Κοινωνία

Πύρινος εφιάλτης για 3η ημέρα στην Κορινθία, μέτωπο 32 χλμ, με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες - Άφαντος ο Κικίλιας

Πύρινος εφιάλτης για 3η ημέρα στην Κορινθία, μέτωπο 32 χλμ, με δύο νεκρούς και δύο τραυματίες - Άφαντος ο Κικίλιας
Τα μεγαλύτερα μέτωπα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος
(Συνεχές upd) Μάχη με τις φλόγες για τρίτη ημέρα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Κορινθία, για την κατάσβεση της φονικής πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Ξυλόκαστρο το μεσημέρι της Κυριακής (29/9) και μετέτρεψε σε στάχτη περίπου 50.000 στρέμματα δάσους, καμένα σπίτια, ενώ στοίχισε τη ζωή σε δύο συμπολίτες μας.
Οι δύο άτυχοι άνδρες ηλικίας 35 και 40 ετών, είχαν πάει για να βοηθήσουν στην κατάσβεση σε μαντρί στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δύο πυροσβέστες τραυματίστηκαν.
Ο ένας τραυματίας με ελαφρά αναπνευστικά προβλήματα κι ο δεύτερος τραυματίστηκε στο μάτι από τη βολή του νερού. 

Τα μεγαλύτερα μέτωπα αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζονται σε Σοφιανά και Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος, ενώ το πύρινο μέτωπο εκτείνεται συνολικά σε μήκος 32 χιλομέτρων.
Στο έργο της κατάσβεσης επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρο και 123 οχήματα, ενώ από αέρος 22 εναέρια μέσα.
Επιπλεον, στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (UCPM) με αίτημα την παροχή εναέριας συνδρομής για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Κορινθία, προέβη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η βοήθεια περιλαμβάνει 3 αεροσκάφη πυρόσβεσης τύπου CL-415 εκ των οποίων, τα 2 από Ιταλία και 1 από Κροατία.

Έχουν γίνει στάχτη 50.000 στρέμματα στην Κορινθία και ο Κικίλιας συστήνει… ψυχραιμία και υπομονή!

Αυτή τη φορά, η ευθύνη για την εξάπλωση της πυρκαγιάς στην Κόρινθο δεν θα μπορούσε να επιρριφθεί στους ιδιοκτήτες των ακαθάριστων οικοπέδων, όπως είχε συμβεί στην πυρκαγιά στην Αττική στα μέσα Αυγούστου... Ήταν τότε που η φωτιά είχε ξεκινήσει από τον Βαρνάβα, διέσχισε τρία βουνά και έφτασε στο Χαλάνδρι, κι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μιλήσει αρχικά για… αστοχία και τελικά επέρριψε την ευθύνη στους ιδιοκτήτες που δεν είχαν καθαρίσει τα οικόπεδα.
Αυτή τη φορά η φωτιά στην Κορινθία συμπληρώνει τρίτο 24ωρο έχοντας κάνει στάχτη 40.000 - 50.000 στρέμματα. Κι αυτό μέχρι στιγμής, γιατί η φωτιά δεν έχει σβήσει ακόμα και όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του υπουργού Κλιματικής Κρίσης, Βασίλη Κικίλια, δεν προβλέπεται και να συμβεί άμεσα. Άρα τα 50.000 στρέμματα που έχουν γίνει στάχτη, θα αυξηθούν περαιτέρω.
«Και από όποια αστοχία μας ή από όποια φωτιά ξεφεύγει, πάντα να κοιτάμε να μαθαίνουμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο» έλεγε ο πρωθυπουργός στις 14 Αυγούστου για τη φωτιά στην Αττική. Όπως αποδεικνύεται, όμως, μάλλον ο κρατικός μηχανισμός… δεν έμαθε...
Και έπειτα από ακόμα μία… αστοχία, που οδήγησε σε τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή, ενώ καταστράφηκαν -για ακόμα μία φορά- περιουσίες, ο αρμόδιος υπουργός συστήνει ψυχραιμία και υπομονή! Ο κ. Κικίλιας -κατά την έκτακτη ενημέρωση- υπογράμμισε τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς την πρώτη ημέρα, καθώς και το ιδιαίτερο μικροκλίμα που δημιούργησε η φωτιά, δυσκολεύοντας την κατάσβεσή της. «Χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή», τόνισε χαρακτηριστικά αναφέροντας ότι επιχειρούν 406 πυροσβέστες και 22 εναέρια μέσα.




Δεν αναμενόταν, η περίοδος των πυρκαγιών


Παράλληλα, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και απαιτείται προσεκτικός έλεγχος της έκτασης, επισημαίνοντας πως η περίοδος των πυρκαγιών δεν αναμενόταν. Αναφορικά με τους δύο άνδρες που έχασαν τη ζωή τους, εξέφρασε τη λύπη του για την κουλτούρα ανταπόκρισης στο 112 και προσέφερε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Σοφιανά, Σπατανέικα και στο μέτωπο από τα Σοφιανά προς το Ψανοχώρι. «Η κατάσταση είναι σοβαρή και έχει μία κρισιμότητα», υπογράμμισε, τονίζοντας την ανάγκη οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Ο υπουργός εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, ενώ τόνισε τη σημασία της ψυχραιμίας σε τέτοιες δύσκολες στιγμές. «Δυστυχώς, η πλειονότητα των πυρκαγιών εμπεριέχει ανθρώπινο παράγοντα», είπε, ενώ ανέφερε πως οι συνθήκες γίνονται πιο πιεστικές, καθώς δεν περίμεναν να αντιμετωπίσουν τόσες πολλές πυρκαγιές στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Πάστρας (Πυροσβεστική): Η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις για μια σειρά από λόγους

«Όλο το βράδυ παλεύαμε με τις διάσπαρτές εστίες, ενώ το ίδιο θα γίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το θετικό είναι ότι οι άνεμοι έχουν πλέον εξασθενήσει και πνέουν με ένταση 2-3 μποφόρ και υπάρχει και αυξημένη υγρασία που βοηθάει το έργο μας», ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Πάστρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Εξήγησε ότι «η φωτιά πήρε μεγάλες διαστάσεις για μια σειρά από λόγους, όπως το ανάγλυφο της περιοχής, το γεγονός ότι η φωτιά έκαιγε μέσα σε χαράδρες με πυκνή βλάστηση, σε δύσβατα μέρη που δεν υπάρχει πρόσβαση από οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιοχές δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν πεζοπόρα τμήματα και σε κάποια άλλα δεν στέλναμε εμείς δυνάμεις γιατί ήταν πολύ πιθανό να εγκλωβιστούν».
Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η Πυροσβεστική ότι η φωτιά ξέφυγε και πήρε μεγάλες διαστάσεις, ανέφερε πως είναι σχετικό πόσο εύκολα μπορεί να περιοριστεί μια φωτιά, η οποία καίει μέσα σε χαράδρα την ώρα που πνέουν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ.

Ανυπολόγιστες ζημιές

Υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ έχουν καεί και σπίτια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο.
Επίσης, κάηκε ολοσχερώς και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην περιοχή της Λυγιάς.
Σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών θα υπάρξει μετά την κατάσβεση της φωτιάς, όταν και θα ξεκινήσει η καταγραφή στις πληγείσες περιοχές.



Κλειστά σχολεία

Κλειστά την Τρίτη 1/10 τα σχολεία του δήμου Ξυλοκάστρου Κλειστά θα παραμείνουν την Τρίτη 1/10 τα σχολεία στον δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης Κορινθίας, μετά από απόφαση του Δήμου για λόγους ασφαλείας και προστασίας της εκπαιδευτικής και της μαθητικής κοινότητας.

461091066_1277461426721019_6941858813565849005_n-1024x461.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης