του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ συμφωνούν σε συνθήκες περιορισμού των όπλων μόνο σε μία περίπτωση - όταν βλέπουν ότι τις ξεπερνούν με κάποιο τρόπο. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov τόνισε πρόσφατα ότι η Ρωσία δεν θα αυξήσει το οπλοστάσιό της σε επιθετικά όπλα, τουλάχιστον όχι όσο παραμένει σε ισχύ η Συνθήκη New START.
«Εάν αισθάνονται ότι έχουν το πάνω χέρι, δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε καμία συνθήκη.
Για παράδειγμα, όταν υπογράφηκε η Σύμβαση για τα χημικά όπλα, δεν ήθελαν να συμπεριλάβουν σε καμία περίπτωση τα δυαδικά πυρομαχικά.
Συμφώνησαν μόνο όταν έμαθαν από τον αποστάτη Vil Mirzayanov ότι η Ρωσία φέρεται να είχε ένα τέτοιο πρόγραμμα», δήλωσε ο Nikulin στη Izvestia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης