Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παναγιωτόπουλος: Εφόσον έχει ξεκινήσει χερσαία εισβολή, είναι επόμενο να δημιουργηθεί προσφυγικό ρεύμα

Παναγιωτόπουλος: Εφόσον έχει ξεκινήσει χερσαία εισβολή, είναι επόμενο να δημιουργηθεί προσφυγικό ρεύμα
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υποστήριξε ότι κάποιοι πρόσφυγες από τον Λίβανο θα περάσουν στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

Για προσφυγικές ροές από τον Λίβανο προειδοποιεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στον απόηχο της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ.
«Η Ελλάδα έχει αναπτύξει ένα σύστημα αποτελεσματικό για την υποδοχή, καταγραφή και ταυτοποίηση παράνομων μεταναστών, προσφύγων και πάσης φύσεως εισερχομένων στη χώρα. Το σύστημα αυτό αποδίδει. Η χωρητικότητα του συστήματος αυτή τη στιγμή σε όλες τις δομές, δηλαδή, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά μέχρι τις δομές στο εσωτερικό της χώρας παρουσιάζει μια πληρότητα λίγο πάνω από το 50%.
Βέβαια, σε κάποιες δομές και κέντρα υποδοχής στα νησιά και ιδίως στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, η πληρότητα αυτή είναι αυξημένη στο 100% θα έλεγα. Το συνολικό σύστημα όμως παρουσιάζει πληρότητα περί το 50%.
Μιλάμε για λίγο παραπάνω από 20.000 ανθρώπους που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή σε όλες τις δομές της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε, με απλά μαθηματικά, αν πάμε στο 100%, διπλασιάζεται αυτό το νούμερο, άντε και λίγο παραπάνω, περί τους 50.000 ανθρώπους που μπορούν να φιλοξενηθούν. Αν οι ροές είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτό, ασφαλώς και θα πιεστούμε» ανέφερε ο υπουργός μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις, εφόσον έχει ξεκινήσει μία έστω και περιορισμένης εμβέλειας χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στο Λίβανο, είναι λογικό και επόμενο να δημιουργηθεί προσφυγικό ρεύμα, εκτιμά ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Κανένας οικογενειάρχης, δεν θα κάτσει εκεί που μένει για να κινδυνεύσει η ζωή αυτού και της οικογένειάς του από τα ισραηλινά τεθωρακισμένα. Άρα λογικό και επόμενο είναι να δημιουργηθούν επιπλέον προσφυγικές ροές. Έτσι γίνεται πάντα σε εμπόλεμες συρράξεις. Από εκεί και πέρα οι ροές δεν θα είναι μόνο προς την Ελλάδα και επίσης δεν θα πρόκειται για Λιβανέζους πολίτες, γιατί όπως ίσως είναι γνωστό, στο Λίβανο φιλοξενούνται ήδη ως πρόσφυγες κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες Σύριων πολιτών από την εμπόλεμη σύρραξη στη Συρία, αλλά και άλλοι, Ιρακινοί κτλ κτλ κτλ. Άρα πιθανότατα αυτός ο πληθυσμός να πιεστεί για να ξαναπάρει το δρόμο της προσφυγιάς. Προς τη Δύση; Είναι αρκετά πιθανόν. Μέσα από τη χώρα μας; Ασφαλώς αυτό μπορεί να ισχύσει για αρκετούς ή για κάποιους.
Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι συγκυρίες, αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν επιπρόσθετη πίεση στις μεταναστευτικές ροές, εντείνονται οι μεταναστευτικές ροές, οι προσφυγικές ροές και αυτό με ένα λογικό υπολογισμό αναμένεται να επηρεάσει και τη χώρα μας» προσέθεσε ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης