Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απεργία των λιμενεργατών φρενάρει τη Wall Street - «Στο κόκκινο» οι δείκτες, -2% ο Nasdaq

Η απεργία των λιμενεργατών φρενάρει τη Wall Street - «Στο κόκκινο» οι δείκτες, -2% ο Nasdaq
Η απεργία πλήττει πάνω από 35 λιμένες, που εκτείνονται από το Μέιν έως το Τέξας και διαχειρίζονται μαζί το ένα τέταρτο του διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ
(Συνεχές upd) Σε αρνητικό έδαφος μετά τα απανωτά ιστορικά υψηλά των δεικτών Dow Jones και S&P 500 τις τελευταίες ημέρες, διαπραγματεύονται οι τρεις κύριοι δείκτες στη Wall Street, καθώς σήμερα 1/10 ξεκινά η μεγάλη απεργία των λιμενεργατών κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ και του Κόλπου.
Δεκάδες χιλιάδες λιμενεργάτες εκπροσωπούμενοι από την International Longshoremen’s Association αποχώρησαν από τα μεγάλα λιμάνια των ΗΠΑ μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους τα μεσάνυχτα.
Οι διαπραγματεύσεις για μια νέα σύμβαση, η οποία καλύπτει περίπου 25.000 εργαζόμενους, βρίσκονται σε «αδιέξοδο» σχετικά με τους μισθούς και την αυτοματοποίηση εδώ και μήνες, σύμφωνα με την United States Maritime Alliance (USMX), η οποία εκπροσωπεί τους εργοδότες.
Η απεργία πλήττει πάνω από 35 λιμένες, που εκτείνονται από το Μέιν έως το Τέξας και διαχειρίζονται μαζί το ένα τέταρτο του διεθνούς εμπορίου της χώρας, αξίας 3 τρισ. δολαρίων ετησίως, σύμφωνα με ανάλυση του The Conference Board.
Ο επιχειρηματικός όμιλος προειδοποίησε τη Δευτέρα 30/9 ότι η στάση εργασίας θα «παραλύσει το εμπόριο των ΗΠΑ», διακόπτοντας τις εισαγωγές τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων, ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης και ένδυσης.
Το κλείσιμο αντιπροσωπεύει την τελευταία διαταραχή στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από την ξηρασία που περιόρισε την κυκλοφορία μέσω της Διώρυγας του Παναμά και από τις επιθέσεις της μαχητικής ομάδας Houthis στην Υεμένη που ανάγκασαν τα πλοία να βγουν από την Ερυθρά Θάλασσα.
Οι αναλυτές της JPMorgan εκτίμησαν ότι η απεργία θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία των ΗΠΑ έως και 5 δισ. δολάρια την ημέρα, αλλά είπαν ότι δεν περίμεναν να διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα.
«Μια διακοπή μιας ή δύο εβδομάδων θα δημιουργήσει κάποιες εκκρεμότητες, αλλά οι ευρύτερες συνέπειες θα είναι ελάχιστες εκτός μιας χούφτας πολύ εξαρτώμενων από τα λιμάνια περιοχών, συμπεριλαμβανομένης της Σαβάνας της Τζόρτζια», δήλωσε ο οικονομολόγος της Moody's Analytics, Adam Kamins.
«Όμως οτιδήποτε περισσότερο θα οδηγήσει σε ελλείψεις και ανοδικές πιέσεις τιμών.
Αυτό θα αποδεικνυόταν ιδιαίτερα προβληματικό για τα τρόφιμα και τα αυτοκίνητα, τα οποία εξαρτώνται ιδιαίτερα από τα λιμάνια που θα κλείσουν».
Οι ηγέτες των επιχειρήσεων έχουν επανειλημμένα ζητήσει από τον Πρόεδρο Joe Biden να μεσολαβήσει στην εργασιακή διαμάχη, λέγοντας ότι το κλείσιμο των λιμανιών θα κλονίσει την οικονομία μόλις πέντε εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σε αντίθετο κλίμα, τις απώλειες στη Wall Street μετριάζουν οι ελπίδες για νέα μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. έως το τέλος του 2024, στον απόηχο της χθεσινής (30/9) ομιλίας του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell.
Όπως είπε ο αξιωματούχος, εάν η οικονομία των ΗΠΑ αναπτυχθεί με τους ρυθμούς που αναμένεται, τότε η νομισματική πολιτική θα προσαρμοστεί σε μία πιο «ουδέτερη τάση», επισήμανε, μιλώντας στο National Association for Business Economics Annual Meeting -στο Nashville των ΗΠΑ.
«Η οικονομία μας είναι ισχυρή συνολικά και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία δύο χρόνια προς την επίτευξη των στόχων για μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές. Οι συνθήκες της αγοράς εργασίας είναι σταθερές. Ο πληθωρισμός μειώθηκε», συμπλήρωσε.

ΗΠΑ: Υποχώρησε η μεταποίηση τον Σεπτέμβριο 2024, στις 47,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο

Το Institute for Supply Management (ISM) ανακοίνωσε σήμερα ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI έμεινε αμετάβλητος τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο στις 47,2 μονάδες.
Μετρήσεις κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων δείχνουν συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αυτός ήταν ο έκτος διαδοχικός μήνας που ο δείκτης PMI παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες.
Παράλληλα, η έκθεση της S&P Global για τον ίδιο κλάδο έδειξε υποχώρηση του δείκτη PMI στις 47,3 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο.
«Η έρευνα του Σεπτεμβρίου φέρνει ένα νέο μπαράζ απογοητευτικών οικονομικών δεικτών σχετικά με την υγεία της αμερικανικής οικονομίας» σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.
«Τα εργοστάσια ανέφεραν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση της παραγωγής τους τελευταίους 15 μήνες ως αποτέλεσμα της βουτιάς στις νέες παραγγελίες, κάτι που με τη σειρά του οδήγησε σε περαιτέρω μείωση της απασχόλησης και των αγορών για ανεφοδιασμό καθώς οι παραγωγοί περιορίζουν τη λειτουργική τους ικανότητα» πρόσθεσε.

Γεωπολιτική αβεβαιότητα 

Μέχρι και χθες 30/9, η γεωπολιτική αβεβαιότητα δεν είχε επηρεάσει αρνητικά τις μετοχές στη Wall, καθώς, για παράδειγμα, «γύρισαν»... ανοδικά τη Δευτέρα, ακόμη και όταν έγινε γνωστή η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο. Εν τω μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες οι Dow και S&P έκλειναν από ρεκόρ σε ρεκόρ.
Ωστόσο, σήμερα 1/10 η πτώση επιδεινώθηκε μετά την προειδοποίηση των ΗΠΑ για πιθανή πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ από το Ιράν. Όπως μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης, οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ιράν ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ισραήλ με βαλλιστικούς πυραύλους στο εγγύς μέλλον.

Οι τρεις δείκτες στις 18:15 ώρα Ελλάδος (άνοιγμα στις 16:30):

1813.JPG

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του Σεπτεμβρίου 2024, οι Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν κέρδη περί του 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης