Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει Κτηματολόγιο χωρίς...παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας

Μητσοτάκης: Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει Κτηματολόγιο χωρίς...παραθυράκια αυθαιρεσίας και ανομίας
Τα οφέλη αυτής της μεγάλης θεσμικής τομής θα ξεδιπλωθούν σταδιακά και σε πολλά επίπεδα, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη
Σχετικά Άρθρα
«Το 2025 η πατρίδα μας θα διαθέτει, επιτέλους, Κτηματολόγιο. Έναν ακριβή χάρτη της δημόσιας και ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας, με οριοθετημένα πλέον δάση και αιγιαλό, με ξεκάθαρα αποτυπωμένο τι ανήκει στο κράτος, τι ανήκει στον πολίτη και με σαφείς κανόνες που θα διευκολύνουν τη συλλογική ανάπτυξη αλλά και τις ατομικές συναλλαγές. Και όλα αυτά χωρίς "παραθυράκια" αυθαιρεσίας και ανομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ.Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. "Ελληνικό Κτηματολόγιο", λοιπές διατάξεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης», ανέφερε ότι αλλάζει η χώρα και αλλάζει προς το καλύτερο, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της αποδεικνύει ότι ό,τι είπε το υλοποιεί.
Κατά τον ίδιο, πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο, με DNA ψηφιακό και πρόσωπο φιλικό για όποιον θέλει να αγοράσει, να πουλήσει, να μεταβιβάσει ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο.
«Θα επιτρέπει στον επενδυτή να γνωρίζει με ασφάλεια τον χώρο της δράσης του και θα προσφέρει στην πολιτεία καλύτερους τρόπους, ώστε να αξιοποιεί τα ακίνητα που διαθέτει αλλά και να βελτιώνει τις υποδομές της», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι τα οφέλη αυτής της μεγάλης θεσμικής τομής θα ξεδιπλωθούν σταδιακά και σε πολλά επίπεδα: στην οικονομία, διευκολύνοντας νέες επενδύσεις, νέα επιχειρηματικά σχέδια, στην αγορά της κατοικίας, απεγκλωβίζοντας χιλιάδες ακίνητα, σε μία εποχή όπου η χώρα αντιμετωπίζει στεγαστική κρίση, στο περιβάλλον, αντιμετωπίζοντας τη μάστιγα των καταπατήσεων, αλλά και γενικότερα ρυθμίζοντας με διαφάνεια έναν κρίσιμο τομέα, ο οποίος επηρεάζει πολλές όψεις της καθημερινής ζωής.
«Αρκεί να σκεφτούμε ότι πάνω στους ψηφιακούς χάρτες ακριβείας που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας θα αποτυπώνονται τα δεδομένα του Κτηματολογίου μαζί με αυτά της Πολεοδομίας, της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τα δίκτυα οπτικών ινών, οι δασικές και προστατευόμενες περιοχές, τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι σε όλη την επικράτεια», σημείωσε.

Τρεις νέες προβλέψεις του νομοσχεδίου

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τρεις σημαντικές νέες προβλέψεις του νομοσχεδίου, οι οποίες έχουν δύο κοινά χαρακτηριστικά που είναι: χρήση της τεχνολογίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών, κοινωνική ευαισθησία και εμπιστοσύνη προς τους πολίτες, στους οποίους παρέχεται η ευκαιρία να συμμετάσχουν οι ίδιοι στη διαμόρφωση του Κτηματολογίου αίροντας αχρείαστα νομικά εμπόδια που μέχρι σήμερα υπάρχουν.
Όπως εξήγησε:
Πρώτη πρόβλεψη, η αξιοποίηση για πρώτη φορά της Τεχνητής Νοημοσύνης, «ενός εργαλείου για το οποίο γίνεται πολύς λόγος αλλά πολλές φορές δυσκολευόμαστε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να κάνει τη δουλειά του Δημοσίου καλύτερη και να βελτιώσει την παραγωγικότητά του», υπογράμμισε.
Ανέφερε ως παράδειγμα τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τον πρώτο νομικό έλεγχο των συμβάσεων, ενώ σημείωσε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε ένα γραφείο του Κτηματολογίου στη Λάρισα διαπίστωσε την ταχύτητα με την οποία, πια, μπορούμε να εκδίδουμε πράξεις, μέσα σε 10-15 λεπτά, διαδικασίες οι οποίες μπορεί να χρειάζονταν 1,5 και 2 ώρες.
Η δεύτερη σημαντική αλλαγή -σύμφωνα με τον πρωθυπουργό- συνδέεται με τη δυνατότητα του πολίτη να διορθώνει ή να συμπληρώνει στοιχεία τα οποία συνδέονται και αφορούν την ιδιοκτησία του, κάτι που πλέον θα γίνεται με απλό τρόπο, θα γίνεται εξωδικαστικά, στις περιπτώσεις -βέβαια- που δεν θίγονται άλλοι ιδιοκτήτες. Γι' αυτό, θα λειτουργεί από τον Ιανουάριο η πλατφόρμα metavoles.ktimatologio.gr, γιατί οι ατέλειες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν είναι πολλές, όπως σημείωσε.
Για παράδειγμα, στο εμβαδόν των οικοπέδων ή των κτισμάτων οι σύγχρονες μετρήσεις -κατά κανόνα- έχουν μικρές αποκλίσεις από τις παλαιότερες και μία κατοικία που στα αρχικά σχέδια μπορεί να εμφανιζόταν ότι ήταν 100 τετραγωνικά, μπορεί στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου να προκύπτει ότι είναι 103 ή 104.
Τέλος, η τρίτη πρόβλεψη απευθύνεται σε όσους αμέλησαν, παρά τη διαρκή ενημέρωση, να δηλώσουν την περιουσία τους εγκαίρως, με αποτέλεσμα αυτά τα ακίνητα να εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».
Σημειώνεται, ότι οι πολίτες αυτής της κατηγορίας θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία να τα δηλώσουν, όχι στο δικαστήριο αλλά στο Κτηματολογικό Γραφείο, εάν βέβαια έχουν τους σχετικούς τίτλους ή τις πράξεις αποδοχής κληρονομιάς.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ακόμα θα γίνονται δεκτές και αποφάσεις αποχαρακτηρισμού επί δασικών χαρτών, κατόπιν αντιρρήσεων των ιδιοκτητών.
«Μιλάμε για μία ακόμα από τις αλλαγές που κάποιοι, και σε αυτήν την αίθουσα, έλεγαν ότι "δεν γίνονται". Να, όμως, που γίνονται. Όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπως η επιστολή ψήφος, όπως οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, οι ψηφιακές συναλλαγές, η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, το μετρό της Θεσσαλονίκης», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης